петък, 20 февруари 2015 г.

2015 - Годината на Синьо-зелената дървена Коза (Овца)


На 19 февруари 2015 настъпва годината на Синьо-зелената дървена Коза(Овца). Елементът е дърво, а цветовете син и зелен.

Тъй като Козата (Овцата) е артистична, влюбчива и романтична е хубаво да се посрещне по-близо до природата, ако пък това е невъзможно може и вкъщи, в уютна, но и забавна обстановка.
Козата(Овцата) харесва разкоша, но не обича кича.
Трапезата трябва да е украсена богато, но пък с внимателно подбрани детайли: изчистени съдове и прибори, по възможност салфетки от плат, декорация от свежи клончета, свещи, фигурка на коза/овца, която не е задължително да е от дърво, хубаво е около нея да са наредени монети, за да привлечем богатството у дома.
Менюто трябва да е разнообразно, но с повече зеленчукови ястия. За месните блюда добър избор са риба или птиче месо. Добре е на трапезата да има и продукти като козе и овче сирене, кашкавали. Ярешкото, козе и овче месо не трябва да са на трапезата:). Трапезата е богата, хубаво е броят на ястията да е поне 12, колкото са месеците в годината, за да няма гладни периоди.

Щастлива, успешна и ползотворна 2015 година на Синьо-зелената дървена Коза (Овца)!
Ето как посрещнахме у дома годината на Синьо-зелената дървена Коза(Овца):






1. Коктейл с рулца от раци, китайско зеле, Дайкон и царевица
адаптирано от "Бързо, лесно, вкусно", благодаря за рецептата!



5 бр. рулца от раци
около 50 гр ряпа Дайкон
3 с.л. царевица от консерва
няколко маслини
1 с.л. майонеза
3 с.л. кисело мляко
сол
черен пипер
1 ч.л. горчица
1 ч.л. кетчуп
1 ч.л. лимонов сок
10-12 крехки листа китайско зеле



Сложете вода в съд на котлон да заври, пуснете рулцата от раци във врящата вода за около 1-2 минути и ги отцедете. Оставете ги да се охладят.
В купа разбъркайте майонезата с горчицата, киселото мляко, лимоновият сок, черният пипер и солта. Добавете нарязаните на кръгчета рулца, ряпата и маслините, нарязани на дребно и царевицата.
Поднесете в листа от китайско зеле, поръсете с черен пипер.



2. Рулца от тиквички с козе сирене
Тиквички в зехтин, запечени на тефлонов тиган. Плънката е смес от козе сирене Олимпус, крема сирене и заквасена сметана.
Тук съм показвала и друг вариант.



3. Козе сирене в зехтин и подправки
Нарязано на кубчета козе сирене Олимпус, зехтин, сух риган и сушени домати.



4. Пелмени с пилешко месо / полуготови, замразени, аз ги сварих, според указанията на опаковката и ги поднесох със запържен в краве масло червен пипер.


5. Пържени спагети с пилешко и зеленчуци по китайски
по тази рецепта


Продукти:
100 гр "стъклени" китайски спагети
зеленчуци по избор: морков и тиквичка
пилешко филе
соев сос Кикоман


Приготвяне:
Сварете спагетите според указанието на опаковката, измийте ги със студена вода и ги отцедете добре.
В тиган сгорещете зехтин или олио и добавете нарязаните на жулиени/лентички/ пилешко филе и зеленчуци.
Пържете ги до готовност, като бъркате често.
Добавете соев сос на вкус и разбъркайте.
Добавете спагетите и разбъркайте, пържете още няколко минути и отстранете от котлона.


6. Пържен ориз по китайски със зеленчуци и яйца
по тази рецепта


Продукти:
1 торбичка ориз uncle ben"s / 1 х 62,5 гр. /
2 с.л. грах от консерва Бондюел
1 с.л. царевица от консерва
2 с.л. бамбук от консерва
1 морков
2-3 китайски гъби
соев сос, солен
1 яйце
олио
сол

Приготвяне:
Сварете ориза според указанията на опаковката:
Налейте в тенджера вода и я оставете да кипне. Пуснете торбичката вътре и добавете сол.
Оставете да ври 10 минути.
Извадете, отстранете торбичката и оставете да се отцеди добре.
Накиснете гъбите в гореща вода, според указанията на опаковката, в случая за 15 минути. Изцедете ги, измийте ги и ги сварете във вода за 15 минути. Отцедете ги и ги нарежете.
Нарежете моркова на филийки, след това под наклон, да се образува нещо като ромб.
В тиган загрейте малко олио.
Добавете изстиналия и отцеден ориз.
Пържете го за няколко минути, като бъркате непрекъснато.
Добавете зеленчуците и ги оставете леко да омекнат.
Разбъркайте. Добавете соев сос. Разбъркайте.
Съберете зеленчуците в единия край на тигана.
Изсипете яйцето в тигана, на празното място и започнете да го бъркате с дървена лопатка, като при бъркането захващайте и част от зеленчуците. Така яйцето ще стане на парченца и ще се разпредели между зеленчуците.
Пържете до втвърдяване на яйцето.


7. Панирано пилешко филе в сладко кисел сос
адаптирано от БонАпети, много благодаря за рецептата, стана много вкусно!


Продукти:
1 бр пилешко филе "пеперуда"
1/2 морков
сол
черен пипер
соев сос Кикоман
олио за пържене
сусам за поръсване

за панировката:
80 гр брашно
30 гр царевично нишесте
7 гр бакпулвер
20 мл олио
120 мл вода

за сладко-киселият сос:
200 гр захар
200 мл ябълков оцет
140 гр кетчуп
15 гр царевично нишесте


Приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на кубчета и го поръсете със сол, черен пипер и соев сос.
Разбийте с телена бъркалка в купа продуктите за панировката.
Загрейте тиган с повече олио.
Потопете месото в панировката и го изпържете до златисто. Пържете на средна степен на котлона. Ако е много силна температурата месото ще остане сурово, а пък панировката ще прегори.
Извадете изпърженото месо върху салфетка, за да се отцеди от мазнината.

Направете соса:
Сложете в тенджерка на котлон оцета и захарта. Когато кипнат, добавете кетчупа и разбъркайте до хомогенност. Внимавайте, защото изпаренията на оцета са много силни.
Оставете сместа да се вари за 15 минути на ниска степен. Когато варите оцет е добре да проветрявате!
Разтворете нишестето в малко вода и го изсипете към сместа. Разбъркайте и оставете на котлона за още 2-3 минути.
Нарежете моркова на филийки, след това всяка на 2-3 парчета.
Добавете морковите и пилешкото месо. Варете още за 3-4 минути, като разбърквате внимателно.
Запечете на сух тиган сусама и поръсете ястието с него.

в ляво върху панировката се получи едно мъничко сърчице, а в дясно самото месо се оформи като сърце:)


8. Пържена цяла ципура
Ципурата се почиства и се цепва на няколко места по външната част от двете страни. Загрява се тефлонов тиган с малко зехтин. Рибата се посолява и потапя в царевично брашно, ненужното се изтупва и се пържи от двете страни. Обръща се с лопатка. Степента на силата на котлона трябва да е средна, за да не прегори отвън рибата.



9. Романеско на фурна
по тази рецепта, с благодарности към Дианка!:)


Продукти:
1 глава Романеско
зехтин
скилидки чесън
червен пипер
сол
кедрови ядки, за декорация


Приготвяне:
Измийте и подсушете Романеско добре. Поставете го в тава с хартия за печене.
Посолете и поръсете с червен пипер, след което обтрийте добре със зехтина, разбъркан с пресованият чесън.
Изпечете го на 180 градуса за около 40-50 минути. Аз не загрявам фурната предварително.
Запечете за кратко в сух тефлонов тиган на котлон кедровите ядки и декорирайте Романеско.




10. Пълнозърнести питки "Козичка"
по тази рецепта, но брашното е смес от пълнозърнесто и бяло, а оформлението е по идея от интернет.
Продуктите са за около 10 бр.


Продукти:
500 гр брашно смес пълнозърнесто и бяло
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
100 мл приятно топла вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин
2 с.л. кисело мляко
1 яйце
50 мл приятно топла вода
за очи: карамфилчета


Приготвяне:
Разтворете маята в купа с водата и захарта. Оставете я да шупне.
Пресейте брашното в купа и направете кладенче.
В кладенчето поставете солта, яйцето, зехтина, киселото мляко и шупналата мая. Добавете още около 50 мл приятно топла вода.
Замесете меко тесто.
Месете продължително около десетина минути. При нужда добавете още брашно.
Направете тестото на топка и го ударете няколко пъти в масата/плота/.
Поставете го в набрашнена тава/купа и го покрийте с кърпа. Оставете го да втаса, докато си удвои обема.
Извадете го, премесете го и оформете малки топки, след което оформете дебели пръчици. Разрежете по-голямата част по дължина на две и извийте като охлювчета, за да получите рогцата. другата част декорирайте с карамфилчета за очи и уста.
Подредете ги на разстояние една от друга, в тава, застлана с хартия за печене.
Покрийте ги с кърпа и оставете да втасват до двойно увеличаване на обема. Намажете ги със зехтин и ги изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса, на по-ниска скара, за около 30 минути, проверявайте с клечка за зъби.
Извадете питките и ги напръскайте с вода, съвсем леко! Завийте ги с кърпа и ги оставете да престоят за 10-15 минути, да омекнат.


11. Китайски оризов пудинг
Сместа за него е готова и съдържа: черен, ароматен и специален ориз; плодове от лиций, стафиди, фурми, небет шекер, зелен и червен боб. Сварих го в съотношение 1 купа ориз: 5 купи вода, тъй като заради наличието на бобовете е нужно малко повече варене.



12. Руло с Азуки
Рулата с Азуки са много популярни, особено ей в това цветово съчетание:), чиито зелени цветове се дължат на наличието на матча/зелен чай/ в блата. Аз матча не сложих, но използвах 1 с.л. брашно от коприва и сладкарски боички. Плънката е с Азуки, но ако не може да откриете такъв боб, може да използвате и червен боб от консерва. Блатът на рулото е от детската книжка с рецепти на Ицко.


Продукти:
за блата:
3 яйца
75 гр. захар
60 гр. брашно
15 гр брашно от коприва
1/2 пакетче бакпулвер
зелена сладкарска боичка

за пастата от Азуки:
1 ч.ч. Азуки
пудра захар, на вкус
по желание крема сирене, заквасена сметана или сладкарска сметана/ Аз използвах заквасена сметана/

за надписите върху рулото: сладкарските шрифтове на Др. Йоткер




Приготвяне:

Паста от Азуки:
Измийте боба и го сварете във вода до готовност. ( Първата вода, след завирането изхвърлете и налейте чиста вода. )
Изцедете свареният боб и го пасирайте. Подсладете на вкус и по желание разбъркайте със заквасена сметана, крема сирене, сладкарска сметана.


Застелете правоъгълна тава с хартия за печене. Моята е с размер: 38*24 см.
Разбийте с миксер в купа яйцата и захарта. Започнете постепенно да добавяте пресятото с бакпулвера копривено и бяло брашно, разбърквайте с шпатула, за да не спада обема. Добавете сладкарска боичка, разбъркайте, докато се хомогенизира и изсипете сместа в тавата. Изпечете блата в предварително загрята на 200 градуса фурна за 10 минути. Извадете го, изчакайте 1-2 минути и го навийте с хартията. Оставете да се охлади, след което развийте, премахнете хартията и намажете с крем. Навийте на руло. Декорирайте със сладкарският шрифт на Др. Йоткер и приберете в хладилник.


13. Бисквитки с късметче
по тази рецепта


Продукти:
2 белтъка
1/2 ч.л. есенция бадемова
1/2 ч.л. есенция ванилия
3 ч.л. вода
3 с.л. зехтин
1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар
1/4 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. царевично нишесте


Всичко се разбърква добре с лъжица.
Бисквитките се пекат по 1.
Тефлонова тава се намазва с олио и се изсипват 1-2 с.л. от сместа, като се оформя като кръг. Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса, докато краищата започнат да се оцветяват в златисто.
Изважда се с лопатка, слага се късметче и се сгъва на две. Поставя се на ръба на чаша да придобие тази форма.

12 коментара:

  1. Всичко е прекрасно, Кате! Браво! Толкова хубава трапеза, че чак ми се прииска да съм ти дете :)
    Прекрасен ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Невероятна трапеза! Много богата и цветна!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,Кате,каква е тази кулинарна вакханалия?Сега как да си избера от кое да започна,мила?Всичко е толкова вкусно и прекрасно, и сега,ако кажеш,че и за един ден го направи и снима и направо ще ме депресираш :))
    Честита и много успешна да е годината за вашето семейство,да ви донесе сбъднати мечти и нови хоризонти!
    За козичките е характерно,че катерят върховете упорито и с лекота-пожелавам ви го и на вас от все сърце!

    ОтговорИзтриване
  4. Оле Кате уби ме направо с тази вкусна трапеза/в смисъл,че ми се прияде от всичко/.То от вкусно по вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно меню, Кате.Чудесно декорирани ястия, кое от кое по - красиви и мисля, че е доста трудно човек да си избере.Харесаха ми рулцата с тиквички и козе сирене, ципурата ,романеското, коктейла с рулца от раци.От къде се снабдяваш с този зеленчук романеско ? Не съм виждала до го продават, сях от семена, но нищо не излезе.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, благодаря ти! Знаеш ли, Романеско открих в Австрия, но вече на няколко пъти си купувам и в България. Ето този открих в Кауфланд, но съм намирала и в Метро. Но кога точно го зареждат нямам представа. просто като влезна в един магазин задължително обикалям щандовете с плодове и зеленчуци, в търсене на нещо различно:))) и понякога късмет:). Сигурна съм, че и ти ще попаднеш някой път на Романеско. Наподобява карфиол, но няма така силно изразен аромат при приготвянето като него. Иначе се готви по същият начин, само не знам дали става за туршия:))).

      Изтриване
  6. Каква богата трапеза!!! Очите ми останаха и ми идваше да си взема от всичко, най-вече от нещата, които не познавам!! Много интересна и трудоемка публикация, Кате! Поздравления!!!
    Усмивка и прегръдка от мен :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, ти си просто кулинарна фурия, искрено ти се възхищавам!
    Прегръдки и да ви е сладка годината. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, много интересна и странна за мен публикация, ястия, продукти...Никога не съм празнувала китайска нова година:))
    И това всичкото за един ден ли приготви, при това делничен?!? Впечатлена съм направо!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Кате, впечатлена съм от публикацията ти. Пожелавам в годината на козичката/овчичката да се сбъднат и най-заветните ти желания. В семейството ти да цари мир и благоденствие.
    Много много хубава публикация, както винаги си на върха. Браво!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Кате,много богато сте посрещнали годината на Козата! Все така богато и романтично да ви върви!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване