Страници

Салата с фелд/тученица и пилешки филенца


Това не е просто салата, това си е цял обяд или вечеря:).
Обичам да добавям в салатите разни "екстри":), така напълно заместват едно хранене, а и колоритът в чинията привлича, определено:).
За пръв път пробвам такъв тип зеленолистна салата и Роси е подстрекател да я опитам, след похвалните думи и рецепти, които сподели с нея.
Тази, която използвам тук, купих от Кауфланд. Напоследък в интернет се появява една тревичка, която се нарича тученица и расте в нашите дворове, градини, поля, тя обаче на външен вид е доста по-различна, с по-месести листа, знае ли някой дали и двете са едно и също растение?






Продукти:
Фелд, Тученица или друг вид
Радичио
Манго
*домашни крутони
Моцарела
Мариновани сушени домати в зехтин
**млечен дресинг
Пилешко филе
Терияки марината
черен пипер
сол
1 яйце
сусам


* За крутоните нарежете филийки хляб на кубчета и ги запечете в тефлонов тиган на котлон, с малко зехтин, може да добавите и подправки.
** Дресинга, който направих е от 1/2 ч.ч. майонеза, 1 ч.ч. кисело мляко и пасиран чесън.


Приготвяне:
Нарежете филето на жулиени / пръчици с дебелина около 2 см.
Посолете леко, поръсете с черен пипер и Терияки соса. Оставете ги за десетина минути.
Потопете ги в разбито яйце и след това в сусам.
Изпържете ги от двете страни, в тиган със загрят зехтин.
Извадете ги върху салфетка, да се отцедят.

Измийте фелда/тученицата и радичиото.
Поставете ги в чиния.
Отгоре подредете нарязаното на тънки филийки манго, накъсаната моцарела, маринованите домати, крутоните и пилешките филенца. Полейте с дресинг.




15 коментара:

  1. Tученицата ще я прескоча, но, моля повечко филенца за мен:)

    ОтговорИзтриване
  2. Покрай Бети и аз започнах да използвам тученица в салатите, а неотдавна слушах много похвални слова за нея - като за една суперхрана...Изглежда много свежо и апетитно, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна салата и снимки, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    тученицата в България е повсеместно разпространена в домашните градини по селата, плевел е.Но в Германия и Гърция това растение се култивира и използва за салати и плънки.Дивата тученица, която имаме в България е много, много полезна при диабет, сваля по естествен начин кръвната захар и е по - полезна, защото не е хибридна.Мисля, че фелд - това е култивирана тученица, която използват в западните страни.Но според мен дивата е за предпочитане.Всички диабетици, на които съм я препоръчала са много доволни от употребата и.Чудесна е салатката - основно ястие.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря за изчерпателният отговор, Ели, вече ми се изясни :)! Поздрави!

      Изтриване
  5. Бети наистина може да обясни по-добре и точно в публикацията на Роси стана въпрос за това. Тученицата и фелдът нямат нищо общо, дори май са от различни семейства. ;) И фелдът определено не е тученица. Даже Роси казваше, че харесва фелд, но не и тученица (ако помня правилно). Но по-компетентните ще се изкажат. Аз ще допълня, че салатката определено ми харесва, всичко в нея! :)
    Прегръдки, Катенце!

    П. П. Ето, открих коментара на Бети: "Когато ми преведоха фелд салатата като тученица много се зарадвах, че мога да си набавям целогодишно, макар и култивирана. Всъщност са различни растения, от различни семейства и съвсем различни хранителни качества. В блога към една от рецептите бях писала за качествата на тученицата."

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ясно, еднакви имена, но с различни качества. Благодаря, че се включи, Гери! Прегръдка!

      Изтриване
  6. Прекрасна и пъстра салата! Чудна е, Кате! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,да не би вече да са се коригирали на етикета и да са я именували фелд,както си е редно,само заблуждават с това тученица.
    Салатката ти е разкошна,харесва ми целият ансамбъл,невероятна е!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, определено мога да си заместя и обяда и вечерята с тази салатка! Толкова е съблазнителна!!!

    ОтговорИзтриване
  9. Така си е Кате цял обяд си е това.Чудно предложение.Тученицата на мен ми допада,но се отказах да я слагам в салати,че домочадието все отделя ли отделя и ми писна :)

    ОтговорИзтриване
  10. Кате, вероятно вече си се информирала, както направих и аз преди години. Виждам,че Гери и Марта са ме споменали и с риск да се повторя в тази http://vkusnosbety.blogspot.com/2011/09/blog-post_19.html публикация за Салата с тученица и авокадо съм писала за качествата на тученицата. Знам и използвам тученицата от дете, а фелд салата за първи път опитах в Германия. Когато се върнах и започнах да търся информация, за растението, за да си потърся семена, попаднах на няколко публикации, че тученицата и фелд салатата са едно и също растение. Но читател се включи с коментар, че са различни растения. Тогава потърсих отново по-задълбочено информация и за да няма объркване с латински наименования и ясни снимки на двете растения. Редактирах публикацията, като включих информацията с линкове към източниците. На който му е интересно може да погледне.

    Хората се объркват от това, че едно и също растение в един магазин се предлага като тученица, а в друг като фелд салад. Растенията са различни.

    Извини ме за дългия коментар.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Много изчерпателен отговор и се радвам, че сподели! Да, именно по тази причина и аз се обърквам, за това и попитах едно и също ли са;). Прегръдки и вълшебен февруари!

      Изтриване
  11. Кате, супер салата! Аз взимам фелд от Лидл и Пикадили и много ми харесва. А обогатената ти салатка е фаворит за вкусна вечеря!

    ОтговорИзтриване
  12. Салата е божествена, Кате! :) От година често вкъщи приготвяме салата с тази билка. Много е полезна, свежа, вкусна :) Доскоро не знаех как точно се казва в България, но хората често бъркат тученица с фелд. В Уикипедия има полезна и интересна информация (на английски) за това растение. Латинското наименование е "Валерианела Локуста"/Valerianella locusta. Повече може да се прочете тук: http://en.wikipedia.org/wiki/Valerianella_locusta

    ОтговорИзтриване