петък, 13 февруари 2015 г.

Сочен сладкиш с пудинг и банани


Вълшебен сладкиш се получи! Импровизация е на тази рецепта. Рецептата може да се изпълни и с други плодове, бананите може да се нарежат на кръгчета. Пудинга може да е ванилия, ягодов или друг. Аз се спрях на карамелов, защото с бананите се съчетава великолепно.





Продукти :
за тава с размер 20*20 см

блат:
4 яйца
4 с.л. захар
4 с.л. брашно
2 с.л. какао Др. Йоткер
1/2 ч.л. бакпулвер Др. Йоткер
1 ванилия

сироп:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода

крем:
1 бр. Пудинг карамел с варене, Др. Йоткер
300 мл прясно мляко
3 с.л. захар
3 с.л. краве масло

декорация:
50 гр натурален шоколад
1 с.л. олио
3 банана



Приготвяне:
Блат:
Разбийте яйцата и захарта с миксер на крем.
Пресейте брашното с бакпулвера, ванилията и какаото.
Добавете постепенно от сухата смес към яйчната като бъркате с шпатула или на слаба степен с миксер, за да не спадне обема.
Намаслете тава и я поръсете с брашно. Изтръскайте излишното.
Изсипете сместа в тавата и я изпечете в предварително загрята фурна на 170 градуса, с вентилатор.
Проверете с дървена клечка за зъби кога блатът е изпечен.
Извадете го и го оставете да се охлади.
* За пръв път използвам стъклена тава за печене на сладкиш. По принцип не съм го правила досега, защото сладкишите изискват предварително загрята фурна и има опасност от спукване на тавата. Този път загрях фурната до 100 градуса, с вентилатор, сложих тавата със сместа вътре и след около 5 минути увеличих на 170 градуса. Сладкиша се изпече без проблем. Стъклената тава също намазвам с олио и поръсвам с брашно.


Крем:
Разбъркайте пудинга в купа с 4 с.л. от прясното мляко и захарта. Умишлено млякото е по-малко от посоченото на опаковката, за да се получи крем с по-голяма плътност.
Сложете останалото мляко на котлон да заври, отстранете го от котлона и добавете сместа, при непрекъснато бъркане.
Върнете на котлона за 1 минута и бъркайте непрекъснато.
Отстранете от котлона и покрийте повърхността му с прозрачно домакинско фолио, за да не хваща коричка. Оставете крема да се охлади.
След като изстине, добавете кравето масло, нарязано на парченца и разбъркайте добре и покрийте повърхността му с прозрачно фолио.


Сироп:
Изсипете захарта и водата в тенджерка и ги оставете на котлон да се варят за 5-10 минути. Изчакайте около 5-10 минути, за да не е съвсем горещ
и залейте изстиналият блат.
Изчакайте блата да поеме цялата течност.


Нанесете равномерно крема върху блата и загладете.
Оставете сладкиша в хладилника, докато приготвите декорацията.

Нарежете бананите по дължина на две, след което напречно на още две. Т.е. от един банан получавате 4 парчета.
Подредете ги върху сладкиша.
Начупете шоколада на парченца, поставете ги в суха купа заедно с олиото и ги поставете в микровълнова за около 90 секунди / или докато шоколада се разтопи/, на макс, като отваряте и разбърквате през 30 сек. Оставете да се охлади, за да не разтопява крема. / Може да разтопите шоколада и на водна баня/.
Полейте с лъжица от шоколада върху бананите.
Приберете сладкиша в хладилник да стегне.
Нашият сладкиш не дочакахме да стегне напълно, но такава вкусотия няма как да се скрие:))).





12 коментара:

  1. Кате,
    чудесен сладкиш се е получил.Блатът по състав ми прилича на блат, изпечен като за руло.Прекрасна идея.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Малеееее, Кате каква вкусотия само си направила! Нямат край прекрасните ти предложения! :)
    Прегрешавам с едно сочно парченце и ти пожелавам весел ден с една сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  3. Този сладкиш е като някакъв сън, Кате! Толкова богат, сочен и вкусен! Наистина много лесно и прекрасно предложение! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, че вкусно... И все любими продукти! А да не говорим колко размазващо сочен е! :)
    Катенце, хубаво да се омажете със сладко! :)
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда разкошно този сладкиш, и наистина е трудно му се устои. Не разбирам как е стигнал до снимане, но благодаря че го сподели с нас :)

    ОтговорИзтриване
  6. Ехаа разкош.Как да му устои човек а камо ли да го чака да се стегне. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Още не мога да свикна с новата ти визия, все се чудя къде съм! :)))
    Кате, разкошен е сладкишът! Цяло чудо е че си успяла да го снимаш!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, от снимките си личи, че адски сочен и невероятно изкушаващ сладкиш! Брой ме - направила съм го:)

    ОтговорИзтриване
  9. ⋰˚هჱ⊱
    Tão bommmmmmmm!!!!
    Bonito e delicioso!

    Muita paz, muita saúde e muita harmonia nesse fim de semana!!!!
    Beijinhos do Brasil
    ╰╮هჱ⊱

    ОтговорИзтриване
  10. Ама че вкусно изглежда :) и какви снимки само ... да присегна и да си бодна през монитора :)
    Хубав ден Катенце!

    ОтговорИзтриване
  11. Определено е чуден!
    Чесит празник , Кате!

    ОтговорИзтриване
  12. Този сочен шоко-бананов разрез направо побърква от желание да гребнеш... Много хубава рецепта, Кате! Ще си я запиша, че очите ми останаха в снимките :)
    Усмихнат празничен ден ти желая :)
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване