Страници

Пиле на бутилка


Представям ви световноизвестното Пиле на бутилка:)!
Всъщност просто ви припомням как да си приготвите пилето. Става изключително вкусно, сочно, наподобяващо пиле на грил. Сигурна съм, че много от вас са правили тази рецепта безброй пъти, но все пак, за тези, които не знаят как да си приготвят пиле на бутилка, а и за да я запазя в електронният си рецептурник ще запиша рецептата и аз.

Как да изберем бутилката с бира?
Ами ето как – преценяваме височината на фурната, измерено от най-долната скара, защото тавата трябва да е върху решетката, нали:) и купуваме една малка стъклена бутилка с бира. Аз ползвам Загорка, бутилката ѝ е по-издължена, но може и по-ниска бутилка да се използва. Ако не е достатъчна, за да излезе през горният отвор на пилето, може да го нагласите да си поседне, докато се пече, пак ще се получи:). Важното е отворът на бутилката да се показва малко над пилето, за да може по време на печенето бирата да излиза и да го полива.
Интересното беше в магазина, когато обикалях с нашето пиле, търсейки перфектната бутилка, измервах, напасвах и си избрах тази:).
В тавата с пилето може да добавите картофи, (комбинацията месо с картофи на фурна е класика), та да си имате и гарнитура, но може и да го изпечете самостоятелно.


Пиле на бутилка

Продукти:
1 пиле
около 1/2 пакетче / 60 гр. краве масло / на стайна температура
сол
черен пипер
червен пипер
суха мащерка
сух риган
около 1 кг картофи
100 мл пилешки бульон или вода


Приготвяне:
Обелете и нарежете картофите и ги изсипете в намаслена тава, поръсете ги с черен пипер и сол, полейте ги с малко пилешки бульон или вода и ги разбъркайте.
Почистете, измийте и подсушете пилето.
Разбъркайте в купа маслото с подправките и солта.
Натрийте пилето отвътре и отвън първо със сол, след това го намажете с ароматното масло, също отвътре и отвън:).
Измийте добре бутилката с бира, отстранете хартиените етикети:), отворете я и “нанижете” пилето върху нея.
Поставете приготвеното пиле в тавата с картофите, пуснете в бутилката щипка вегета или 1/2 кубче стрит пилешки бульон( по този начин бирата започва да излиза) и сложете тавата във фурната.


Включете на 180 градуса, докато загрее, след това увеличете на 200 градуса. Това го правя за да не спукам бутилката, въпреки че бирените бутилки са доста здрави. Ако бирата не започне да излиза по време на печенето може мъничко да вдигнете градусите.


Изпечете пилето до готовност, като от време на време може да въртите тавата.
Пилето се пече между 1 1/2 – 2 часа, зависимост от големината му.



20 коментара:

  1. Олелеее,как се сети бе Кате?!Чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда фантастично, Кате! На мен ми е любимооо! Разтапям се по снимките ти!
    Прегръдки и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Уникално, само какво му мисля, ако знае... Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Охо, какво златисто и сочно е станало! Супер е, Кате!

    ОтговорИзтриване
  5. Припомни ми една стара рецепта, която преди години съм правила Кате.Майка ми правеше навремето и пиле в кесия.А днес видях в Кауфланд специален съд - керамичен за печене точно на такова пиле.Станало е чудесно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Уау! Не знаех, че и така може да се прави пиле :) Изглежда много крехко и вкусно месото. След печенето цялото съдържание на бирата ли се е изляло?
    Поздрави, Кате!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Лучия! :) Наистина е крехко и вкусно. Количеството на бирата всеки път е различно, веднъж повече, веднъж по-малко. Досега цялата не се е изливала. Поздрави и от мен!

      Изтриване
  7. Ако сте на пикник направете си го под тенекия от бяло саламурено сирене. Става чудесно и много по-бързо, за около час е готово. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за споделената идея! Звучи интересно, а може ли да напишете малко по-подробно пилето как и върху какво се поставя. Благодаря ви! Приятен ден!

      Изтриване
  8. Аз направо се окапах... Ох, чудно е! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Тази рецепта уж я знам, а излиза, че не я знам :) Мислех си, че просто се надява пилето на една празна бирена бутилка. Пък то освен държачка, бутилката има роля и за поливачка! Бирено пиленце, това ще е наистина вкусно!!! Обаче... с моята мини фурна туй не може да стане, освен ако не набуча пъдпъдъци на шише от сироп за кашлица (пълно с бира, де). Ще опитам, когато съм си у дома, там и без това пилетата са по-вкусни!
    Усмивка от мен, Кате :)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотна си, Кате-
    то не са снимки, то не са изкушения при теб...
    Сърдечни поздрави и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  11. Е, Кате страхотно си го пекнала пиленцето! :)
    Благодаря ти и за идеята, за утре имам едно пиле и тъкмо му се чудих как да го омагьосам!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Класика в жанра!
    Едно любимо пиленце! Изглежда фантастично, Кате!

    ОтговорИзтриване
  13. 1,5-2 часа не е ли много за 200 градуса ??? Това за получаване на златистата коричка ли е? Знам рецепта на пиле в буркан ,там става за 1час.

    ОтговорИзтриване
  14. Задължително ще пробвам да набуча едно пиленце на бутилка с бира, но първо ще гаврътна половината щом казвате, че половин бира стига за готвенето :)

    ОтговорИзтриване
  15. Хора,помагайте!Пека го,но кога трябва да започне да кипи?Да не би да отсипах много от бирата?Къде може да греша?Беше на 180 град сега е на 200.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, извинявам се за закъснелият отговор, със сигурност вече сте хапнали това пиленце:).
      В рецептата съм пояснила, че ако не излиза бирата, може да се вдигнат леко градусите до 200, но Вие сте направили това.
      Не разбрах защо сте отсипали от бутилката? Предполагам, че това е проблема.
      Поздрави, Екатерина

      Изтриване