Страници

Обърнат кейк с портокали


Рецептата е по идея на Дона Хей - orange and vanilla upsidedown cake
Промените при мен са в състава на брашното, а и направих една предварителна обработка на портокалите, за да отстраня евентуалните препарати по кората. Тъй като в коментарите получих въпрос за рожковото брашно, искам да ви кажа, че то съвсем не е задължително. В рецептата общото количество брашно е 300 гр, което означава, че вие може да използвате само бяло брашно или пък различни съотношения бяло и друго. Важното е грамажът накрая да е 300 гр. :)




Продукти:
4 яйца
200 гр пудра захар
1 пакетче ванилена захар (10 гр)
200 гр брашно
100 гр брашно от рожков
150 гр краве масло

топинг/сироп:
200 гр пудра захар
100 мл вода
2 портокала


Приготвяне:
Измийте добре портокалите и ги нарежете на тънки кръгчета.
Сложете в тенджера на котлон вода да заври и пуснете портокалите вътре за около 3-4 минути. Извадете ги и ги изцедете, а водата изхвърлете.
Поставете в тенджерка на котлон пудрата захар, портокалите и водата. Разбърквайте внимателно и оставете да са варят за около 5 минути.
Отстранете от котлона. Намажете кръгла тава по стените и дъното с диаметър 24 см с краве масло. Изсипете топинга в нея ( портокалите, заедно със сиропа). Оставете да се охлади и пригответе сместа за кейка.


Нарежете маслото на кубчета и го разтопете на водна баня или в микровълнова. В микровълнова внимавайте, защото като загрее започва да "гърми" и да цапа фурната:). По принцип не е задължително да е съвсем течно, така, че след като го загреете малко, може да го разбъркате и да го оставите така:).
Разбийте в купа с миксер яйцата с пудрата захар и ванилената захар за около 5-10 минути или докато станат на хубав плътен крем и увеличат обема си двойно или тройно.
Добавете пресятото брашно на 2-3 пъти, като разбърквате внимателно с шпатула по метода загребване-обръщане - целта е да не спада обема.
Добавете разтопеното краве масло, разбъркайте добре и добавете брашното от рожков, отново разбъркайте внимателно до хомогенност.


Изсипете сместа за кейка върху портокаловият топинг и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути, или до суха клечка.
Извадете кейка и го оставете да се охлади за 15-20 минути в тавата, след което обърнете върху поднос.




14 коментара:

  1. Обърнатите кейкове са ми любимите кейкове, но за съжаление у дома, само на мен. Покани ме на кафе, ще бъде незабравимо;) Прегръдка, Бонбон!

    ОтговорИзтриване
  2. Аууу,Марта,у нас пък обърнатия кейк е на най-високото стъпало,особено на половинката.Кате,идеален сладкиш,ароматен,контрастен и толкова сочен,перфектен отвсякъде!Идвам заедно с марта на сладка приказка! :))
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, обожавам такива сочни и ароматни сладкиши! С удоволствие бих похапнала!
    Хубави почивни дни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересен кейк, звучи примамливо. Аз обаче имам драма с рожковото брашно. Купих си един пакет, но като го опитах бях малко ужасена от вкуса. Та въпроса ми е дали много се усеща вкуса му, и дали след термична обработка се променя. Ще ми се да му дам втори шанс, обаче още му се чудя ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много го оприличавам на какао. В сладкиша стана все едно какао съм добавила, но има малко по-различен вкус и аромат. Лично на мен ми допада, като какаов сладкиш. Може да го добавяте в сладкиши по 1-2 с.л., отнемате същото количество брашно:). Поздрави!

      Изтриване
    2. Мерси, ще пробвам в сладкиш с малко количество :)

      Изтриване
  5. Кате този кейк изглежда много съблазнително! Портокалите с глазурата им така галят окото!
    Поздрави от мен ;)

    ОтговорИзтриване
  6. И ние обичаме такива обърнати сладкиши! Изглежда много апетитно!
    Хубава вечер, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Пак си жестока, какво по-хубаво от какао и портокали! Красота! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Правила съм подобен сладкиш с праскови или с кайсии от компот.Рожковото брашно е много подходящо в случая, използвам го редовно и съм много доволна.Получил се е прекрасен сладкиш.
    Поздрави Кате !

    ОтговорИзтриване
  9. Разкошен и много сочен сладкиш, Кате! Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  10. Ах, какъв цвят и вкус! Направо фантазия! Прекрасен сладкиш, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Чуден чуден чуден!...Усещам аромата на портокалчетата, толкова ги обичам!

    ОтговорИзтриване