Страници

Ароматен козунак с карамел


Основните продукти за направата на козунаци са: яйца, мляко/ кисело или прясно, сметана - кокосова, заквасена/, мая/суха или жива/, захар/пудра, кристална, кафява/ и брашно/бяло, пълнозърнесто, смес, кокосово/. Промяната на ароматите, замяната на продуктите с идентични и различното оформяне води до разнообразяване на вкуса и вида.
Тъй като много харесвам заквасената сметана в тесто, което научих от уникалната Ева Тонева, реших за база да използвам това тесто. Изцяло използвам заквасена сметана, вместо пудра захар - кристална. Може да се добавят сушени плодове и др. Ева, мила отново за кой ли път:) ти благодаря за чудните рецепти и фотографии, с които ни вдъхновяваш!







Ароматен козунак с карамел

Продукти, за тава с размер 24 см:
600 гр брашно + 1 ч.ч. за доомесване
1 пакетче суха мая Др. Йоткер ( 7гр)
½ ч.л. сол
1 ч.л. настъргани цитрусови кори
3 яйца
1 пакетче ванилена захар Др. Йоткер
Няколко капки есенция ром Др. Йоткер
100 гр захар
300 гр заквасена сметана
50 мл смес от равни количества олио и разтопено краве масло

Плънка:
Тофи бонбони (може и „лакта“)

За глазиране:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко

За поръсване:
Захар, бадеми, сусам, поръска за питки




Приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура.
Разбийте за кратко в купа с вилица яйцата със захарта, есенцията и ванилената захар. Добавете сметаната, олиото и маслото. Разбийте добре, отново с вилица.
Пресейте в купа брашното, добавете маята, солта и цитрусовите кори. Разбъркайте. Направете кладенче в средата и изсипете течната смес.
Замесете с миксер с приставките за тесто.
Когато тестото започне да се отделя от стените на купата, го извадете и месете на набрашнен плот, като добавяте по малко от допълнителното брашно. Месете за около десетина минути, или докато тестото престане да лепне. Ако е необходимо добавете още брашно.
Ударете тестото 100 пъти в плота и го поставете в суха и чиста набрашнена купа. Покрийте го с прозрачно фолио и отгоре завийте с меко одеяло. Оставете го на топло да втасва до удвояване на обема.
Извадете тестото, премесете го за кратко и го разделете на три равни части.
Всяка част разточете на не много тънка кора, с дебелина около 5 мм. Поръсете с нарязаните бонбони и навийте на руло.
Вземете трите рула и ги сплетете на плитка, след което завийте на охлюв.
Поставете оформеният козунак в тава, застлана с хартия за печене, покрийте със стреч фолио, завийте с леко одеяло и оставете отново да втасва до удвояване на обема.
След втасване намажете с четка с жълтъка, разбит в прясното мляко. Поръсете в различни участъци с различни поръски и декорирайте с бадеми.




Изпечете козунака на ниска скара в предварително загрята фурна на 180 градуса/може със или без вентилатор/. Ако към края на печенето започне да загаря може да го покриете съвсем небрежно с алуминиево фолио. Козунакът се пече между 40-60 минути, зависимост от големината му. Проверете с клечка за зъби или дървено шишче. Забодено в козунака, трябва да излиза сухо.
Извадете готовият козунак и го оставете в тавата за десетина минути, да се охлади за малко, след което го извадете върху решетка до пълното му охлаждане.






5 коментара:

  1. Поздравявам те за участието и прекрасния козунак, който ни представяш, Кате!
    Докато четох всичко публикувано една седмица назад от любими блогове, тайничко се надявах да има нещо и от теб, а ето те от днес.
    Честито Възкресение Христово с известно закъснение. Пожелавам ти здравето и благоденствието да не напускат никога дома ти.
    Усмихната и слънчева нова седмица ти желая!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Катенце, чудесна новина и напълно заслужена покана! Представила си се чудесно! А идеята за козунак с карамел е толкова вкусна и оригинална. :) Прегръдки и дано Великден да ти донесе безкрайна пролетна радост!

    ОтговорИзтриване
  3. Голямо и заслужено признание ...
    Браво, голямо браво за теб, Кате,
    участието, разкошния козунак, в снимки и етапи - страхотни!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво, Кате! Невероятна презентация, а рецептата на Ева е просто златна! Прекрасни снимки, а козунакът ти изглежда невероятно! Браво, браво, браво!

    ОтговорИзтриване
  5. Великолепен козунак! А и снимките са невероятни! Поздравления, Кате!

    ОтговорИзтриване