Страници

Язовир Кърджали ♥


Дъждът не спираше да вали, дори на моменти се изливаше толкова силно, че чистачките на колата не смогваха. Вятърът силно люлееше дърветата, но това не бе нищо в сравнение с бурята от предишната нощ. Дърветата на много места бяха останали без върхове, огромни стволове се бяха пречупили, по пътя имаше свлачища.






Всичко това обаче не бе в състояние да ни откаже да разгледаме околността и да видим "онова място" с очите си!
Първата панорама само загатна какво ни очаква, въпреки дърветата и храстите, които сякаш охраняваха гледката.



След малко обаче се разкри в пълната си прелест - Завоят! Едва ли има някой, който не е попадал на снимка с красива подкова, оформена от вода, заобиколена от живописна природа. Е, не мога да го опиша, трябва да се види! Наслаждавах се скрита под чадъра:), вдишах дълбоко, сякаш за да задържа по-дълго магията и само тропота на големите дъждовни капки напомняха, че всичко това е реално ...


И изведнъж облаците се разнесоха само за миг! Един миг, който ще пазя в сърцето си вечно! Нямам професионални фотографски възможности, но пък обичам да запечатвам моментите, местата и емоциите. Събирам спомени, които след време напомнят за всичко видяно и преживяно.



"Завоят" на язовир Кърджали се намира между селата Стар Читак и Рибарци. Всъщност това е и участъкът, където р.Боровица се влива в р. Арда в северният ръкав на язовир Кърджали.
Цялата местност е много живописна и съм убедена, че ще се връщаме отново. Притегателно място е, с приказно красиви гледки и автентични селца.





Язовир Кърджали е част от магията на Родопите, с красивите си заливи и полуострови, с причудливите си форми, с изобилието на различни видове риба е притегателно място за риболов, релакс и туризъм.
В района на с. Енчец има няколко хотела, туристически атракции, една от които беше в топ дестинациите на Ицко:) и заведения за хранене.
След като се настанихме в хотела, решихме да се поразходим в околностите и поехме посока от Енчец към Дъждовница.
Едно от красивите и интересни образувания на водите на яз. Кърджали, което сякаш ни подстрекаваше да продължим - "Стрелката" в района на Дъждовница.


Но водните красоти не бяха единствените, които привличаха вниманието ни. Скалите и скалните ниши край Дъждовница приковаха погледите ни още отдалеч, а с приближаването ставаха все по интересни и причудливи. Дори си нарекохме някои от тях с имена:).





Продължихме нататък и следващата ни спирка бе край една много забързана река, в която пуснах и венеца от миналогодишната Цветница. Крайбрежието на реката бе осеяно със зеленикави камъчета, като голяма част от тях бяха с формите на сърца.






След като прекарахме известно време в пускането на малки корабчета от камъчета продължихме по пътя, а той ни отведе до сърцето на язовира, а Ицко пръв го забеляза. Удивително! "Сърцето" на язовир Кърджали се намира между Дъждовница и Пъдарци.



Продължихме нататък, след тези красоти нямаше как да спрем.





И така се озовахме пред един причудлив мост - Средновековният мост на р.Боровица, Ненково.




Обиколката ни на язовира бе до тук, на връщане към хотела природата реши да ни дари с още една невероятна картина Залез над язовир Кърджали.


Безспорно има още много места, забележителности и атракции, които да се видят в района, това бяха малка част от тях. Надявам се скоро да се върнем отново, защото зарядът, който ни дава природата е неповторим.



10 коментара:

  1. Красиви снимки си направила. Винаги се радвам на "разхождащи" публикации. Още едни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, толкова красиви снимки! Много обичам Родопите и се насладих на разходката и красивите ти снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти за голямата глътка свеж въздух и споделената красота, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Катенце, който търси, намира, нали? Дори в най-лошите условия. ;) Благодаря ти за тази публикация!
    Прегръдки!

    П.П. Мислех, че вече никой не хвърля венчето си в течаща вода. В София май само аз го правя... ;) Ама аз си го знам от моя край.

    ОтговорИзтриване
  5. Не съм ходила там и затова ти благодаря, че сподели,Кате! Атмосферата е приказна и ти си я уловила прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  6. Кате,
    благодаря ти сърдечно, че ни представяш това неповторимо местенце.Много обичам Родопите и винаги се старая да почивам там, когато имам възможност.Макар и при лоши климатични условия човек може да релаксира щом смени климата и обстановката.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  7. Кате, чудесна, макар дъждовна разходка. Зад монитора ми беше уютно на мен:)

    ОтговорИзтриване
  8. Красиви снимки на красиво място! С малко тъжни нотки на моменти, но ... Дано като се върнете повече от красивите гледки да откриете!
    Благодаря, Кате, за тази разходка :)
    Хубав ден! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Бонбон, веднъж съм ходила натам, не знам къде съм гледала, но всички тези красоти са ми убягнали. То верно, че беше и прди 100 години, но все пак.... Ще ида, ще ида;)Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  10. Изпуснала съм тази ти публикация и въпреки страховитата картина след бурята мисля, че ще последвам стъпките ти. Красиви гледки! Чак ме е яд, че миналото лято отложихме Кърджали и язовира. Поздрави и винаги да има любов, много любов около и в теб, Кате!

    ОтговорИзтриване