Страници

Вдъхновения с "Olympus" - 1 част


В дните преди Великден от "Олимпус" ме изненадаха с вкусен и красив подарък. Благодаря им за вниманието и милият жест! Желая им много успехи и все така да радват клиентите си с качествени продукти, защото за да се получават нещата в кухнята, това е от съществено значение.
Разбира се тези продукти не се задържаха дълго в хладилника, май повече отлежаха снимките в компютъра, докато ги споделя:). С прясното мляко направих сутляш, даже още няколко бутилки си купихме след това:), а с останалите продукти ето какво приготвих в две части:





Кашкавалени топчета
Направих ги по рецептата на Вили. Вили, мила благодаря ти за тази и за всички останали рецепти, които споделяш, винаги така сполучливи като резултат!



Продукти:
300 гр настърган кашкавал Олимпус
2 яйца
8 с.л. равни брашно
1 к.л. бакпулвер
*сол по желание, аз сложих само 1 щипка, защото кашкавалът е с добър вкус
черен пипер
чубрица
олио за пържене
брашно, за оформяне на топчетата



Приготвяне:
Смесете брашното с бакпулвера, подправките и солта в голяма купа.
Настържете кашкавала при брашното, добавете яйцата и разбъркайте добре.
Потапяйте ръцете си в брашно и оформете топчета с големината на орех.
Изпържете ги в сгорещена маслена баня на средна степен до златисто. Олиото да е повечко. При мен количеството на олиото беше до половината на топчетата.
Изваждайте кашкавалените топчета върху домакинска хартия да се отцедят.




Овчарска салата


Продукти:
1-2 домата
1 краставица
1 с.л. гъби от консерва Бондюел
около 50 гр краве сирене Олимпус
резен кашкавал Олимпус
1 сварено яйце
1 глава лук
1 резен шунка
зехтин/олио
сол
магданоз
маслинка



Приготвяне:
Нарежете лука на дребно, краставицата и доматите на едри кубчета, поставете ги в купа, добавете гъбите, овкусете със зехтин и сол и разбъркайте. Настържете сиренето и яйцето, добавете кубчета кашкавал и шунка, декорирайте с магданоз и маслинка и сервирайте.




Толумбички
Едно време ги наричахме тиквени опашки / защото приличат на дръжката на тиквата/.
Рецептата е от домашният ми тефтер. Имам три рецепти всъщност, като едната е от варено тесто, втората и третата са идентични с извара, с разлика в добавянето на сода. А пък днешната дори е още по-различна, защото използвах бакпулвер и пак се получиха много вкусни.


Продукти:
1 яйце
250 гр извара Олимпус
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

сироп:
300 мл вода
300 гр захар
1 ванилия


Приготвяне:
Направете сиропа като сложите захарта и водата в съд на котлон да се варят около 5 минути, в края добавете ванилията. Отстранете от котлона и оставете да се охлажда на стайна температура, докато направите толумбичките.


Пресейте брашното с бакпулвера и ванилията в купа и добавете яйцето и изварата. Разбъркайте сместа докато се получи тесто.
Напълнете в шприц.
Загрейте в касерола достатъчно количество олио / маслена баня/ и шприцвайте директно в него толумбичките. Обръщайте ги с щипка. Пържете ги до зачервяване. / Пържат се много бързо/.
Всички толумбички поставете в тавичка и когато се охладят ги залейте с приятно топлият сироп. Оставете ги да се охладят и да поемат сиропа.


Към част 2:)

1 коментар:

  1. Страхотна публикация, Кате! Винаги съм ти се възхищавала на ентусиазма и хубавия ти стил в кухнята!
    Поздрави и започвам и аз да правя толумбички! :))

    ОтговорИзтриване