Страници

Шоколадов мус с авокадо


Авокадото е един от онези плод-зеленчуци:), които се вписват чудесно както в сладки, така и в солени рецепти. Ето днешната е поредното доказателство.
Авокадо-шоколадовият мус е значително популярна рецепта, като и тук импровизации и варианти не липсват. Като цяла обаче мусът е много лесен за направа и изисква съвсем малко продукти. Най-често това са авокадо, какао и подсладител.
При мен вариантът е с авокадо, прясно смлени какаови зърна, брашно от рожков и кленов сироп. Но пак уточнявам, може да направите и друг вариант, да добавите и други плодове, като банани. за подсладител да се използва мед, кленов сироп, агаве сироп. Авокадото трябва да е добре узряло – на пипане да е “леко меко” :).

Шоколадов мус с авокадо

Продукти:
1 бр. добре узряло, меко авокадо
1 с.л. кленов сироп (мед, агаве)
1 с.л. прясно смляно какао
1 с.л. брашно от рожков(може да се замени с какао)


Приготвяне:
Авокадото се разрязва на две, костилката се отстранява и плода се изважда с лъжица. Всички продукти се поставят в купа и се пасират до гладкост. По желание готовият авокадов мус може да се покрие и остави в хладилник за 1/2 час.

7 коментара:

  1. Не обичах никак авокадо, но от 4 месеца не мога без него. Невероятен мус си сътворила, Кате! Голяма прегръдка! ;)

    ОтговорИзтриване
  2. Пълен разкош! Казвам го от личен опит, ама наистина е много приятен този крем. :)
    Прегръдки, Катенце, и поздравления за красивите снимки!

    ОтговорИзтриване
  3. Авокадо, какао и кленов сироп добре, но... как е рожков на английски някой знае ли ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На английски е: carob и съответно брашно от рожков - flour carob. Иначе може да се използва във всякакви рецепти, като заместител на какао, част от брашното и т.н. Обясниха ми го в био магазина. Досега го бях включвала май само в рецепти с печене, но гледам, че се приготвят и сурови бонбони с него, така, че тук го тествах в такъв вариант. Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  4. Страхотна идея! Често взимам авокадо, и после се чудя какво да го правя. Е в сладък вариант не съм го опитвала и непременно скоро ще го опитам. Мерси за рецептата, Кате ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, обожавам авокадо под всякаква форма. Този мус ми е един от любимите и наистина търпи всякакви импровизации.

    Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Не съм приготвяла авокадото в сладък вариант Кате, но този мус е чудесен с добавка на сурово рожково брашно.То има вкус на какао и какао може и да не се добавя, защото суровите какаови зърна са доста скъпи.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване