Страници

Сладките на падишаха/ Ruske kape / Šubare


Адаптирано от тук: www.az-gotvia.bg, с благодарности към авторката за споделянето!

*Тези сладки са популярни и под името Ruske kape и Šubare. Предлагани в балканските страни, най-често Босна, Хърватия и Сърбия.


за блата:
3 яйца
6 с.л. захар
6 с.л. брашно
2 с.л. какао
1 ч.л. бакпулвер
няколко капки есенция ром

за крема:
500+100 мл прясно мляко
1 пакетче нишесте лимон
4 с.л. захар
1 пакет кокосови стърготини за овалване

за глазура:
50 гр течен шоколад
1 ч.л. разтопено краве масло



Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор, но може и без:).
Яйцата се разбиват със захарта на крем. Брашното се пресява в купа с какаото и бакпулвера и се добавя на няколко пъти към яйчната смес, като се бърка с дървена шпатула. Добавя се и есенцията, разбърква се внимателно. Сместа се изсипва в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и се заглажда със шпатула. Аз използвам голямата правоъгълна тава на фурната, като разнасям сместа с дебелина около 5 мм.
Блатът се изпича в предварително загрята фурна на 180 градуса, за около 15 минути, или суха клечка. Изважда се и се оставя върху решетка да се охлади. Внимателно се отделя от хартията.

Докато блатът се пече може да се направи крема:).
Приготвя се според указанията на опаковката, като прясното мляко е намалено със 100 мл, за да стане по-гъст.
Прясното мляко 500 мл се слага да заври в тенджерка на котлон със захарта. В купа се разбърка нишестето от пакетчето със 100 мл прясно мляко. Врящото мляко се отстранява от котлона и към него на тънка струя при непрекъснато разбъркване се добавя разтвореното нишесте. Връща се на котлона за 1-2 минути, като се разбърква непрекъснато. Оттегля се от котлона и се покрива със стреч фолио, за да не хваща коричка.

От охладеният блат се изрязват кръгчета с чаша. Аз използвам по-малка чашка, за да получа повече бройки:))). Е, направих 24 кръгчета или 12 бр. сладки с диаметър около 3 см. Но ако искате да използвате целият блат може да го нарежете на малки квадратчета:).
Изрязаните кръгчета се слепват две по две с крем. След това се намазват и отстрани с крем. Аз взимам в супена лъжица от крема и в едната ръка държа сладката, която търкалям в лъжицата с крема. След това се търкалят по същият начин отстрани в кокосовите стърготини и се подреждат в поднос.

Разтопеното масло се смесва с шоколада. ( Маслото може да се разтопи в микровълнова.) Върху всяка сладка се поставя по 1 ч.л. от глазурата и се изравнява с нож. Сладките се прибират в хладилник да стегнат.



13 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, знае какво да хапва този падишах. :) Прекрасни сладки, Катенце! Даже тортички бих ги нарекла. :)
      Прегръдки!

      Изтриване
  2. Голяма изкусителка си, да знаеш! Усмихната седмица ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи ми много вкусничко! Много хубаво си ги поднесла, Кате! Взимам си една ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Не знам кой е падишаха, ама сладките му са уникални. Много красиви и вкусни изглеждат :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Тези сладки са си микро тортички направо! Съчетават всичко нужно за едно вкусно удоволствие :) Направо да си отмъкне човек една...
    Усмихната седмица, мила! И целувка за теб и мъничкия абсолютен сладур!

    ОтговорИзтриване
  6. Като малки тортички са тези сладки. Много симпатични и изкусителни!
    Поздрави и прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Гледам ги, гледам ги, идва ми да се пресегна да си взема, обаче уви.... ще трябва да си направя.
    Прекрасни са, Кате!

    ОтговорИзтриване
  8. Ех, тези сладки! Толкова са неустоими! Много красиви, страхотни са!

    ОтговорИзтриване
  9. Щом са на падишаха сигурно са супер:) Пък така и изглеждат, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. О искам и аз падишахски сладки. изглеждат като сладки отвън, а от вътре като пастички :) Много са хубави, Кате!

    ОтговорИзтриване
  11. Ухаааааааа..приличат на шапчиците на падишаха. Чудесия Вкусотия!!!

    ОтговорИзтриване
  12. Взех си мъфинче капрезе,много ми се услади!И от двете хлебчета по-напред се почерпих като си чупнах коричка,че най-много я обичам!А тези красоти си ги заделям за сладки сънища,защото са прекрасни,красиви и гарантирано вкусни!Кате,мила моя вълшебнице,голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване