Страници

♥ Занте: Полезна информация




Рано или късно мечтите се сбъдват… Когато преди години за пръв път попаднах на снимка на онзи плаж, помислих, че е толкова нереално, толкова неземно място. Искаше ми се да го видя отблизо разбира се:) и поставих начало на една нова мечта. Винаги съм знаела, че за всяко нещо си има време и място и ето поредното доказателство за това. Когато опитах един изкушаващ десерт с произход от острова и вие ми пожелахте да го видя и представа си нямах, че това ще се случи толкова скоро:). Но ето днес започвам първата си публикация за Закинтос, а все още мислено съм там. Всички спомени, запазени в снимки, или в сърцето ми, емоциите със семейството ми, всички красоти видени с очите ми, природата, кристално чистото море в различни нюанси на изумрудено и тюркоазено, величествените гледки, вкусната храна, гостоприемните хора, интересните и различни морски обитатели, приключенията с лодки… не бих могла да ги опиша с думи и все пак в няколко публикации ще споделя част от очарованието на острова.


Преди да тръгнем за Закинтос се разтърсихме из интернет за инфо за път, маршрути, фериботи, такси, цени, изобщо всичко, което е необходимо на един човек за да подготви и планира пътуването си. Тъй като ни отне доста време да тършуваме и събираме от тук от там инфо, реших да събера всичко в тази публикация. Всички цени, посочени в публикацията са актуални към м. май 2015 г.

Пътуване до остров Закинтос


Разстоянието София – Килини (от където се хваща ферибот за Закинтос) е около 900 км.
Много теми има по форуми за необходими документи и изисквания за пътуване в Гърция, (ето една тема в бг мама)затова реших и аз да съм полезна с малко информация:
За автомобила освен всички документи се изисква и големият талон, ако собственикът е друго лице, се изисква нотариално заверено пълномощно, желателно преведено и на гръцки. Открити тегличи, затъмнени стъкла и антирадари са забранени.
Границата се минава с лична карта, а за лица под 18 години съответно документите им за самоличност като червен паспорт и акт за раждане. Евентуално при отсъствие на единият родител се изисква нотариално заверена декларация от другият. Предварително се прави застраховка за спешна медицинска помощ например в SDI.
При всички случаи ако има нещо неясно може да се свържете по телефона с граничният пункт, който ви интересува и да получите информация.

Пътува се по магистрала Егнатия Одос.
1. Пътни такси по магистралата се заплащат в участъка Кулата- Солун(ново) – 2,40 евро, Солун до Игуменица, общо на 3 места – общо 6 евро ( 1,20 евро + 2,40 евро + 2,40 евро). Пунктовете са на самата магистрала, с бариери и няма как да ги пропуснете.


2. Следващият платен участък е мостът Рио Антирио, като таксата за автомобил, независимо от броя на пътниците е около 13 евро. Ние обаче минахме с ферибота – познайте защо:))). Таксата на ферибота е 6,50 евро за автомобил, без значение от броя на пътниците. По моста се минава за около 10 минути, а с ферибота за 20-30 минути.


3. И последният платен участък е фериботът от Килини за Закинтос, който е: 7,50 за всеки пътуващ + 28 евро за автомобил. ( В много пътеписи срещам цена за автомобил 36 евро, което може би зависи от периода?).
Разписанието на фериботите може да следите тук.
А актуалните цени съответно в следните сайтове на: Levante, Ionian



Горивото в Гърция беше на цена между 1,16 Евро, до 1,30 Евро за 1 л дизел. Към момента цената в България беше 2,36 лв.
Цените за горивото на острова бяха същите.
Ако решите да летите със самолет, (има доста изгодни промоции на билети) летището е в близост до Лаганас и от там до курорта може да се предвижите с такси. Освен това на Закинтос се предлагат скутери, автомобили и бъгита под наем. Автомобил може да се наеме на цена от 30 евро на ден.


Настаняването

Избрахме оферта чрез туроператор Валео травъл. Преди всичко ще започна с благодарностите към “Валео Травъл” и екипът на “Търтъл бийч”, Агиос Состис за невероятната ваканция!

Местоположението на хотела, архитектурата му, всичко беше толкова красиво. Хигиената в хотела беше абсолютно на ниво. Всекидневно почистване на стаите, подмяна на кърпи и добавяне на тоалетни принадлежности. Стаите бяха обзаведени в типично гръцки стил, а изгледа от нашата тераса, беше зашеметяващ!



Както и преди съм писала за ваканциите в Гърция предпочитаме вариант на изхранване на база закуски и вечери. По този начин храната ни е подсигурена, обедите оставяме за типична гръцка кухня, а и денят ни остава свободен за разходки, плаж и т.н. До момента абсолютно навсякъде сме останали очаровани от разнообразното и вкусно меню по програмата на база това изхранване. И този път опитахме различни, вкусни, традиционни и непознати ястия.
Не съм снимала всичко, което сме опитали, но предполагам, че следващите снимки ще ви дадат някаква представа за храната.

Закуските бяха типична, но много разнообразна закуска на блок маса, като включваха вид колбаси, сирена, яйца, зеленчуци, мляко, зърнена закуска, мед, масло и конфитюр. .



Вечерите отново бяха на блок маса.
Салатите бяха разнообразни с много пресни и вкусни зеленчуци.






За основно ястие винаги имаше предложения със зеленчуци, с месо – телешко, свинско или пилешко и риба, както и разнообразни гарнитури към тях.






Десертите също бяха вкусни и разнообразни.






Това е мъжът, който се грижеше за нашите вечери и аз съвсем сърдечно му благодаря за приятелското и топло отношение и аплодирам кулинарните му способности!


Храната на Закинтос


Като цяло цените на Закинтос не се различават от другите части на Гърция. Храната в таверните беше между 5 и 7 евро за гръцка салата, А основните ястия бяха между 7 и 9 евро за порция. В магазините може да намерите минерална вода на цена от 1,50 за стек от 6 бутилки. Гиросите са между 2,50 – 3,00 евро за бр., пица на парче имаше на промоция за по 1 евро.









Плажовете на Закинтос

Шезлонгите са към заведения на плажа и може да ги ползвате след като си поръчате напитка или храна. Фрапе имаше на цена между 2-3 евро за бр. Т.е за 2 шезлонга с чадър заплащате 2 напитки. Естествено може да ползвате плажовете, встрани от платените и с лични чадъри и хавлии.
Почти до всеки плаж има паркинг, на който безплатно може да оставите автомобила си. Досега не сме попадали на плажна платена зона за паркиране.


Плажовете на Закинтос са с кристално чисти води. Някои от тях са защитени и в определени части не се допускат туристи. Но за това си има хора, които информират за ограниченията. А плажовете са защитени, защото на тях снасят яйцата си костенурките Карета Карета. Защитени плажове са Геракас, Каламаки, Дафни, Секания, о-в Маратониси. Нощем достъпът до тях е забранен, защото точно тогава костенурките излизат от водата и снасят яйцата си в пясъка. Природозащитници виждат следите, оставени от костенурките и там където свършват те поставят дървени конструкции, служещи за заграждение на гнездото с яйца. След време малките костенурчета се излюпват и поемат към водата.


Забавления и атракции

Едни от основните атракции на острова са разходките с лодка, в търсене на Костенурките Карета- Карета, обиколки около острова и пещерите, круизи до залива Навагио ( Навайо), разходки с автобус във вътрешността на острова.
Почти на всеки курорт има поне по 1 място от където се организират такива екскурзии.




Цените са идентични.
Разходка с лодка с прозрачно дъно в търсене на Карета Карета – 10 евро на човек.
Разходка с лодка с прозрачно дъно в търсене на Карета Карета и пещерите на Кери – 15 евро.
Разходка с лодка с прозрачно дъно в търсене на карета Карета, пещерите на Кери и остров Маратониси – 20 евро.

Разходка по вода до залива Навагио
Разходка с Пиратско корабче, тръгващо от пристанището на Закинтос – 25 Евро на човек, включващо и обиколка на други забележителности на острова. Полуобиколка на острова + залива Навагио – 22 евро на човек. До пристанището на Закинтос се извършва трансфер от всеки курорт.
Може да се отиде и с лодка от пристанищата на Порто Вроми и Агиос Николаос. Там цената за човек е 15 евро.

Наем на лодка е 30 евро за 1 час, 40 евро за 2 часа, 50 евро за 3 часа. Лодки може да наемете от всички пристанища, но към някои има ограничения къде е разрешено да се карат.

По крайбрежието на Закинтос има множество пещери, до които се достига с лодки. Най-известните от тях са: Пещерите на Кери, Пещерите на Волимес ( с профила на Посейдон) и пещерите на нос Скинари. Почти всичките са включени в пакет от разходки, но по желание може да се посетят и само те.

Мисля, че успях да обърна внимание на основните неща, в следващата част ще се разходим из острова, а ако вие имате допълнителни въпроси или пък полезна информация, ще се радвам да ги споделите в коментарите:).





12 коментара:

  1. Очаквам с нетърпение следващите снимки, Кате! Много добре сте си изкарали, доколкото успях да видя от други твои снимки :) Страхотен цвят има този залив там!
    Прегръдка, бонбон и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Колко е хубаво, когато мечтите се сбъдват! Сигурна съм, че спомените ще те топлят още дълго време. И мен ме постопли малко, колкото да се размечтая :) Очаквам и следващите публикации с нетърпение! Прегръдки, мила!

    ОтговорИзтриване
  3. А аз се чудех къде изчезна;). Прекрасни снимки и емоции! Очаквам продължението. Усмихнати почивни дни, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, Кате! Невераятно е! Н-е-в-е-р-о-я-т.н.о! Преди две години нашите бъдещи кумове ходиха там и се влюбих в снимките им и ми стана мечта, но до момента неосъществена. По ред на номерата! :) Сега и ти! Вече е време да се замисля за осъществяването на тази почивка. Снимките ти са по - хубави от тези, които съм гледала, но все пак дори и със снимки от "сапунерка" още тогава се влюбих в това място.
    Огромна прегръдка, мила! За инфото и за чудните снимки!
    Прекрасни почивни дни и чакам продължението с огромно нетърпение.

    ОтговорИзтриване
  5. А ето, къде зачезна, Катето :) -
    приказно място и най-хубавото е, че твоя мечта...
    Очаквам продължението и сбъдвай все така красиво мечтите си...

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно място! Сигурна съм, че е създало незебравими спомени у теб и семейството ти, дано отново да се върнете там!
    Поздрави и хубав уикенд, Кате!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,ето къде си била,прекрасно е!Радвам се за теб,звучиш щастлива и как иначе,когато се сбъдват мечти,нали за това живее и копнее човек!Много подробна и полезна информация си подготвила,браво!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох ... какво да кажа? Сега вече е и моя мечта ;)

    ОтговорИзтриване
  9. I never visited Greece, but it seems a fascinating country. Its cuisine is quite unknown to me, except the moussaka, I love it ...

    ОтговорИзтриване
  10. Толкова е вълнуващо, когато човек сбъдне някоя мечта! При теб, Кате усещането е продължило през цялото време, на пребиваването ти там! Знам, колко харесваш Гърция, тяхната кухня и много се радвам за теб, че си имала тези чудесни преживявания!
    И нали знаеш, че много обичам да пътешествам с теб, така, че с нетърпение очаквам продължението на вълнуващото ти и красиво пътешествие!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Кате, ти ме върна там! Много се радвам, че си сбъднала тази красива мечта!

    ОтговорИзтриване
  12. Кате, леле какво съм пропуснала...
    Прекрасно сте си изкарали, виждам...и бързам да видя и другите публикации.
    Идеята ти да споделиш всичката тази информация е безценна...браво и благодаря.
    Дай боже някой ден, и аз като теб видя това чудно място!
    А ти се връщай, когато пожелаеш.

    ОтговорИзтриване