Страници

♥ Занте: Защитен плаж Геракас и Смути с банан и портокалов мед



Със своите кристални води, златист пясък и уникална девствена природа плажът Геракас се нарежда сред най-красивите на Занте. С приказният си пейзаж Геракас е пример за невероятната красота на острова.
Заливът е защитена територия на Националният морски парк и тук гнездят костенурките Карета Карета. На самият плаж няма заведения, но пък в близост до него има таверни. Паркингът също е разположен съвсем близо, като е разделен за автобуси и автомобили.
Достъпът до плажа е разрешен при определен и условия, с които запознават представители на еко организацията. Но като цяло трябва да се спазват основните правила, да не се забиват чадъри в пясъка, да не се пипат гнездата, малките костенурки също не се пипат. Нощем достъпът е забранен.
















Смути с банан и портокалов мед 




Все ми идва да напиша шейк:))) просто така съм свикнала толкова години да ни го предлагат по заведенията като бананов шейк. Но вече е смути. Разликата с класическото бананово смути е в това, че използвам портокалов мед, който си купихме от Закинтос, естествено:) и поради тази причина намира мястото си в тази публикация. Наистина е невероятен този мед!
 
Продукти:
2 банана
600 мл прясно мляко
2 с.л. портокалов мед


Приготвяне:
Всичко се поставя в блендер и пасира до хомогенност. По желание може да се разрежда с още мляко или пък да се подслажда с мед:).


8 коментара:

  1. Много готино чашко бурканче! Шейкът несъмнено е много вкусен!

    ОтговорИзтриване
  2. Е сега вече ти завидях искрено, Кате! Банановия шейк/смути е разкошен, но меда...О! :)
    Опитвала съм портокалов мед и от тогава бленувам за него, но все не намирам тук и няма кой да ме снабди от вън. По презумпция за мен той си е сицилиански специалитет ('щото такъв хапвах), знам, че тук-там френските пчелички го правят ;) , но не знам защо не ми бе минало през ума, че и в Гърция може да има. При тези портокалови плантации там, нямаше начин да не предлагат. Предполагам, че е това гъстото, с леко кремав цвят? Онзи, който аз хапвах бе златисто жълт. а вашият е кремообразен, като масло... Лелеее! :))) От пчелари го взехте или?



    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирма, да това е портокаловият мед. Много различна консистенция има от класическият мед. Взехме го от един човек до Анафонитрия, има го на снимката в обиколката на острова. Той почерпи Ицко с мед и разни други лакомства и на Ицко много му хареса този мед и ето ни с бурканче:))). Но съжалявам, че не взех повече... Прекрасна седмица, скъпа!

      Изтриване
  3. Катенце, и за мен си е шейк. ;) Чуден е!
    И все повече завиждам благородно за пътешествието. Разказвай ми, развеждай ме... Ще пътувам поне в мислите си. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Супер бурканче, Кате!! Много ми хареса, би ли споделила ит куде е? А за портокалов мед дори не съм предполагала че съществува. Като посетя острова ще си купя ;)
    Прегръдки и хубава вечер, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Габи, това е от Закинтос, но съм виждала във Вивре от време на време на да пускат,само че без картинки. Но то всъщност предполагам самото бурканче ти харесва. И аз от много време се захласвам по тях. :). Прегръдки и от мен!

      Изтриване
  5. Замая ме идеята за портокаловия мед........Е всъщност всичко ми хареса и смутито,и камъните по брега,и скулптурите,и костенурката....Прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  6. С голям интерес се разхождам с теб из прекрасните кътчета на о. Закинтос, Кате и все се взирам в снимките да видя защитените костенурки, и най-накрая открих една... нарисувана :))
    Пийвам си от ШЕЙКА и те поздравявам за всички прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване