Страници

♥ Занте: Живописният Порто Лимнионас и рецепта за тиквички на фурна


Днешната целувка от Занте е от изключително живописното място Порто Лимнионас. Намира се в западната част на острова, в близост до Агиос Леон. Представлява нещо като малък залив, заобиколен от скали и пещери. Водата е кристално чиста, с различни отенъци на синьото. Заради подводните извори е малко по-студена, което я прави идеална за горещите летни дни. Мястото обаче е дълбоко и не е подходящо за деца. За гмуркачите, водолазите и плувците обаче е рай. Тук няма пясъчен плаж, бреговата ивица е "терасовидна", на която са разположени чадъри и шезлонги и което прави плажуването много приятно. Заслужава си да се включи в списъка с дестинации на Закинтос. Има таверна, която предлага невероятна гледка към залива Порто Линионас и безкрайната морска шир, а заедно с това и вкусни гръцки ястия.

















"Пържени" тиквички на фурна


Сега им е сезона на тиквичките безспорно. Толкова рецепти се появиха с тях. Явно тази година "модата" ще е на печените на фурна тиквички, най-многобройни предложения има с тях. Основното за тази рецепта е, че тиквичките се овалват в брашно и се пекат на фурна. Аз досега ги бях пекла без брашно, но подвластна на модните кулинарни тенденции промених стила:))). Брашната които използвам са два вида - смес от царевично и бяло, просто имам наблюдения, че и риба и други панирани по този начин продукти стават хрупкави. Добавих и подправки, които чудесно си подхождат с тиквичките, може да се добавят и галета и пармезан в панировката. Но ето рецептата:



Продукти:
тиквички
1 купа смес от равни количества царевично брашно + бяло брашно
1 ч.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. червен пипер
зехтин

Приготвяне:
Тиквичките се остъргват и се нарязват на тънки филийки. Потапят се в брашнената смес и се подреждат една до друга в тава, застлана с хартия за печене. Поливат се със зехтин, по-добре е да се напръскат със зехтина, но може и да се полеят.
Пекат се 30 минути в предварително загрята фурна на 200 градуса с вентилатор. Горе-долу за 30 минути, но до леко златисто. Докато са топли са хрупкави, след това омекват, както и пържените тиквички;).


6 коментара:

  1. Следя с интерес всеки епизод от приказното пътешествие. Уникално изживяване! А тиквичките явно ще се правят печени и здравословни! Усмихната вечер, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз следя пътешествието с интерес :) Страхотни снимки пак, Кате! Прекрасни гледки и въобще - не знам какви други суперлативи да кажа за тая красота, която ни показваш!
    Прегръдка и много усмивки около теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво място, Кате! Потъвам в снимките ти!
    Тиквичките също са много фотогенични! И аз предпочитам да слагам царевичен грис и брашно, когато правя нещо панирано.
    Изклюмително приятно място и благодаря, че сподели!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни снимки ни поднасяш всеки път, Кате! Следя с голямо любопитство всяка твоя публикация. Тиквичките са хит, да! Какви ли не варианти опитах вече, но от летния мързел не снимам. Прегръдки.

    ОтговорИзтриване
  5. Ти споделяй, споделяй ... ние ще гледаме красивите ти снимки Кате :)

    ОтговорИзтриване
  6. Уникално място е Занте! Как ми се ходи отново!

    ОтговорИзтриване