събота, 19 септември 2015 г.

Телешка опашка с винено- гъбен сос


Времето захладня, а това е и повод да си сготвим нещо вкусно:). Мама беше сварила телешка опашка, а аз направих гъбен сос към нея, вкарах и малко винце за разкош:). Получи се чудесно ястие. Може да се приготви и с друг вид телешко месо.


Продукти:
1 бр телешка опашка
250 гр гъби (печурки)
200 мл вино Траминер Домейн Менада
50 мл зехтин
1 морков
около 800 мл бульон от варенето на опашката
1-2 с.л. брашно
2-3 скилидки чесън
черен пипер
сол


Приготвяне:
Опашката се нарязва по ставите, измива се и се сварява с вода в тенджера под налягане (или друга).
Гъбите се измиват и нарязват на филийки, морковите се остъргват и нарязват на жулиени, скилидките чесън се обелват и оставят цели.
В касерола се загрява зехтина и към него се добавят зеленчуците. Готвят се до омекване, докато останат на мазнина, като се разбъркват от време на време. Добавя се брашното, разбърква се и се запържва за няколко минути на среден огън.
Налива се виното, разбърква се и се оставя да се вари, докато течността намалее на половина.
Ястието се разрежда с бульона, посолява се, поръсва се с черен пипер и се оставя да се вари до желаната гъстота.

*В зависимост от желаната гъстота на ястието количествата на брашното и бульонът може да се променят.

4 коментара:

  1. ей Кате, тази последната снимка е страхотна, че ми идва да посегна на монитора!
    Радвам се, че имаш време да пишеш пак :)
    Прегръдки и хубава неделя на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесен резултат от тандемната работа с мама. :) И права е, Пепи, иде му да захапе монитора на човек...
    Прегръдки, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусотия голяма си приготвила! Жалко, че телешка опашка рядко засичам по магазините. Но попадне ли ми ще я приготвя по вашият начин.
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна рецепта, Кате! Да си призная, май не съм опитвала тази част от месото, или поне не помня. Но с тези кадри пред мен, май ще се промени! Прекрасна си! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване