Страници

Пълнени зеленчуци с ориз/ Gemista/ Γεμιστά



Γεμιστά е ястие от гръцката кухня и представлява пълнени зеленчуци с ориз или кайма. Както зеленчуците, така и плънката могат да бъдат различни, обогатявани с подправки, стафиди, кедрови ядки.



Пълнени зеленчуци с ориз/ Gemista/ Γεμιστά


Продукти:
5-6 бр. Зеленчуци по избор: патладжан, тиквичка, чушки
зехтин

Плънка:
1 ч.ч. ориз
1 глава лук
1 стрък праз лук (бяла и малко от зелената част)
резен от глава целина
1 корен пащърнак
1 морков
сол
подправки: магданоз, копър, мента (сухи или пресни)
1 ч.л. черен пипер
1 с.л. доматено пюре




Приготвяне:
Зеленчуците се измиват.
Горната им част, откъм дръжката се отрязва като капаче. Чушките се почистват от семето.
Патладжана и тиквичката се издълбават. (Ако са продълговати може да се разрежат на две по дължина като лодки, или пък да се нарежат на дебели шайби, които да се издълбаят като купички. ) Вътрешността им се нарязва на малки кубчета.
Зеленчуците за плънката се нарязват на малки кубчета и към тях се добавят кубчетата от тиквичка и патладжан.
В тиган се загряват 3-4 с.л. зехтин и в него се изсипват нарязаните зеленчуци. Готвят се до омекване. Към тях се добавя ориза и нарязаните подправки и се готви още 2-3 минути, като се разбърква. Добавя се доматеното пюре, готви се още 2-3 минути след което всичко се овкусява със солта и черният пипер, разбърква се и се наливат 2 ч.ч. вода.
Плънката се вари на котлона, докато ориза поеме течността.
Подготвените зеленчуци се пълнят, във всеки зеленчук се добавят по 1-2 с.л. вода, затварят се с „капачетата“, подреждат се в тава и ако има останала плънка се изсипва в тавата. Между тях могат да се наредят обелени и нарязани картофи. Наливат се 2 ч.ч. вода, тавата се покрива с алуминиево фолио и се пече във фурна на 200 градуса до готовност – за около 40 минути. В края на печенето фолиото може да се отстрани. (По време на печенето ако е необходимо може да се добави още вода. )




9 коментара:

  1. Много, много вкусно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    прекрасно изглеждат зеленчуците.Тази година е все още топло и има много зеленчуци по пазарите.Така,че подходяща е рецептата за сезона и за постите.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам зеленчуци със зеленчуци и ориз! Много вкусно и апетитно си сготвила, Кате! Слънчеви поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Хм, много приятна презентация на постно ястие Кате! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни есенни цветове и вкусове, Кате! Толкова аромат и уют се носи от снимките ти! Прегръдка и много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Красиво, колоритно, много апетитно и ароматно, Кате -
    разкошна идея за постните дни ...
    Благодаря и поздрави за теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Много харесвам това ястие, ама много! :)
    Катенце, честит празник! На такъв обичлив човек като теб желая здраве, безкрайна обич и много топлинка в семейството!
    Прегръдки. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, вкусна постна манджа, ти пак ли постиш?

    ОтговорИзтриване
  9. Много обичам пълнени зеленчуци и твоята рецепта ми хареса, а е и подходяща за хранителния режим, на който съм се подложила.

    ОтговорИзтриване