четвъртък, 24 декември 2015 г.

Още един вкусен празничен ден от декември и рецепта за Печена гъска с ябълки и портокали


Декември е изпълнен с празнични дни, този бе един от тях. Менюто включваше: Печена гъска с ябълки и портокали, пиле на бутилка, руска салата, парти хлебчета и пълнозърнест хляб, шоколадова торта и донъти. Споделям само рецептата за гъската, тъй като останалите ги имам в блога.


Печена гъска с ябълки и портокали, по рецепта на моята приятелка Севи



Продукти:
1 гъска
ябълки
портокали
около 300 мл пресен портокалов сок
черен пипер
сол

Приготвяне:
Гъската се посолява и поръсва с черен пипер. По желание може да се овкуси и с подправка за пиле. Поставя се в тава.
Ябълките и портокалите се измиват хубаво и се разрязват на 4. Гъската се пълни с тях, а останалите се поставят отстрани в тавата. Налива се портокаловият сок. Пече се в предварително загрята фурна първоначално на 200 градуса, след около 30 минути се намалява на 160. Не се покрива с фолио. Необходими са около 5 часа. Обръща се веднъж, за да се запече и от двете страни.
Гъската отделя много мазнина, така, че е е необходимо тавата да е достатъчно дълбока, а и по желание по време на печенето може да се отстранява от соса.









Няма коментари:

Публикуване на коментар