четвъртък, 30 април 2015 г.

Суши сърца


В публикацията ми са за суши надълго и нашироко съм обяснила как се прави суши, затова сега няма да се повтарям, а ще ви споделя само идеята за различно оформяне.
Правите си ориза, избирате си плънката и се захващате с оформянето:))). Между другото това е един от многобройните варианти за романтично суши, възможни са различни оформления.
И все пак това е с плънка от авокадо, пушена сьомга и Филаделфия.





Разделете един лист нори на две по дължина. Нанесете ориз и малко плънка и прегънете на две като "капка". Двете половинки на сърцето са готови. Може да ги нарежете и така и при поднасяне да ги съедините една с друга като сърце. а може и да продължите нататък с оформянето на сушито.






Вземете лист нори и нанесете ориз, след което поставете двете полувинки сърца, така, че да образуват сърце - острите им краища да са свързани.



Започнете да навивате рулцето и тъй като е възможно листът нори да не е достатъчен вземете още един лист, леко го навлажнете в края и го лепнете в другото нори. Навийте рулцето, а излишното нори изрежете. Това е:) Съветвам ви да използвате качествени продукти, когато правите суши, аз отдавна съм се доверила на Кикоман, техни са и оризовият оцет и соевият сос, които използвам.





И понеже на нас едно рулце никак не ни е достатъчно, почти винаги когато правя суши използвам целият пакет ориз:).






Прочетете Цялата Статия...

сряда, 29 април 2015 г.

"Рибната" църква и нейните чудеса


Всъщност името на църквата е “Св. Богородица – Благовещение”, намира се в Асеновград, но е много популярна като Рибната църква.
Храмът е посветен на Св. Богородица и е наречен в нейна чест.



Църквата е известна с Чудотворната икона на Св. Богородица, извършваща чудеса. Всяка година на Преполовение с тържествено шествие иконата се пренася в Бачковският манастир.



Друга известна икона също е Св. Богородица Скоропослушница или наречена още Бързата Света Богородица, поради това че когато някой се помоли за нещо наистина важно, то се изпълнява незабавно.


Стенописите в храма са възхитителни.




В параклиса на Св. Йоан Кръстител има извор с кристално чиста и лековита вода. В него плуват рибки, които никой не храни... Казват, че рибките са вълшебни и се показват само на чисти хора. Друго поверие гласи, че ако добър човек се помоли за нещо на Бога и молбата му бъде чута, като потвърждение ще се появят три рибки.
Какво се случи, когато ние посетихме мястото? Първо погледнах аз към водата и се показа една рибка, след което съпругът ми и малкият ми син се наведоха и се появиха още две. Невероятно! Много им се радвахме, така изненадващо се случи всичко:).



Дворът на църквата е много красив, добре поддържан и е изпълнен с интересна растителност.



















А на дрянът пък си вързахме мартеничките:)



Прочетете Цялата Статия...

Добро утро с Вестник "Преса"


Днешната рецепта приготвих за медийната ми изява в рубриката "Гурме" във вестник "Преса"бр. 112 ( 1172) / 28 април :).
Много благодаря на Ася Григорова за поканата и всички мили неща, които написа за мен! Желая ѝ успехи както в професионален, така и в личен план!:) А на екипът на вестник "Преса" пожелавам нестихващо вдъхновение, свежи идеи, все така да радвате читателите с разнообразни рубрики!

За читателите на в-к „Преса“ избрах рецепти с пилешко месо, които не изискват специални умения, лесни са за направа, а същевременно са доста ефектни.




Кулебяка с пиле

Кулебяка е традиционно руско ястие, което се състои от тесто с плънка. Съществуват различни варианти на пълнеж зеленчукови, рибни и месни. Това, което отличава този "пай" от останалите е, че плънката е в няколко слоя, които са разделени помежду си и при разрез се виждат много добре. Най-често за разделяне се използва омлет/палачинка. В моята рецепта единият слой е с пилешко, а вторият с грах. Кулебяка може да се декорира по желание, а и според повода:).



Продукти:
400 гр тесто за пица
1 голямо пилешко филе тип „пеперуда“
2 глави лук
1 к.ч. грах от консерва
Сол, на вкус
Черен пипер, на вкус
Чубрица, на вкус
1 ч.л. Червен пипер
2 яйца
Олио
1 яйце за глазиране и залепване



Приготвяне:
Нарежете пилешкото филе на малки късчета.
Загрейте олио в тиган и добавете лука и месото. Гответе докато остане на мазнина.
Посолете, добавете подправките и червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.
Разбийте с вилица яйцата. Загрейте малко олио в тиган и изсипете яйцата. Изпечете омлета от двете страни.
Разстелете тестото, изрежете малко за декорация.
Върху тестото поставете омлета. Изсипете плънката с пиле и загънете омлета. Отгоре разпределете грахът. Завийте с тестото. Залепете краищата с леко разбит белтък. Декорирайте с фигурки, изрязани от тестото и намажете с разбит жълтък. Преместете кулебяка в тава, застлана с хартия за печене и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса до златисто. Извадете върху решетка, покрийте с кърпа и оставете да престои за десетина минути.

Пиле на бутилка, рецептата е тук:).



Прочетете Цялата Статия...

понеделник, 27 април 2015 г.

Плодов сладолед с банан и авокадо


Популярна рецепта avocado+banana+ice+cream, въпрос на вкус и импровизация е какво ще се добави: мляко, сметана, ядки, други плодове, бисквитки...



Сладолед с банан и авокадо


Продукти:
1 авокадо /добре узряло
2 банана
1 ч.л. мед или кленов сироп
за поднасяне: кокосови стърготини, бадеми



Приготвяне:
Разрежете авокадото, извадете костилката и извадете вътрешността с лъжица. Обелете банана и го нарежете на едро. Сложете в блендер плодовете, заедно с меда/кленовият сироп и пасирайте до гладкост.
Изсипете сладоледа в студоустойчива кутия с капак. Приберете в камерата, докато стегне. Поднесете с натрошени бадеми и филиран кокос.

Прочетете Цялата Статия...

Цветя от ананас и бутер тесто


Тук рецептата е по-скоро идея. Правила съм ги доста отдавна, като раглеждах старите снимки открих едни такива, та реших да ги направя отново. Освен, че са вкусни, са и много красиви. Идеята е от интернет: Цветок из ананаса и слоеного теста



Продукти:
1 прясно бутер тесто / използвам Belbake Lidl
1 консерва ананас на шайби
пудра захар
коктейлни/кандирани череши
1 яйце


Приготвяне:
Извадете шайбите ананас и хубаво ги подсушете с кърпа. Потопете ги в пудра захар.
Развийте тестото и го нарежете на ленти. Има няколко варианта - с дълги ленти или с къси ленти - както ви е удобно да работите. Важното е застъпването да става от една и съща част, която при печене да бъде отдолу.
Започнете да промушвате лентите през центъра на ананаса. На мен ми харесва с повече бутер тесто, т.е. по-на гъсто да са лентите. Преди съм ги правила само с пет видими лентички и се усеща повече ананаса. Там, където свързвате лентичките, може да прилепвате с разбит белтък.


Подредете цветята в тава, застлана с хартия за печене, сложете в центъра на всяко цвете по една кандирана или коктейлна череша. намажете с четка с разбит жълтък и изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса или според указанията на опаковката на тестото до готовност / за около 15-20 минути. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят в тавата или върху решетка.
Като се охладят ги поръсете с пудра захар.





Прочетете Цялата Статия...