Страници

Боровинков чийзкейк с шоколадов сос


Все още сме в сезона все пак, така че напълно естествено е да го възпроизведем и със следващите плодове:))).
Други варианти: Чийзкейк - бърз, лесен и любим!, Чийзкейк с маскарпоне и аерирана крема без печене, Чийзкейк с тиква и шоколад, Чийзкейк с тиква, карамел и шоколад, Ягодов чийзкейк.




Продукти:
блат:
200 гр бисквити по избор
60 -100 гр краве масло 

пълнеж:
375 гр крема сирене
пудра захар на вкус - около 1 к. ч.
4 яйца
100 мл течна сладкарска сметана
1 ванилена захар
1 шепа боровинки :)

за шоколадовият сос:
120 мл течна сладкарска сметана
100 гр бял шоколад





Приготвяне:

Бисквитите се смилат на трохи и към тях се добавя разтопеното масло. Съществуват различни видове бисквити и е възможно да поемат различно количество масло. Целта е, като се стисне сместта с ръка, да се задържа. 
 Дъното и стените на тортена форма с падащ борд с размер 24 см се намазват с масло и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и леко се притиска към дъното. Оставя се настрани.

В купа се разбърква крема сиренето и пудрата захар. В друга купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата с ванилената захар. Двете смеси се обединяват, добавя се сметаната и се разбърква с тел докато се хомогенизира. Добавят се боровинките, ако са едри, може да се нарежат. Сместа се разбърква.



Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в предварително загрятата фурна да се пече за около 30-40 минути. Когато го изваждате сместа леко играе - клати се:))).
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник.


Шоколадовият сос се приготвя, като сметаната се загрее на котлон до кипване, отстранява се от котлона и към нея се добавя начупеният на парченца шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Оставя се да се охлади в хладилник докато започне леко да стяга. Излива се върху сладкиша и се прибира в хладилник.
* Ако желаете може да сложите повече шоколад, по този начин глазурата ще се втвърди и няма да е така течна.
** Може и да поднесете соса заедно с чийзкейка, т.е. да не поливате чийзкейка предварително.




Солун и чадърите




Яйца по рецепта на мама


Една от любимите ни мамини манджи е тази. Продуктите са относително количество, а пък пресните могат да бъдат заменени и през зимата с налични сухи:).



Продукти:
5-6 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
няколко стръка джоджен
1/2 ч.л. брашно
сол
1 ч.л. червен пипер
300 мл вода
4 яйца


Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно с малко от перата, заедно с джоджена и магданоза. В тиган се загрява олио и зелениите се добавят в него. Запържват се на среден огън за около 3-4 минути, към тях се добавят брашното и червеният пипер. Разбърква се и се наливат 300 мл вода. Вари се до омекване на лука.
При необходимост се налива още вода. Както ври ястието се счупват яйцата и се варят до готовност, ако се наложи яйцата се обръщат с лъжица.


Пиле кунг пао


Рецептата е от азиатската кухня kung pao chicken , разбира се има различни начини на приготвяне.

Златните поля на моя роден дом


Плевен и фонтаните







Сладко от череши


Класическа рецепта за сладко, от равни количества плод и захар с варене.



Продукти:
1 кг череши, почистени от костилките
1 кг захар
1/4 ч.л. лимонтузу



Приготвяне:
*Костилките на черешите може да извадите с безопасна игла.

Измитите и почистени череши се поставят в тенджера, отгоре се изсипва захарта и се слагат на котлон. Когато захарта се разтопи и сместа започне да ври котлона се намалява и сладкото се вари на средна степен до готовност. По време на варенето пяната се отстранява. В края на варенето се добавя лимонтузуто, разбърква се и се оставя още 1-2 минути на котлона, след което се насипва в сухи буркани, които се запечатват горещи и се обръщат с капачките надолу докато се охладят и херметизират.
**Гъстотата на сладкото може да проверите като капнете малко количество (1/2 ч.л.) върху суха чинийка, изчакате да се охлади и при наклоняване би трябвало съвсем бавно да се стича.


Сладко от сини боровинки


И тази рецепта е за класическо сладко с равни количества захар и плодове. Направих го с 1/2 кг, защото толкова имах:).




Продукти:
1/2 кг сини боровинки
1/2 кг захар
на върха на ч.л. лимонтузу


Приготвяне:
Плодовете се измиват и отцеждат. Ако има развалени се отстраняват.
Изсипват се в тенджера и към тях се добавя захарта.
Слагат се на котлон докато всичко заври и захарта започне да се разтопява. Котлона се намалява и сладкото се вари на средна степен до готовност. В края на варенето се добавя лимонтузуто, разбърква се и се оставя още 2-3 минути на котлона.
*Готовността на сладкото може да се определи като се изсипе 1/2 ч.л. от сиропа му върху суха порцеланова чиния. Когато се охлади чинията се разклаща и сиропа трябва да тече много бавно, като мед.
Горещото сладко се разпределя в сухи буркани, затварят се веднага и се обръщат с капачките надолу, докато се охладят и херметизират. След това се съхраняват на тъмно и хладно.


Кисел чесън в буркани


Всяко лято качвам рецепти за зимнина и все се оказва, че има какво още да се добави:). Но не мога да пропусна чесънчето.


Продукти:
за малък буркан от 200 мл:
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. оцет
чесън
копър


На дъното на всеки буркан се поставят продуктите за марината. Напълва се с обелените скилидки чесън и нарязаният копър. Долива се вода. Бурканите се затварят и стерилизират за 15 минути. Изваждат се и се обръщат с капачките надолу докато се охладят и херметизират. Съхраняват се на тъмно и хладно.

Цаца на фурна


Една популярна лятна рецепта. На кого за пръв път е хрумнало да си изпече дребните рибки не знам, но е факт, че приготвена по този начин рибата е като пържена и всяко лято този начин на приготвяне обикаля интернет пространството и домовете:). Във всички рецепти има различия за начина на приготвяне, но те са съвсем малки. Ето и варианта при мен.


Точно количество няма да давам, а просто метода на приготвяне.


Фурната се включва да загрее на 200 градуса.
Цацата(дребните рибки) се измиват и отцеждат. В плик се слагат бяло брашно и рибките. Завързва се плика и се разтръсква, докато рибките хубаво се набрашнят. Изваждат се и се подреждат в тава, застлана с хартия за печене. Поливат се с тънка струйка олио или зехтин. Пекат се в предварително загрятата на 200 градуса фурна до зачервяване. По средата на печенето може да се обърнат. Горе-долу се пекат за около 20-30 минути.





Панирани тиквички


За разнообразяване на пържените тиквички, предлагам панирани:), нищо ново под слънцето, ама за подсещане, че понякога човек се чуди какво и как да сготви:). Което ми напомня и за панирани патладжани...:)




1 непълна ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч. бира
сол

зехтин или олио за пържене
брашно за овалване


Тиквичките се измиват и нарязват на филийки.
Брашното с бирата и солта се разбиват в купа. Ако прецените в сместа може да добавите още бира или брашно:).
Тиквичките се потапят в брашно, след което в панировката и се пържат в тиган със загрято олио или зехтин. Изваждат се върху домакинска хартия да се отцедят от мазнината.