вторник, 30 юни 2015 г.

Солун и чадърите




Прочетете Цялата Статия...

Боровинков чийзкейк с шоколадов сос


Все още сме в сезона все пак, така че напълно естествено е да го възпроизведем и със следващите плодове:))).
Други варианти: Чийзкейк - бърз, лесен и любим!, Чийзкейк с маскарпоне и аерирана крема без печене, Чийзкейк с тиква и шоколад, Чийзкейк с тиква, карамел и шоколад, Ягодов чийзкейк.




Продукти:
блат:
200 гр бисквити по избор
60 гр краве масло / 1/2 пакетче/

пълнеж:
375 гр крема сирене
пудра захар на вкус - около 1 к. ч.
4 яйца
100 мл течна сладкарска сметана
1 ванилена захар
1 шепа боровинки :)

за шоколадовият сос:
120 мл течна сладкарска сметана
100 гр бял шоколад





Приготвяне:

Бисквитите се смилат на трохи и към тях се добавя маслото. Разбърква се добре. Дъното и стените на тортена форма с падащ борд с размер 24 см се намазват с масло и сместа се изсипва в нея. Заглажда се и леко се притиска към дъното. Оставя се настрани.

В купа се разбърква крема сиренето и пудрата захар. В друга купа с телена бъркалка се разбиват леко яйцата с ванилената захар. Двете смеси се обединяват, добавя се сметаната и се разбърква с тел докато се хомогенизира. Добавят се боровинките, ако са едри, може да се нарежат. Сместа се разбърква.



Фурната се загрява на 160 градуса. Течната смес се изсипва върху бисквитената основа и веднага се поставя в предварително загрятата фурна да се пече за около 30-40 минути. Когато го изваждате сместа леко играе - клати се:))).
Оставя се да се охлади на стайна температура, след което се прибира в хладилник.


Шоколадовият сос се приготвя, като сметаната се загрее на котлон до кипване, отстранява се от котлона и към нея се добавя начупеният на парченца шоколад. Разбърква се до разтопяване на шоколада. Оставя се да се охлади в хладилник докато започне леко да стяга. Излива се върху сладкиша и се прибира в хладилник.
* Ако желаете може да сложите повече шоколад, по този начин глазурата ще се втвърди и няма да е така течна.
** Може и да поднесете соса заедно с чийзкейка, т.е. да не поливате чийзкейка предварително.




Прочетете Цялата Статия...

Яйца по рецепта на мама


Една от любимите ни мамини манджи е тази. Продуктите са относително количество, а пък пресните могат да бъдат заменени и през зимата с налични сухи:).



Продукти:
5-6 стръка пресен лук
няколко стръка магданоз
няколко стръка джоджен
1/2 ч.л. брашно
сол
1 ч.л. червен пипер
300 мл вода
4 яйца


Приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно с малко от перата, заедно с джоджена и магданоза. В тиган се загрява олио и зелениите се добавят в него. Запържват се на среден огън за около 3-4 минути, към тях се добавят брашното и червеният пипер. Разбърква се и се наливат 300 мл вода. Вари се до омекване на лука.
При необходимост се налива още вода. Както ври ястието се счупват яйцата и се вари до готовност, ако се наложи яйцата се обръщат с лъжица.
.


Прочетете Цялата Статия...

Пиле кунг пао


Рецептата е от азиатската кухня kung pao chicken , разбира се има различни начини на приготвяне, нямам представа как би трябвало да изглежда в оригинал, но така или иначе се получи вкусно:). В блога имам подобна рецепта, за пилешко с ядки.




Продукти:

1 пилешко филе или пържола от бутче
1 морков
1 малка чушка / желателно люта. но аз използвам обикновена/
няколко стръка пресен лук и чесън
2-3 с.л. белени фъстъци
1 ч.л. настърган джинджифил


марината:
1 с.л. соев сос Кикоман
1 с.л. бяло вино
1 с.л. царевично нишесте

сос:
1 ч.л. соев сос Кикоман
1 ч.л. царевично нишесте
2 с.л. вода
1 с.л. мед
2 ч.л. оризов оцет Кикоман



Приготвяне:
Пилешкото месо се нарязва на малки късчета. В купа се разбъркват продуктите за маринатата и се добавя месото. Разбърква се и се оставя настрани, докато се подготвят останалите продукти.
Морковът и чушката се нарязват на парченца като ромбчета, лукът и чесъна на филийки, само бялата част.
В уок тиган се загрява олио, около 2-3 с.л. и се добавя пилешкото месо. Пържи се на силен огън, разбърква се непрекъснато за няколко минути, или докато леко се оцвети в златисто.
Месото се изважда и в същият тиган се добавят зеленчуците. Пържат се 2-3 минути, пилето се връща в тигана, добавят се фъстъците и джинджифила и се готви за 2-3 минути.
Продуктите за соса се разбъркват и сосът се налива в тигана. Всичко се разбърква и се оставя на котлон за още 2-3 минути.

* Ако нямате пресен лук и чесън може да използвате стар.
По желание може да сервирате ястието с ориз или нудъли, спагети.

Други рецепти от азиатската кухня може да видите тук.


Прочетете Цялата Статия...