Страници

Телешко с винен сос


Не знам при вас времето как е, но при нас сутрин има слана вече и е доста студеничко. Та преминаваме на вкусни топли манджички. Мисля скоро и едно греяно Коледно вино да си спретна:))).


Продукти:
Около 500 - 600 гр телешко месо /шол
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
Няколко гъби
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
100 мл вино Мускат
300 мл бульон или вода
Сол на вкус
Черен пипер
1 дафинов лист
зехтин


Приготвяне:
Телешкото месо се нарязва на големи порционни парчета. Посолява се, поръсва се с черен пипер. В тиган се загрява зехтин и парчетата телешко се поставят в него да се запечатат от всички страни. Поставят се в тенджера под налягане или обикновена, налива се вода и се варят до готовност.
В касерола се налива малко зехтин, добавят се ситно нарязаният лук, скилидките чесън и нарязаните гъби. Готвят се до омекване и докато останат само на мазнина. Добавя се брашното, разбърква се и се запържва за няколко минути на средна степен на котлона, като се внимава да не загори. Добавя се червеният пипер, разбърква се и се налива бульона. Към сосът се добавя месото и се оставя да се вари под капак за около 15 минути. Налива се виното, добавя се дафиновият лист и сол на вкус. Капакът се отстранява и ястието се готви за още около 15-20 минути.
*В зависимост от желаната гъстота на ястието количествата на брашното и бульонът може да се променят.

2015 в снимки: Август

Първото утро на август изглеждаше така:





Имаше и една червена Веспа:)


Разни влюбени работи:



Двоумяхме се накъде да поемем, но разбрахме, че целта е една, просто пътищата са различни:). Пък и човек винаги може да смени посоката:).



Ей толкова лавандула видях:)))


Доста студени дни имаше, но пък топлите бяха много горещи.



Пак имаше слънчогледи:


И тиквени полета:


Пак беше цветно:


Видяхме нови места:


И обикаляхме любимите ни пазари:


Качихме се на хълм:


И минахме под него:



Подготвяхме се за есента:


И правехме дълги пикници край езера:


Август бе наситен с любимите ми рози:


И различни изложения:



Сбъднахме още мечти:



В кухнята пак беше бързо и лесно:)



Благодаря ти, Август!



Пиле със зеленчуци в хартия и първите целувки на Есента


Тази рецепта е още от лятото, публикувах я набързо във ФБ, но все пак да я кача и тук:) с придружаващи снимки от настъпилата вече есен.





Късчета пилешко филе се овкусяват с Пикантина барбекю( но може други подправки). Зеленчуците са по избор (аз използвах пресен микс за супа- глава целина, пащърнак, морков, праз и броколи.
Всичко се слага върху лист хартия за печене, добавя се малко зехтин и сол. Покрива се с лист хартия за печене, в краищата се завива, за да се запечата и се поставя в тавичка. Пече се на 200 градуса за 1 час (при мен). Лесно и чудесно:)