Страници

Ябълки с кожухче за Димитровден


Една малко позакъсняла почерпка за Димитровден, с пожелания за здраве, щастие, късмет и благоденствие на всички именници.
Рецептата е като на ябълките с бутер тесто, но оформянето е различно. То дори не бих казала, че има някакво специално оформяне – просто ябълките се пакетират в бутер тесто и готово:). Казват, че на Димитровден Баба зима мята кожуха, та за това и моите ябълки са с кожухче. Мисля, че има много такива ябълки в интернет, моите не са първите:), но пък са специални, защото ги направих за един специален човек.
Плънката на ябълките може да е различна: може да се избира между локум, сушени плодове, карамелени бонбони, ядки. Подправките и ароматите също: канела, ром, ванилия… Подсладителите: бяла, кафява захар, мед и т.н. Моите ябълки бяха малко големички, та с едно бутер тесто „облякох“ три:).
Ето ги и тях:


Продукти:
1 прясно бутер тесто
3-4 бр. ябълки, средни по размер
1 пакетче канелена захар
1 пакетче ванилена захар
около 3-4 с.л. захар – кафява или бяла
няколко тофи бонбони ( от рода на лактата)
1 жълтък за глазиране
1 белтък за залепване


Приготвяне:
Ябълките се обелват и семенниците се издълбават с помощта на чаена лъжичка. Овалват се добре в захарта, смесена с ароматите. Напълват се със смес от останалата захар и нарязани на парченца тофи бонбони.
Бутер тестото се разстила и от него се изрязват квадрати, с размер, достатъчен да завие ябълките. Белтъкът се разбива леко с вилица и с него се намазват квадратите.
Ябълките се *завиват в бутер тестото и се глазират с разбитият с вилица жълтък. От бутер тесто може да се изрежат листенца и с тях и дръжките да се декорират ябълките.
Подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса, за около 30 минути( до готовност).
По желание може да се напудрят:).

*




Свински дроб с винен сос


За любителите на дроб по селски, предлагам нещо подобно, но с леки изменения и допълнения:), с цветовете на есента разбира се.




Продукти:
около 400-500 гр св. черен дроб
1 голяма глава лук
2-3 цветни чушки
2 скилидки чесън
100 мл доматен сок от консерва
100 мл вода
50 мл червено вино Каберне Совиньон
зехтин
сол
черен пипер
чубрица


Приготвяне:
Дробът се нарязва на едри парчета. Зеленчуците се измиват, почистват и нарязват на лентички / ивички, полумесеци/.
Зехтинът се загрява в малка тенджерка и дробът се запечатва от всички страни в него. Добавят се зеленчуците. Готвят се до омекване. Поръсват се със сол, чубрица и черен пипер, налива се виното и ястието се готви за няколко минути на средна степен, докато течността намалее наполовина. Добавя се доматеният сок и водата, тенджерката се похлупва и ястието се вари на средна степен до готовност ( 10-15 минути са достатъчни:).



Свинско контрафиле със зеленчуци и вино на фурна


Есента вдъхновява, въпреки студа, дъжда, мрачното време... всичко е оцветено в приказни багри, в домовете е уютно и топло, а от кухнята се носят аромати на вкусни ястия. Е, днешното е поредното от тях и от бяло вече преминаваме на червено вино:).




Продукти:
4 бр свински пържоли ( контрафиле или др.)
100 мл червено вино Каберне Совиньон
200 мл зеленчуков бульон
2 моркова
1 пащърнак
резен от глава целина
1 стрък праз лук, само бялата част
сол
черен пипер
зехтин


Приготвяне:
Пържолите се поръсват със сол и черен пипер. В тиган се загрява зехтина и пържолите се запечатват от двете страни. Добавят се едро нарязаните зеленчуци и се налива виното. Вари се няколко минути, докато соса остане наполовина. Налива се бульона. Ако бульона не е солен, може да се добави сол. Ястието се прехвърля в тава, заедно със соса, покрива се с алуминиево фолио. Пече се в предварително загрята фурна на 170-180 градуса за около 50-60 минути.





Палачинки със сметаново- винен сос


Плънката от днешната рецепта е едно много любимо сосче, което приготвяме най-често с пилешко месо. Импровизирам със съставките почти винаги, като добавям различни сирена, кашкавали, шампанско, вино, зеленчуци и т.н. Днешният вариант е поднесен в палачинки, а рецептата е подходяща както за предястие, така и за основно ястие ( всичко зависи от количеството:).



За около 6 бр. средно дебели палачинки:
4 яйца
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. прясно мляко
щипка сол

краве масло или олио за пържене


Приготвяне:
Яйцата се разбиват със солта с миксер, за кратко.
Добавя се брашното, разбива се отново и се налива прясното мляко.
*Брашното и млякото може да се добавят като се редуват, за да не се получи много гъсто тестото в началото, и това да затрудни разбиването.
Разбива се добре, да няма бучки.
Загрява се тефлонов тиган за палачинки на котлон, на силна степен. Намазва се с мазнината, пр. 1 с.л. олио, не повече.
Изсипва се 1 черпак от сместа, разстила се равномерно по дъното.
Палачинките се пекат от двете страни.



За плънката:
Около 100 гр шунка
4-5 гъби кралски печурки или други
2 с.л. настърган Ементал ( може и друг вид сирене или кашкавал)
200 мл течна сметана за готвене
50 мл вино Шардоне
2 с.л. зехтин
Сол
Черен пипер


Приготвяне:
Шунката се нарязва на ивици или малки кубчета, гъбите на филийки. В тиган се загрява зехтина и се добавят гъбите. Запържват се до готовност. Добавя се шунката, разбърква се и се готви до леко златисто. Налива се виното и се оставя на средна степен на котлона да се вари, докато течността остане наполовина.
Прибавя се настърганият Ементал. Разбърква се добре, докато започне да се топи, налива се сметаната, посолява се и се поръсва с черен пипер и сосът се оставя да се вари за няколко минути, докато се сгъсти.
Палачинките се поднасят със соса.