сряда, 13 януари 2016 г.

Сладки коледни настроения от кухнята




Медени елхички с фондан
Тестото е по рецепта на Или, от “Щъркелово гнездо"



Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. канела / може и други подправки по желание/
1 к.л. сода за хляб Др. Йоткер
щипка сол
3 с.л. орехово брашно / смлени орехови ядки/
2-3 ч.ч. брашно

цветен захарен фондан Др. Йоткер


Приготвяне:
Разбъркайте яйцето съвсем леко, с вилица.
Добавете останалите продукти, без брашното и разбъркайте на слаба степен с миксер добре.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите меко тесто, може да разбивате на слаба степен с миксер или с дървена лъжица.
Разточете тестото/кора около 4 мм дебелина/ върху хартия за печене, изрежете формичките и отстранете излишното тесто. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат:). Извадете ги върху решетка да се охладят.
След като се охладят ги декорирайте с фондан. За целта същият се разточва върху повърхност, поръсена с пудра захар и от него се изрязват формичките, които се прилепват с помощта на мед към сладките.


Медени птичета с фондан
Тестото е по рецепта на Или, от “Щъркелово гнездо"



Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. канела / може и други подправки по желание/
1 к.л. сода за хляб Др. Йоткер
щипка сол
3 с.л. орехово брашно / смлени орехови ядки/
2-3 ч.ч. брашно

бял захарен фондан
сладкарски маркери


Приготвяне:
Разбъркайте яйцето съвсем леко, с вилица.
Добавете останалите продукти, без брашното и разбъркайте на слаба степен с миксер добре.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите меко тесто, може да разбивате на слаба степен с миксер или с дървена лъжица.
Разточете тестото/кора около 4 мм дебелина/ върху хартия за печене, изрежете формичките и отстранете излишното тесто. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат:). Извадете ги върху решетка да се охладят.
След като се охладят ги декорирайте с фондан. За целта същият се разточва върху повърхност, поръсена с пудра захар и от него се изрязват формичките, които се прилепват с помощта на мед към сладките. Върху фондана се рисува със сладкарските маркери.


Медени сладки с фондан с коледни рисунки
Тестото е по рецепта на Или, от “Щъркелово гнездо"


Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. канела / може и други подправки по желание/
1 к.л. сода за хляб Др. Йоткер
щипка сол
3 с.л. орехово брашно / смлени орехови ядки/
2-3 ч.ч. брашно

бял захарен фондан
сладкарски маркери


Приготвяне:
Разбъркайте яйцето съвсем леко, с вилица.
Добавете останалите продукти, без брашното и разбъркайте на слаба степен с миксер добре.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите меко тесто, може да разбивате на слаба степен с миксер или с дървена лъжица.
Разточете тестото/кора около 4 мм дебелина/ върху хартия за печене, изрежете формичките и отстранете излишното тесто. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат:). Извадете ги върху решетка да се охладят.
След като се охладят ги декорирайте с фондан. За целта същият се разточва върху повърхност, поръсена с пудра захар и от него се изрязват формичките, които се прилепват с помощта на мед към сладките. Върху фондана се рисува със сладкарските маркери.


Моят фаворит, технологията е на Ицко - рисува на лист, след което пренася върху сладката.


Рисувани медени скиори
Тестото е по рецепта на Или, от “Щъркелово гнездо"


Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. канела / може и други подправки по желание/
1 к.л. сода за хляб Др. Йоткер
щипка сол
3 с.л. орехово брашно / смлени орехови ядки/
2-3 ч.ч. брашно

бял захарен фондан
сладкарски маркери


Приготвяне:
Разбъркайте яйцето съвсем леко, с вилица.
Добавете останалите продукти, без брашното и разбъркайте на слаба степен с миксер добре.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите меко тесто, може да разбивате на слаба степен с миксер или с дървена лъжица.
Разточете тестото/кора около 4 мм дебелина/ върху хартия за печене, изрежете формичките и отстранете излишното тесто. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат:). Извадете ги върху решетка да се охладят.
След като се охладят ги декорирайте с фондан. За целта същият се разточва върху повърхност, поръсена с пудра захар и от него се изрязват формичките, които се прилепват с помощта на мед към сладките. Върху фондана се рисува със сладкарските маркери.



Маслени линцери
Тестото е по тази рецепта.


Продукти:
100 гр меко краве масло
100 гр захар
1 яйце
200 гр брашно
няколко капки есенция Др Йоткер масло и ванилия
за слепване - мармалад или конфитюр по избор (аз използвам ягодов)


Приготвяне:
Смесете маслото със захарта. Разбийте с миксер.
Добавете яйцето и бъркайте до получаването на еднородна смес. Добавете няколко капки есенция.
Добавете пресятото брашно, и бъркайте на ниска степен с миксера, с приставки за тесто до получаването на тесто. Направете тестото на топка и го увийте във фолио. Сложете го в хладилника 1 час.
Извадете и разточете върху леко набрашнена повърхност с дебелина 0,3 - 0,5 см. Изрежете формички, като половината от тях са с дупчици в средата, а другата половина - без. Наредете ги върху хартия за печене и отново ги сложете в хладилник за половин час.
*За да ви е по-лесно, може да разточите тестото директно върху хартията за печене, да изрежете сладките и да отстраните само излишното тесто, като оставяте разстояние между сладките, за да не залепват при печене.

Извадете ги от хладилника и ги изпечете на 180 градуса за около 10 минути.
Извадете ги върху решетка, за да се охладят.
Поръсете сладките с дупчиците с пудра захар.
Слепете сладките две по две с мармалад.



Каково-маслени сладки с печат
Тестото е по тази рецепта, с добавено какао.


Продукти:
100 гр меко краве масло
100 гр захар
1 яйце
200 гр брашно
1 с.л. какао
няколко капки есенция Др Йоткер масло и ванилия


Приготвяне:
Смесете маслото със захарта. Разбийте с миксер.
Добавете яйцето и бъркайте до получаването на еднородна смес. Добавете няколко капки есенция.
Добавете пресятото брашно и какаото и бъркайте на ниска степен с миксера, с приставки за тесто до получаването на тесто. Направете тестото на топка и го увийте във фолио. Сложете го в хладилника 1 час.
Извадете и разточете върху леко набрашнена повърхност с дебелина 0,3 - 0,5 см. Изрежете формички и върху всяка притеснете с печата. Наредете сладките върху хартия за печене и отново ги сложете в хладилник за половин час.
*За да ви е по-лесно, може да разточите тестото директно върху хартията за печене, да изрежете сладките и да отстраните само излишното тесто, като оставяте разстояние между сладките, за да не залепват при печене.

Извадете ги от хладилника и ги изпечете на 180 градуса за около 10 минути.
Извадете ги върху решетка, за да се охладят.




Виенски орехови полумесеци / vanillekipferl


Рецептата е като тази, но вместо бадемово брашно използвам орехово. Може да се замени и с лешниково или друго ядково брашно.

Продукти:
50 гр орехово брашно (смлени орехи)
140 гр брашно
40 гр пудра захар (може и кристална)
100 гр краве масло
1 пакетче ванилена захар
1 жълтък

пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Пресейте брашното и пудрата захар в купа, добавете ореховото брашно, ванилената захар, жълтъка и маслото, нарязано на парченца.
С бързи движения на пръстите замесете тесто, по-скоро се получават маслени трохи.
Направете на топка, завийте в прозрачно фолио и оставете в хладилник за около 2 часа.
Извадете тестото и направете топчета, примерно с диаметър 2 см. След това ги търкаляйте между дланите, за да стане продълговато и го извийте като подкова.
Подредете ги на разстояние върху тава, покрита с хартия за печене и ги изпечете в предварително загрята на 170 градуса фурна (може със и без вентилатор) за 10-15 минути.
Извадете ги и ги оставете много внимателно върху решетка или друга повърхност да се охладят. Докато са горещи са много крехки и лесно се чупят.
Поръсете ги още топли с пудра захар. Оставете ги да се охладят и ги приберете в кутии.


Медени желъдчета
Тестото е по рецепта на Или, от “Щъркелово гнездо"


Продукти:
1 яйце
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. олио
3 с.л. мед
1 ч.л. канела / може и други подправки по желание/
1 к.л. сода за хляб Др. Йоткер
щипка сол
3 с.л. орехово брашно / смлени орехови ядки/
2-3 ч.ч. брашно

сладко, за слепване
смлени орехи за декориране

Приготвяне:
Разбъркайте яйцето съвсем леко, с вилица.
Добавете останалите продукти, без брашното и разбъркайте на слаба степен с миксер добре.
Започнете да добавяте по малко от пресятото брашно, докато получите меко тесто, може да разбивате на слаба степен с миксер или с дървена лъжица.
От готовото тесто направете малки топчета, на които с ръце придайте елипсовидна форма. Подредете желъдчетата върху хартия за печене. Важно е да има разстояние между меденките, защото увеличават обема си при печене.
Изпечете ги в предварително загрята фурна на 170 градуса, докато краищата им започнат леко да се оцветяват в златисто. Наблюдавайте ги, защото бързо се пекат:). Извадете ги върху решетка да се охладят.
Слепете ги две по две със сладко, Намажете в единият край с мед или сладко и ги потопете в смлени орехови ядки.





И всичко това пакетирано в празнични торбички)


6 коментара:

  1. Чудесни са! Много ми харесват птичетата! Сладките за подарък в празнична торбичка са много мил жест.

    ОтговорИзтриване
  2. Ау ау,

    голяма прелест! Толкова красиви са ви всичките ...скиорите, елхичките и птичките!!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красота, събрана на едно място! Ицко се е справил повече от чудесно!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  4. hermosas y originales son galletas perfectas para regalar con amor,abrazos.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни коледни изкушения! И чудесно украсени! Хубав ден, Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Ама много си се постарала, Кате! Чудесни сладки си опекла, и толкова разнообразни, браво!

    ОтговорИзтриване