неделя, 7 февруари 2016 г.

Пържен артишок / Carciofo alla Giudia

Рецептата е от италианската кухня.
Още рецепти от италианската кухня може да видите: тук.
а други рецепти с артишок: тук.



Продукти:
артишок
черен пипер
сол
лимон
вода
зехтин, за пържене


Приготвяне:
Артишока се почиства като с ножица и ли нож се отстраняват твърдите листа, след което се "подстригват" връхчета на останалите. Дръжката се изрязва да остане около 2-3 см, и се бели външната ѝ част.

В купа се налива студена вода и в нея се изцежда сока от 1/2 лимон. Почистеният артишок се поставя в купата, за да не потъмнее.
В касерола или фритюрник се загрява зехтин за готвене.
Артишока се изважда и подсушава добре, след което се пържи до златисто.
Изважда се и се отцежда върху домакинска хартия.
Леко се натиска от дръжката към сърцевината, за да се разтвори и се връща отново в горещият зехтин и се пържи още 1 минута.
Изважда се, отцежда се и се сервира.



5 коментара:

  1. Кате, никога не съм опитвала артишок.
    Обаче ще ме накараш да пробвам.
    Изглежда чудесно! Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  2. И аз не съм, ама верно си го е издокарала :P А пък и щом е от италианската кухня, нещата са ясни, ще те яде артишок!

    ОтговорИзтриване
  3. Напоследък съм авантюристично настроена и гледам да опитвам нови екзотични плодове и зеленчуци, така че... смятам да пробвам и артишока! Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  4. Нещо с този зеленчук не се долюбваме, Кате, но при теб изглежда много апетитно! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Е, в пържен вариант не съм пробвала никога, ама и на това ще му дойде ред, след такава публикация от теб!

    ОтговорИзтриване