вторник, 9 февруари 2016 г.

Швейцарски карнавални сладки


Тези карнавални сладки са с швейцарски произход. Много популярни са в Европа и са изключително интересни както за правене, така и за консумиране;).




Продукти:
10 с.л. брашно
щипка сол
1 ч.л. захар
1 яйце
1 с.л. заквасена сметана
1 с.л. меко краве масло, нарязано на малки кубчета


Приготвяне:
Брашното се изсипва в купа, прави се кладенче в средата и се добавят останалите продукти. Замесва се тесто. Ако е необходимо може да се добави още малко брашно или пък сметана. /Зависи от големината на яйцето:)/
Тестото се прави на топка и се покрива със стреч фолио. Оставя се на стайна температура за 10-15 минути.
От него се оформят топчета, с големина на орех и всяко топче се разточва на възможно тънка кора.
Чиста кърпа се разстила и на места се правят гънки.
Всяка кора се поставя върху кърпата да постои и леко да засъхне. Пържат се на маслена баня от двете страни, като се поливат от време на време с олио с лъжица.
Изваждат се върху хартия да се отцедят.
Може да се поднесат с пудра захар.

2 коментара:

  1. Ricos y con pocos ingredientes me gusta para una fiesta,abrazos

    ОтговорИзтриване
  2. А, швейцарски мекици си правила ти! :) Чудесни са, Кате!
    Винаги съм се захласвала по снимки, на които високо алпийски дами в традиционна носия ги носят в едни големи подноси, напудрени обилно със захар. :)

    ОтговорИзтриване