петък, 25 март 2016 г.

Честито Благовещение!


На този красив празник ви желая здраве и благоденствие и безброй благи вести през цялата година!
Празничната трапеза включва ястия със зеленийки: със спанак, коприва, лапад; лучник; риба.
Ето и нашето меню:




Крем супа от коприва и картофи



Каша от коприва, по тази рецепта



Пролетен лучник


Продукти:
за тава с размер около 20 см

тесто:
500 гр брашно
2 с.л. зехтин
2 ч.л. суха мая Др. Йоткер
1 ч.л. сол
240 мл хладка вода

плънка:
2-3 големи глави лук
олио
чубрица
черен пипер
червен пипер
сол

1 яйце за намазване и за залепване на декорацията
бучка краве масло, за намазване на лучника


Приготвяне:

плънка:
Нарежете лука на полумесеци. Загрейте в тиган олио и добавете лука, оставете го да се готви до омекване на средна степен на котлона.
Добавете подправките, солта и червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.


тесто:
Пресейте брашното в купа, добавете солта и маята и разбъркайте. Направете кладенче, изсипете зехтина и водата и замесете меко тесто.
Направете тестото на топка и го сложете в купа, покрийте го с кърпа и оставете да втасва на топло, до удвояване на обема.
Извадете втасалото тесто, премесете го леко, отделете малко за декорацията а останалото разделете на 4 топки, едната да е малко по-голяма.
Разточете по-голямата топка и я поставете в тава върху хартия за печене, като краищата трябва да излизат.
Покрийте с 1/3 от плънката.
Разточете друга топка на кора и покрийте плънката.
Редувайте така всички кори и плънка. На финал завършете с кора, която похлупете с крайчетата на най-долната кора. С вилица притиснете краищата.
Разточете отделеното за декорация тесто и изрежете фигурки с формички за сладки.
Разделете яйцето на белтък и жълтък и всяка част разбийте лек ос вилица. Белтъка използвайте за залепване на фигурките, а с жълтъка намажете целият лучник. Надупчете с вилица на няколко места.
Изпечете го в предварително загрята фурна на 180 градуса, на по-ниска скара за около 30 минути. Извадете го, намажете го с краве масло и покрийте с кърпа за десетина минути.


Други видове лучници: Лучник венец, Лучник охлювче, Традиционен лучник, Лучник, Руло лучник

Още за Благовещение: Благовещение 2012 Благовещение 2014 Благовещение 2015

Рецепти с риба и морски дарове, които може да присъстват на трапезата.

4 коментара:

  1. Всичко в днешното ти меню много ми хареса, Кате! Честит празник на семейството ти! Бъдете здрави!
    Усмихнат ден и цветен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Много нежно и пролетно си декорирала лучника,Кате,този е още по-красив от предходния,а за вкуса нямам съмнения!Менюто е точно като за празник и в твоят неподражаем стил-честито Благовещение!Само благи вести да потропат на вратата ви!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник на цялото ви семейство, Кате!
    Бъдете здрави и благословени!
    Трапезата е уникална, като за празник! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    прекрасно е менюто.Всичко е чудесно, особено лучника.Много е красив, но и другите ястия са чудесно и тематично подбрани.Да ти е честит празника с малко закъснение и от мен.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване