Страници

Месни Заговезни


По православна традиция на днешният ден се заговява с месни ястия, т.е. днес е последният ден преди Великият пост, в който се яде месо. На трапезата традиционно се поднасят варена кокошка(пиле), сарми с кайма, свинско със зеле, с нахут или с булгур, баница с кайма и с масло.

През 2014 година менюто ни бе основно с пилешко месо, а днес пък със свинско, но малко по-различна идея, като за изпращане на отиващата си зима едни много вкусни български ястия.


Топла и студена пача от свински крачета, свински крачета със зеле и мариновани пилешки крилца на фурна.




Рецепта за пача имам в блога, но набързо за тази:
Свинските крачета се измиват много добре и се нарязват на шайби (може и цели). Поставят се в тенджера и се заливат с вода. Оставят се на котлон докато водата заври, отцеждат се, измиват се и отново се заливат с чиста вода. Добавят се зеленчуци за супа, скилидки чесън и всичко се вари до готовност. Аз ги варя 2 часа в обикновена тенджера ( 30-40 минути в тенджера под налягане). В края на варенето се добавят натурална вегета, черен пипер, сол и лют червен пипер. Топлата пача се поднася веднага с чесън и оцет, а за студената се изсипва в купички, застлани със стреч фолио част от бульона, нарязано месо от крачетата, и зеленчуци. Прибират се в хладилник за около 2 часа, да стегнат добре, след което се обръщат в чинии.

Крилцата са мариновани в Пикантина барбекю и олио. Изпечени са на фурна.



Свински крачета със зеле. Приготвят се както и свинско със зеле, но тук те са сварени предварително.

Продукти:
2 бр. свински крачета нарязани на шайби
1 зелка
1/3 ч.ч. олио
3 домата
1 ч.л червен пипер
сол
бульон, от варенето на крачетата

Приготвяне:
Свинските крачета се измиват много добре и се нарязват на шайби (може и цели). Поставят се в тенджера и се заливат с вода. Оставят се на котлон докато водата заври, отцеждат се, измиват се и отново се заливат с чиста вода. Добавят се зеленчуци за супа, скилидки чесън и всичко се вари до готовност. Аз ги варя 2 часа в обикновена тенджера ( 30-40 минути в тенджера под налягане).
Зелето се нарязва, посолява се и се намачква с ръце.
В тенджера се загрява олиото и се добавя зелето.
Готви се, докато започне леко да омеква, добавя се червеният пипер, разбърква се, добавят се нарязаните на кубчета домати, разбърква се добре. В тенджерата се поставят и сварените крачета, налива се бульон, на нивото на зелето и се вари до готовност. Всичко се прехвърля в тавичка и се запича в предварително загрята на 200 градуса фурна.




2 коментара:

  1. Кате, с щрудела определено ме заинтригува. Ще се прави! :)
    Спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Възхищавам ти се, че толкова надалече винаги спазваш традициите! Браво! Това е похвално и много хубаво. Всичко от менюто ти е прекрасно! И вкусно!
    Поздрави и усмихнато начало на седмицата, мила Кате!

    ОтговорИзтриване