понеделник, 21 март 2016 г.

Лучник венец


Често приготвям лучник вкъщи и по тази причина често импровизирам и с оформлението. Днешната визия е венец.
Други видове може да видите тук: Руло лучник, Лучник охлювче, Лучник



Продукти:

тесто:
250 гр брашно
1 с.л. зехтин
1 ч.л. суха мая Др. Йоткер
1/2 ч.л. сол
120 мл хладка вода

плънка:
2-3 глави лук
олио
чубрица
черен пипер
червен пипер
сол

сусам за поръсване


Приготвяне:

плънка:
Нарежете лука на полумесеци. Загрейте в тиган олио и добавете лука, оставете го да се готви до омекване на средна степен на котлона.
Добавете подправките, солта и червеният пипер, разбъркайте и отстранете от котлона.


тесто:
Пресейте брашното в купа, добавете солта и маята и разбъркайте. Направете кладенче, изсипете зехтина и водата и замесете меко тесто.
Направете тестото на топка и го сложете в купа, покрийте го с кърпа и оставете да втасва на топло, до удвояване на обема.
Извадете втасалото тесто, премесете го леко, направете го на топка и го разточете върху хартия за печене на правоъгълна кора. Нанесете плънката по цялата кора и навийте на руло. Нарежете го, без да стигате съвсем до центъра.


Намажете венеца с олиото от запърженият лук, поръсете със сусам.
Прехвърлете го с хартията в тава.
Изпечете го в предварително загрята фурна на 180 градуса. При мен се изпече за 30 минути.
Извадете го, намажете го със зехтин или краве масло и го покрийте с кърпа, да престои десетина минути.




8 коментара:

  1. Апетитен лучник и интересно оформление!
    Прегръдка, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитен е, Бонбон!
    Придърпвам си парченце, че у нас не обичат лук!
    Усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
  3. Много обичам, топличък и ароматен! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Кате, обичам такива тестени вкусотии още повече с такива плънки! Усмихната пролет, мила!

    ОтговорИзтриване
  5. Много обичам! И лучник и празеник! Оформлението е много красиво, Кате!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесен и апетитен е станал, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Несъмнено блаженство за душата е този топъл лучник,Кате,майстор си ми ти,неуморен и много креативен!Хиляди пролетни усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, на първата ми студентска бригада в Плевен опитах такъв лучник, приготвен от майката на колежка от Плевен, и още пазя спомени за вкуса му. А твоят изглежда убийствено...
    С усмивка
    М

    ОтговорИзтриване