неделя, 27 март 2016 г.

Зелен боб (грах) с гъби и чесън на фурна


Широко разпространена комбинация на продукти, които лично аз тествам за пръв път и съм очарована от вкуса.
Ето как приготвих това вкусно ястие аз:





Продукти:
1 купа зелен боб (зелен грах)
5-6 гъби печурки
1-2 скилидки чесън
3-4 с.л. зехтин
сол
1 с.л. сусам

копър за поднасяне



Приготвяне:
Ако е необходимо зеленият боб (грахът)се почиства от конците и измива. /За моят не беше нужно, доста крехък беше/
В тенджера се кипва вода и шушулките се пускат вътре. Варят се 10 минути, изцеждат се добре и се прехвърлят в тава, застлана с хартия за печене.

Гъбите се измиват и нарязват на филийки с дебелина 2-3 мм. Изсипват се при боба(грахът).
Нарязват се и скилидките чесън. Всичко се посолява и полива със зехтина. Разбърква се внимателно, поръсва се със сусама.



Ястието се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса за около 15-20 минути. Разбърква се веднъж.
Изважда се и се поръсва със ситно нарязан копър. По желание може да се добави и оцет.



Още ястия със зелен боб може да видите тук, а с гъби тук.

10 коментара:

  1. Много ми хареса!Браво,Катенце :)

    ОтговорИзтриване
  2. Интересна комбинация, Кате! Ще се възползвам от нея! Сега преоткривам ястията със зелен боб ;) Прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Свежо и зелено! Пролетта се е настанила в блога ти, мила Кате! Много ми хареса днешната ти рецепта и с удоволствие ще изпрабвам рецептата, само да намеря подходящи продукти!
    Хубава и усмихната нова пролетна седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина интересна комбинация, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    тази комбинация и аз не съм пробвала, но явно е много вкусна и интересна.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Кате, наистина е много вкусна комбинация! Самата аз имам такава рецепта в блога, но ми харесва и твоя вид боб, както и поръската от сусам. Ох, тия дни така ми се прияло зелен боб, че ще трябва да си набавя :) Усмихната седмица, мила!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох, как обичам зелен боб. Но едва ли ще намеря хубав пресен по това време. Ще пробвам със замразен...никога нямаше да се сетя за сусама!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда неустоимо свежо, апетитно и ароматно -
    прекрасно предложение, Кате и другите ти нови - също!
    Благодаря, поздрави за теб и прекрасна пролет!

    ОтговорИзтриване
  9. Интересна рецепта, Кате, не съм опитвала така.

    ОтговорИзтриване