събота, 12 март 2016 г.

Полента с аспержи


Известна комбинация, с италиански вкус. Лесна за направа и с простички съставки но същевременно елегантна.

Продукти:
500 мл прясно мляко
50 гр масло
100 гр смес за полента
½ ч.л. сол

4-5 зелени аспержи
1 с.л. зехтин
1 с.л. сол
1 с.л. захар

за сервиране:
1 с.л. сусам
1 с.л. филирани бадеми
черен пипер
каперси



Приготвяне:
Млякото се налива в тенджерка и се оставя на котлон да кипне. Добавят се солта и маслото и се разбърква.
Отстранява се от котлона и на тънка струйка се добавя полентата. Връща се на котлона и при непрекъснато бъркане се вари на слаб огън до сгъстяване.
Готовата полента се изсипва върху хартия за печене, покрива се с прозрачно фолио и се разточва с точилка до желаната дебелина.
След като се охлади се изрязват шайби с помощта на ринг или чаша.

Стъблата на аспержите се белят с белачка за зеленчуци, като съцветието се оставя. В тенджера на котлон се налива вода и към нея се добавят 1 с.л. зехтин, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар и черен пипер. Когато водата заври в нея се пускат аспержите и се варят за 10 минути. Изваждат се, отцеждат се и се нарязват.
Полентата се поднася с аспержите. Поръсва се със запечен за около 1 мин. на тиган сусам, филирани бадеми, каперси и черен пипер.

3 коментара:

  1. Чудесно и апетино изглежда, Кате! Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  2. Вярваш или не,Кате до сега аспержи не съм приготвяла.....Определено интересна комбинация!

    ОтговорИзтриване
  3. Брях? Тъмо тези дни по онези места установих, че качамакът може да е вкусен;) И това ще се пробва

    ОтговорИзтриване