вторник, 12 април 2016 г.

С дъх на пролет и вкус на Великден!


Изключително приятно ми е да споделя с вас, че новият брой на "Со инто фууд" вече е факт. Радостно ми е да споделя, че и аз съм част от него. С удоволствие споделям и рецептите, които включих в рубриката "Меню". Поздравявам абсолютно всички, взели участие в това издание, както и авторките Гергана Лазарова и Мария Янева. Целият брой, от корицата, до последната страница е наситен с прекрасни снимки, рецепти и идеи, толкова вдъхновяващ, толкова зареждащ, като пролетта е! . Това, което ми липсва обаче е да го държа и разлиствам на хартиен носител. Просто това бижу го заслужава, за всеки брой! Гери, Мария, благодаря ви за доставеното удоволствие!




Темата на менюто ми е Великден, като реших да акцентирам върху кръга, символ на вечният живот, както и да подбера ястия, които да са традиционни, но пък и малко различни от класиката.
Салатата е зелена, но с теменужки. Агнешкото месо с ориз е на трапезата, но оформено като корона, известна и като овчарска. Гарнитурата са моркови, за празничен ефект със зелени дръжки. Десерта е козунак, но в малко по-различна визия и изпълнение, Роска де Паскуа.


Празнична зелена салата



Продукти:
1 бр. зелена салата
½ краставица
няколко репички
3-4 сварени яйца
Дресинг:
зехтин
оцет
сол

теменужки за декорация

Приготвяне:
Салатата се накъсва на едро. По дължина на кората на краставицата се прокарват ивици с ножче за карвинг, или пък с друго, след което се нарязва на кръгчета.
Репичките също се изрязват с ножче за карвинг.
Яйцата се нарязват на 4 с къдраво ножче.
В чиния се поставя част от салатата, краставици, репички, яйце и се декорира с теменужки.
В купа се разбъркват продуктите за дресинга и салата се овкусява непосредствено преди поднасянето.

Печени великденски моркови



Продукти:
1 връзка моркови със зелената част
1 глава чесън
3-4 с.л. зехтин
сол
черен пипер
дресинг:
1 ч.л. мед
1 с.л. зехтин
1 ч.л. оризов оцет Кикоман



Приготвяне:
Всички продукти за дресинга се разбъркват добре.
От главата чесън се отстраняват само най-външната обвивка и се разрязва напречно на две. Зелената част на морковите се отрязва на два см. Морковите се измиват и остъргват с белачка за зеленчуци. Ако са много големи се разрязват на две по дължина, като във всяка част се оставя от зеленината.
Подреждат се върху хартия за печене и между тях се поставя чесъна. Посоляват се и се поливат със зехтин. Пекат се в предварително загрята фурна на 180-190 градуса до готовност (за около 20-30 минути). Изваждат се, поливат се с дресинга, разбъркват се и се връщат във фурната за още около 5 минути.



Агнешка корона


Продукти:
1 дълго парче с агнешки ребра
сол
черен пипер
подправка за барбекю
зехтин

1 ч.ч. ориз
1 голяма глава лук
3 ч.ч. вода
1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. суха чубрица
черен пипер
сол
зехтин

Приготвяне:
Част от месото между ребърцата се отрязва така, че да се оголят.
Ребрата се посоляват и поръсват с черен пипер и барбекю подправката. Поливат се със зехтин и се натриват добре, завиват се в стреч фолио. Оставят се в хладилник да престоят няколко часа. Отделеното месо е необходимо за плънката.
Лукът се бели и нарязва на дребно, месото от ребрата на малки кубчета. В тиган се загрява зехтина и се добавя месото с лука. Когато лука омекне към него се добавя ориза и се пържи до стъкловидност. Добавят се подправките и солта, разбърква се и се налива водата. Когато заври, котлона се изключва.
Ребрата се изваждат, фолиото се отстранява и се навиват в кръг, така че ребрата да стърчат нагоре. Може да се забодат с клечки за зъби, или пък да се завържат с конец за готвене. Прехвърлят се в тава, намазана с малко олио. В средата се изсипва плънката с ориза, заедно с течността. Ястието се покрива с алуминиево фолио много добре и се поставя в предварително загрята фурна на 190 градуса да се пече до готовност. В зависимост от месото между 2-3 часа.
Фолиото се отстранява и короната се запича за още десетина минути.
При поднасяне краищата на ребрата може да се завият с алуминиево фолио.



Роска де Паскуа
Историята на този великденски сладкиш може да прочетете тук.



Продукти за тестото:
2 яйца
100 гр захар
1 пакетче ванилена захар Др. Йоткер
25 гр краве масло
25 мл зехтин
150 мл прясно мляко
1 пакетче суха мая Др. Йоткер
около 1/2 кг брашно

Крем:
1 пакет пудинг Ванилия с варене, Др. Йоткер
прясно мляко за приготвяне на пудинга

за декорация:
сушени плодове, накиснати в ром
филирани бадеми
За намазване:
1 жълтък


Приготвяне:
Пудинга се приготвя според указанията на опаковката, покрива се със стреч фолио и се оставя настрани.

Маслото се разтопява и към него се добавя зехтина. Разбърква се.
Половината от млякото се затопля леко и в него се разтваря маята с 1 ч.л. захар. Разбърква се, покрива се с фолио и се оставя да се активира.
В купа се разбиват за кратко с телена бъркалка яйцата и захарта.
Към тази смес се добавя активираната мая, останалото мляко и ванилената захар.
По малко се добавя от пресятото брашно и се меси с приставки за разбиване, след това за тесто, докато се получи тесто, което се отделя от купата.
Към него започва да се добавя по малко от мазнината, като се изчаква тестото да поеме предишната част и тогава се добавя следващата. Ако тестото започне да лепне, се добавя още малко брашно. Омесва се добре и се оформя на топка. Удря се 100 пъти в плота.
Поставя се в набрашнена купа, покрива се с прозрачно фолио, завива се с леко одеало и се оставя да втасва на топло, докато увеличи обема си двойно.
Изважда се, премесва се леко и се разточва на правоъгълна кора с дебелина около 0,5 см.
В единият край се поставя от крема по дължина, след което се навива на руло. Рулото се завива и краищата се срещат и притискат. Прехвърля се в кръгла форма, застлана с хартия за печене, според размера на козунака. В средата се поставя огнеопурна чашка. (Може да се използва и кексова форма с дупка в средата).
Покрива се с фолио и леко одеало и се оставя да втаса до увеличаване на обема.
Намазва се с разбит с вилица жълтък и се декорира със сушените плодове и филирани бадеми, имитиращи скъпоценности в короната.
Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, на ниска скара. Проверява се с клечка.
Изважда се от фурната, охлажда се за малко във формата, след което много внимателно се прехвърля върху решетка да се охлади напълно.



8 коментара:

  1. Браво, невероятни неща показваш за пореден път! С нетърпение очаквах новия брой на " SO into FOOD" , радвам се че и ти си част от него!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  2. Накъде без теб във всяко списание, Кате, не само в това!Страхотни вкусотии и предстоящи идеи за мен специално. Благодаря ти и да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, много хубави снимки и тематично меню! Радвам се, че си част от това списание! Браво на Мария и Гергана за чудесният избор!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Отлично меню, Кате! Всичко е много вкусно и красиво поднесено, съчетаващо празничност и домашен уют!
    Поздравления за участието, страхотна си!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    страхотно меню.Всичко е прекрасно.Поздравления за участието.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Чудно представяне, Катенце!
    Благодаря за удоволствието да споделя трапезата ви и рубриките!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво, Кате, неустоимо меню с перфектно изпълнение!
    Поздравления за чудесното ти представяне!
    Невероятна кулинарка си! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотно ново издание момичета, поздравления за всички и
    много, много комплименти за теб, Кате -
    тематично, красиво и ефектно, майсторски приготвено, поднесено и представено!
    Цялата ти серия нови рецепти са впечатляващи - Браво!

    ОтговорИзтриване