сряда, 20 април 2016 г.

Oще няколко козунака


Всичките козунаци в тази публикация направих с едно тесто. Рецептата е тази, но с прясно мляко. В рецептата ще запиша цялото количество, но ако за вас е много, то спокойно може да си направите 1/2 доза.
Още козунаци може да видите тук, а идеи за Великден тук:).


Продукти:
3 яйца + 1 белтък, жълтъкът се отделя за намазване на козунаците
220 гр захар
50 гр хубаво краве масло
50 мл олио
300 мл прясно мляко
2 пакетчета суха мая Др. Йоткер
1/2 капсула есенция ванилия с масло на Др. Йоткер
около 1 кг брашно

за поръсване на козунаците:
захар
филирани бадеми

за намазване:
отделеният 1 жълтък + 2 с.л. прясно мляко

Приготвяне:
Маслото се нарязва на кубчета и се разтопява в микровълнова или на водна баня. Към него се добавя олиото и се разбърква.
В част от топлото мляко се разтваря маята, добавя се 1 ч.л. захар и се разбърква. Покрива се с прозрачно фолио и се оставя да шупне.
В купа с телена бъркалка се разбиват яйцата, белтъка и захарта. Целта е захарта да се разтвори.
Към тази смес се добавят активираната мая, останалото мляко, есенцията.
Добавя се по малко от пресятото брашно и се меси, докато се получи тесто, което не лепне.

Добавя се по малко от мазнината, като се изчаква тестото да поеме предишната част и тогава се добавя следващата.

Ако тестото започне да лепне, се добавя още малко брашно.
Омесва се добре и тестото се прави на топка. Ударя се 100 пъти в плота.
Поставя се в набрашнена купа, покрива се с прозрачно фолио, завива се с леко одеало и се оставя да втасва на топло, докато увеличи обема си двойно.

Оформяне:

Козуначено руло с маков пълнеж



Плънката за него е готова. Продава се суха смес от мак и подправки, която се смесва с мляко. Но ако не намерите такава плънка може да направите шоколадовата, или пък да се използва шипков мармалад. Вкусът ще е различен, но пък на вид ще е същото:).
Другото, което искам да споделя е, ако имате правоъгълна форма го направете в нея, за да не разваля визията си при печене:).



Козуначена плитка с кандирани плодове

Тестото се разделя на три равни части, разточват се на правоъгълни платки, поръсват се с плодовете и се навиват на рула, след което се сплитат.




Козуначени гнезда за яйца
От три малки топки се оформят фитили. Сплитат се на плитка, след което се завива в кръг. В центъра се поставя сварено яйце. За да не оцветява тестото по време на печене може да се използва сварено яйце без да е боядисано, или пък някаква подходяща формичка.


Оформените козунаци се поставят в тава, застлана с хартия за печене, покриват със стреч фолио и кърпа и се оставят да втасат на топло до увеличаване на обема, за около 30 минути. Намазват се с разбит с прясно мляко жълтък, поръсват се с филирани бадеми и захар и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до суха клечка. За по-малките козунаци е необходимо по-малко време. Ако започнат да загарят се покриват леко с алуминиево фолио.


Като се изпекат се изваждат върху решетка да се охладят, след което се съхраняват в плик или в кърпа.

3 коментара:

  1. Прекрасни са, Кате, просто съвършени!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни са всички предложения, Кате! Ама пусто време, все не стига:)

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, колко обичам козунак с макова плънка! Всичките са ти много хубави, Кате, страхотно изглеждат!

    ОтговорИзтриване