понеделник, 23 май 2016 г.

Канапе с Или от "Щъркелово гнездо"


Няма смисъл да ви питам дали Я познавате, тя е една от най-популярните авторки на кулинарен блог. Зад името ѝ стоят изключително качествени рецепти, като аз самата не веднъж съм поднасяла на трапезата ни тези ястия.
Блогът ѝ е прекрасно място, което излъчва уют и топлина, точно като името, което му е избрала. А самата Или е невероятно лъчезарен, приятен и красив човек, с който имам удоволствието да поддържам приятелски отношения засега виртуално, но съвсем скоро и реално:).
Дами и господа, дрескода е официален, защото моята гостенка го определи такъв, а с вкусотиите, които е приготвила ви обещавам да се нагостим богато!




Или: Правя си прическа, обличам си рокля и слагам високите токчета. Защо? Защото отивам на гости.
И ще се настаня на едно специално канапе. На канапето на Катето.
Все ми се искаше да остана с ролките на главата, да си сложа пеньоара и да си обуя удобните пантофи, но…няма как. Поканата е специална. И изисква специална подготовка.
Чакам с нетърпение да се настаня на канапето в приятната компания на Катето, с която е крайно време това лято да се срещнем на живо, на бира, на вино… или поне на кафе…
И за това посещение съм приготвила две рецепти. Едната е веган, но с удоволствие се консумира от месоядните, а другата е сладкиш - за приятен завършек на гостуването.



Кюфтенца от леща и киноа

Продукти:

1 ч.ч. леща Крина
1 ч.ч. киноа Крина
6 с.л. доматено пюре
6 с.л. галета
2 равни с.л. риган
1 с.л. чубрица
1 ч.л. босилек
1 с.л. черен пипер
5-6 стръка пресен магданоз, нарязан на ситно
сол
чесън на прах на вкус
2 с.л. сушен лук (ако нямате, можете да го пропуснете или да го замените с малка глава лук, нарязан на ситно и задушен в малко масло)


Лещата се почиства, измива и се слага да се свари, докато омекне хубаво. Киноата се измива много добре и продължително под течаща вода. Слага се да се вари – сваряването й отнема около 20 минути след като водата заври.
И киноата, и лещата се изцеждат добре от водата в гевгир. Лещата се пасира и двете съставки се смесват в купа. Прибавят се останалите продукти и всички подправки. Обърква се до хомогенна смес.
Тавата, в която ще се пекат кюфтенцата се застила с хартия за печене. С лъжица се взима от сместа и с намазани с олио ръце се оформят топчета. Поставят се в тавата и се пекат в загрята на 200 градуса фурна около 20 минути или докато хванат хубава коричка отгоре и съвсем леко се напукат.
От тази смес ми излязоха 20 кюфтенца с големината на малко яйце.




Ягодов сладкиш

Продукти:
2 яйца
200 г захар
200 г кисело мляко
300 г брашно
100 г масло
8 с.л. олио
1 с.л. бакпулвер
Ванилия
Купичка почистени и измити ягоди
Около 8 с.л. захар + 1 с.л. канела за овалване на плодовете


Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Прибавят се разтопеното и охладено масло, олиото и киселото мляко. Разбърква се добре. Бакпулверът се смесва с брашното и се прибавят към основната смес заедно с ванилията. Разбива се отново с миксер до хомогенна смес.
Форма за печене с диаметър 26-28 см се застила с хартия за печене. Изсипва се тестото. Смесват се захарта и канелата. Плодовете се овалват в нея и се подреждат върху тестото. Ако имате желание, можете да отделите част от тестото и да прибавите какао в него. След това да изсипете бялата смес и с лъжица да сложите какаовите петна отгоре.
Така приготвения сладкиш се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност. Проверява се с дървен шиш.
Оставя се да изстине, поръсва се с пудра захар и чак тогава се разрязва.



8 коментара:

  1. Хей, Кате! Това аз ли съм?!?
    Сърдечно ти благодаря за поканата! За мен е удоволствие.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Или!!! Благодаря ти! За гостуването, за вкусните ястия, за приятелството!

      Изтриване
  2. Чудесна гостенка си поканила, Кате! Илианка е точно такава, каквато си я описала-лъчезарна и чаровна. Аз имах удоволствието да се срещна с нея, макар и за кратко.
    И кюфтенцата и сладкиша изглеждат и звучат много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  3. Тези гостувания наистина са емоционални Кате! И аз често надничам в щъркеловото гнездо :)
    Бих пробвала и кюфтенце от леща а и от парченце сладкиш няма да откажа ;)
    Поздрави и за двечките!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна гостенка си имаш, Кате!
    Аз имам удоволствието да я познавам на живо и ти
    го пожелавам от сърце!
    Невероятна чаровница е, а за умението ѝ да готви
    е излишно да говорим!
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате, чудесна гостенка имаш! Харесвам Илианка, и хубавия блог, който списва. Рецептите са много изкушаващи! Поздрави и за двете и Честит празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Честит празник мили дами,
    две чаровници не само в кухнята, а каквото и да напиша ще бъде малко...
    Прекрасни сте!Благодаря за удоволствието!

    ОтговорИзтриване
  7. Кате,
    прекрасни предложения.Илианка е майстор на тестените изделия и на постните ястия.Честичко надничам в нейното " Щъркелово гнездо ".Да сте живи и здрави и двете, да поддържате прекрасно приятелство и да списвате чудесни рецепти в блоговете си.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване