Страници

Още едно бързо барбекю:)


Тези публикации могат да се превърнат в сериал:))), обаче сезона е в разгара си, факт.
Когато бяхме деца родителите ни водеха на такива пикници, край реката, понякога с нощувка в палатката, друг път за няколко часа. Тези мигове са се запечатали в съзнанието ми като едни от многото прекрасни, които сме прекарвали заедно по онова време. Татко ни учеше да ловим риба с ръце, под камъните:), мама пък приготвяше вкусни нещица - картофки, рибка, всичко това на огън, на клечка...
Точно тези простички, уютни и непретенциозни моменти са истинското щастие. Някак се чувстваш свободен. Старая се да ги имаме и с нашите деца.
Та днешното барбекю отново е бързо и го споделям с вас, като идея за храната, която може да се приготви на такива места, без специални уреди, съдове и т.н. Този път обаче експериментирахме с алуминиеви тави за барбекю. Вършат работа!:). Принципно трябва да се поставят върху решетка, ама ние ги побългарихме:), както се казва и ги закрепихме върху камъни, на височина от жаравата. Под средата също се поставя камък, за да не се огъват много.




Тиквички на скара/барбекю/грил тиган

За кой ли път споделям тази рецепта, но са ни любими.
Тиквичките се нарязват на колелца или по дължина, мариноват се със зехтин и сол и се пекат на загрята скара от двете страни.



Шишчета от пилешко месо с лук
Филето се нарязва на кубчета, лука на едри парчета. Мариноват се в подправка за барбекю и олио. Нанизват се на шишове и се пекат на загрята скара от всички страни.



Зеленчукови шишчета

Избират се различни зеленчуци, които се белят, ако е необходимо и се нарязват на горе-долу еднакви парчета. Мариноват се в зехтин и сол и се нанизват на шишове. пекат се от всички страни на загрята скара.
Тези са от: гъби Печурки, моркови, тиквички, лук.



Кюфтенца от смляно свинско бонфиле

Могат да се направят от друга кайма. Смляното месо се смесва с нарязан на ситно лук, подправки по избор и сол. Ако има пресен магданоз се добавя и той. Добавя се и малко вода, около 1 с.л. на 250 гр.
Каймата се омесва добре с другите продукти и се прави на кюфтенца. Пекат се на загрята скара от двете страни. Желателно е да се обръщат едва когато се запекат добре, защото иначе ще се залепят на скарата.



Печени картофи и чесън във фолио
Взимат се цели картофи и цели глави чесън. Не се белят. Увиват се отделно в алуминиево фолио. Пекат се в жаравата, докато омекнат на пипане.







4 коментара:

  1. Кате,
    наистина барбекюто е удоволствие за всеки.Ние на село през лятото , когато има открит огън винаги използваме печенето на жар за различните продукти.Всичко става много вкусно.И тук в
    България има подобни тавички за печене, но не са с дупки.Явно са за използване във фурната.Само няколко пъти съм пробвала да пека в тях, но на фурна.Чудно е барбекюто.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасно, вкусно и релаксиращо! А Ицето е най-доволен и щастлив! Слънчев и спокоен уикенд, Кате!

    ОтговорИзтриване
  3. За малко се пренесох и аз на това чудно място...Усмихнат и прекрасен уикенд, Кате! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Размечтах се и аз, Кате ...,
    прекрасни снимки, чудесни идеи, настроение и усещане за релакс.
    Благодаря за удоволствието, поздрави и с очакване на следващия уикенд

    ОтговорИзтриване