четвъртък, 23 юни 2016 г.

Пастицио с тиквички и патладжан


През летният сезон най-често приготвяните рецепти в къщи са от гръцката, италианската и средиземноморска кухни.
Сред любимите ни са гръцката мусака и пастицио. С тази рецепта ги обединих двете и се получи едно изключително вкусно ястие.


Моята тава е с размер около 16х25 см. Добре е и да е по-висока, например над 4 см, все пак доста пластове се редят. Остана ми малко от пастата и соса с кайма, но тях си ги хапнахме така:).

Продукти:
За соса с кайма:
1/2 кг телешкa кайма
1 глава лук, ситно нарязан
1 скилидка чесън, пресован
1 ч.ч. обелени и нарязани на ситно домати
60 мл Бяло вино
1/2 ч.л. канела
1/2 ч. л. сух риган
Сол и черен пипер на вкус
зехтин

За пастата:
1 пакет 400 гр паста "Пенне" (тръбички)
2 с. л. студено пресован зехтин
1/4 чаша настъргано "Кефалотири" (или Пармезан)

За соса Бешамел:
2 с.л. краве масло
500 мл прясно мляко
2 с.л. брашно
сол
3/4 ч.ч. настъргано Кефалотири (или Пармезан)
1/2 ч.л. смляно индийско орехче
1/2 ч. л. смлян черен пипер

2 тиквички
1 патладжан
брашно


Приготвяне:

Тиквичките и патладжана се измиват и нарязват на филийки. Посоляват се. Потапят се в брашно и се пържат в горещ зехтин. Изваждат се върху хартия да се отцедят.

Паста:
Пастата се сварява, докато омекне, но не напълно (около 3/4 от предложеното на опаковката време за готвене). Отстранява се от котлона, измива се със студена вода и се оставя в студена вода.

Соса с кайма:
Зехтина се загрява в тиган и лука се задушава.
Прибавя се каймата и се готви докато промени цвета си, като се разбърква.
Добавят се чесъна, виното, доматите, канелата, ригана, солта и черният пипер.
Температурата на котлона се намалява и ястието се вари за около 30 минути, докато течността се поеме от каймата.

Соса Бешамел:
Маслото се загрява в тиган и когато се разтопи се добавя брашното, бърка се около 1 минута и към него се налива на тънка струйка при непрекъснато бъркане с телена бъркалка прясното мляко и подправките. Вари се около 5 минути, до сгъстяване, при непрекъснато разбъркване. Сваля се от котлона и към соса се добавят настърганото сирене и подправките.

Отново към пастата:
Водата се излива напълно от пастата и тенджерата се връща на котлона, добавят се две супени лъжици зехтин и се разбърква добре, за да се покрият всички макарони със зехтин.
Оттегля се от котлона, оставя се за няколко минути да се охлади и след това се прибавя 1/4 чаша настъргано сирене Кефалотири/ Пармезан/ и се разбърква добре.

Подреждане:
Стените и дъното на тавата за печене се намазват със зехтин, а след това се изсипва част от пастата.
Върху нея се подреждат кръгчетата тиквички и патладжан.
Над тях се разстила соса с кайма.
Отгоре се изсипва останалата паста.
И всичко се покрива с бешамела.
Тавата се поставя в предварително загрята на 180 ° C фурна и ястието се пече около 30-40 минути или до златисто кафяво.

След като се извади от фурната се оставя да се охлади, след което се премества в хладилник преди сервиране, поне за 30-40 минути.

Декорацията на Ицко:


3 коментара:

  1. Страхотно изкушение за лятото, Кате,
    чудесна комбинация - много апетитно, интересно и ефектно.
    Благодаря, поздрави за теб и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    преди време четох разни рецепти за гръцко Пастицио.Интересно и непознато в България ястие.И твоят вариант е интересен и се е получил чудесно.
    Поздрави и весело и вдъхновяващо лято, наситено с чудесни преживявания, които да споделиш с нас !

    ОтговорИзтриване
  3. И аз не бих се сдържала да изстинат, Кате! А Ицко е майстор в декорирането!

    ОтговорИзтриване