сряда, 29 юни 2016 г.

Schiacciatina di zucchine


Рецептата е от италианската кухня. Изключително лесна за приготвяне, с малко продукти и минимално време. Много подходяща за сезона, за пред телевизора, за из път.
Предполагам, че името му е с вързано с Тосканското хлебче Schiacciata, но тук тестото е значително по-тънко и е без мая.



Идеята е нарязани на тънко тиквички да се разбъркат със панираща смес от брашно и вода и всичко това да се нанесе на тънък слой в тава и да се изпече, след което се нарязва на правоъгълни парчета. Може да се разнообразява с различни видове тиквички, добавяне на цветове, зелени подправки, пармезан, други сирена и т.н.


Ето и рецептата при мен:
Продукти:
2 бр продълговати тиквички (зукини)
20 равни с.л. брашно
250 мл вода
1 ч.л. сол
1 к.л. черен пипер, смлян
2 с.л. нарязан, настърган пармезан
2 с.л. зехтин


Приготвяне:
Фурната се загрява на 180 градуса.
Тиквичките се нарязват на тънки филийки.


Брашното се изсипва в купа, добавят се солта и пипера и се разбъркват. Постепенно се налива водата, като се бърка с телена бъркалка. Целта е да се получи смес с гъстота на смес за паниране. Ако има бучки се разбиват с миксер. В нея се поставят тиквичките и пармезана и всичко се разбърква внимателно и добре.


Голямата правоъгълна тава на фурната се застила с хартия за печене.
Сместа се изсипва и се разнася равномерно. Може и да не покрие цялата тава, това не е проблем. Отгоре на места се разпределя зехтина.


Пече се в предварително загрятата на 180 градуса фурна за около 40 минути, или до леко златисто.
Изважда се, оставя се да се охлади и се нарязва на правоъгълни парчета. (Когато е топло трудно се отделя от хартията.)




3 коментара:

  1. Чудни цветове, обожавам тези тиквички, Кате!
    Прекрасно изпълнение!
    Щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    много лесно и много ефектно предложение.Понякога имаме толкова много тиквички,че се чудим какво да ги правим.Веднага си открадвам идеята.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много са хубави новите ти рецепти, Кате -
    обичам тиквички и идеите, а снимките ти са страхотни!
    Благодаря, поздрави и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване