сряда, 10 август 2016 г.

Меню "Спирала"


Рецептите, които представям в тази публикация приготвих за инициативата на Биомаркет Спирала за здравословни рецепти. Имах удоволствието да получа продукти от техният магазин, които освен че са вкусни и полезни, с тях се работи изключително добре. Благодаря на "Биомаркет Спирала" и Стефания Колева за този чудесен пакет, както и за отношението! Пожелавам вдъхновения, все така качествен избор на предлагани продукти и професионализъм в работата!






Лятна салата с паста и зеленчуци
Рецептата е от италианската кухня, много лека и вкусна лятна салата. Може да се добавят и други продукти. Тиквичките може да се нарежат с белачка за зеленчуци на тънки дълги или кръгли филийки, или както в случая на спагети. За постен вариант Гхи се заменя със зехтин.



Продукти:
за две порции
1/2 пакет макарони Симпсън
1/2 тиквичка
2 малки домата
2 с.л. зехтин
2 с.л. царевица от консерва
листенца пресен риган



Приготвяне:
Макароните се сваряват според указанията на опаковката. Отцеждат се и се разбъркват със зехтина и малко сол. Разпределят се в две чинии. Тиквичката се нарязва на спагети, доматите на малки кубчета.
Върху всяка порция се добавят тиквички и домати, царевица и листенца риган.

Пълнозърнести хлебчета с боб



Хлебчета:
Продукти:
500 гр пълнозърнесто брашно
1 пакет суха мая
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
300 мл хладка вода
3 с.л. Гхи

Приготвяне:
Маята се разтваря в 100 мл от водата и към нея се добавят захарта и солта. Разбърква се и се оставя да шупне.
В купа се изсипва брашното, прави се кладенче и в средата се налива останалата вода, Гхи, втасалата мая.
Замесва се меко тесто, при необходимост се добавя още брашно.
Тестото се прави на топка, оставя се в набрашнена купа, покрива се със стреч фолио и се оставя да втаса до удвояване на обема.
Готовото тесто се премесва леко и се разделя на 4 части, които се оформят на топки. Подреждат се в тава, върху хартия за печене, покриват се със стреч фолио и се оставят за още около 20 минути да втасат. Фолиото се отстранява и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 20-30 мин. Изваждат се, покриват се с кърпа и се оставят за 10-15 минути.


Боб:
Продукти:
1 консерва с червен боб (400 гр)
1 глава лук
1 морков
сол
джоджен
2 с.л. Гхи
1 ч.л. пълнозърнесто брашно от пшеница

Приготвяне:
Лукът и моркова се нарязват на ситно. В тиган се сгорещява Гхи и зеленчуците се задушават до омекване, добавя се брашното и се запържва за няколко минути. Към него се изсипва бобът от консервата, разбърква се и се оставя на котлона за няколко минути. Готовият боб се изсипва в издълбани питки.

Макарони с прясно мляко (варени)


1/2 пакет макарони Симпсън
500 мл прясно мляко (количеството на прясното мляко е според указанията на опаковката за вода, добре е млякото да се разреди с вода, за да не залепва и по време на варенето да се разбъркват)
1/2 ч.л. сол
2 с.л. захар или на вкус
ванилия


Приготвяне:
Млякото с водата се наливат в тенджера и се слагат на котлона, добавя се солта. Когато кипнат към тях се добавят макароните. Варят се според указанията на опаковката, на средна степен, като се разбъркват от време на време. В края на варенето се добавят захарта и ванилията, разбъркват се добре и след 1-2 минути се отстраняват от котлона.

Тахинопита ταχινόπιτα
Рецептата е от гръцката кухня. Подходяща е за постни и веган ястия, когато се приготвя със зехтин. В тази рецепта използвам Гхи. Може да се добавят и стафиди, които предварително да се накиснат в ром или пък обелени и нарязани на малки кубчета ябълки.


Продукти:
270 гр брашно
1/2 ч.л. сода Бикарбонат
1 ч.л. канела
1 ч.ч. био бял тахан
1/2 ч.ч. Гхи
1/2 ч.ч. захар
2 с.л. мед
1 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок
1/2 ч.ч. счукани орехови ядки
по желание: пудра захар за поръсване


Приготвяне:
Брашното се пресява в купа с канелата и содата.
В друга купа се разбъркват до еднородност Гхи, тахана, меда, захарта и сокът от портокал.
Към тях се добавя на етапи сухата смес, като се бърка с дървена лъжица.
На края се добавят орехите, разбърква се добре и сместа се изсипва в квадратна тава (20х20 см), застлана с хартия за печене. Сладкиша се пече на 180 градуса за около 30 минути. Проверява се с клечка. Изважда се, оставя се да се охлади и се нарязва на квадратни парчета. Може да се поръси с пудра захар.



5 коментара:

  1. Великолепно меню,Кате!Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, винаги ме впечатляваш с прекрасните менюта, които приготвяш! Пожелавам ти никога да не те напускат вдъхновението и усмивките! Щастлива сряда!

    ОтговорИзтриване
  3. Голяма си, Бонбон. Не ми казвай, че до Грац ги докараха тези продукти?
    тахинопитата ми остана в сърцето:)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    винаги ме изненадваш с твоите интересни тематични менюта.Много нови продукти и впечатляващи рецепти за ястия и десерти.Поздравления за всичко, което правиш.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване