понеделник, 8 август 2016 г.

'Πολίτικο' Θεσσαλονίκης и гостуване във "Всичко за семейството"


'Πολίτικο' Θεσσαλονίκης е сладкиш от гръцката кухня. Не знам как се превежда, затова оставям името му в оригинал. Приготвя се от грис и на вкус наподобява реване с крем. Направих сироп от 1 ч.ч. вода и захар, но сладкишът можеше да поеме и още. в рецептата ще напиша по-голяма доза, съветвам ви обаче ако правите повече сироп, да не прекалявате със захарта в него, поне ние не сме фенове на тежките и прекалено сладки десерти.




Ето как го направих аз:
Продукти:
използвам чаша с вместимост 240 мл
за блата:
2 1/2 ч.ч. едър грис
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. прясно мляко

За сиропа:
1 1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода

За крема
1 крем за сладкиши Др Йоткер
прясно мляко и захар, според указанията на опаковката

канела за поръсване


Приготвяне:
Фурната се включва да загрява на 180 градуса.
Содата и бакпулвера се разбъркват.
В купа се изсипва грисът, захарта, бакпулвера със содата. Разбърква се много добре. Налива се прясното мляко и отново се разбърква добре.
Сместа се изсипва в намаслена тава. Моята е с размер 20х20 см, но може да се използва и по-голяма.
Блатът се пече в предварително загрятата фурна за около 30 минути. Изважда се и се оставя да се охлади в тавата.
Захарта и водата за сиропа се поставят в тенджера на котлон да се варят за няколко минути. Горещият сироп се разпределя равномерно върху блата.
Прибира се в хладилник.
Кремът се приготвя според указанията на опаковката и се разпределя върху сладкиша. Отново се прибира в хладилник. Поднася се охладен, поръсен с канела.


С тази сладка почерпка благодаря на Пепа Йорданова, редактор във в."Всичко за семейството", както и на целият екип на вестника за прекрасният материал, който написаха за мен! Чудесно е да се видиш през очите на другите и то по красив начин. Благодаря ви!




5 коментара:

  1. Катенце, поздравления за гостуването!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    чудесно представяне и гостуване.И аз бях гост на този вестник и много красиво бях представена с рецептите си.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много свежо представяне, Кате, но то едва ли има друг начин да си те представи теб човек :)
    И сладкиша е много апетитен, много сочен!
    Поздрави и хубава ваканция у дома!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасен сладкиш и чудесно представяне във вестника! Хареса ми бонбоненото заглавие ;) Усмивки и слънчево настоение!

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесна си, много добре са усетили личността на автора на блога!

    ОтговорИзтриване