понеделник, 12 септември 2016 г.

Шоколадови тарти със смокини



Шокотартата е по тази рецепта, а декорацията със сезонните смокини.



Продукти:

за тестото:

250 гр брашно
150 гр студено краве масло
1 жълтък
90 гр пудра захар
1 ч.л. Бурбонска ванилена захар, Др. Йокер
1 щипка сол
2 с.л. какао на прах Др. Йоткер

Плънка:
40 гр краве масло
75 гр фина захар кристал захар
1 ч.л. бурбонска ванилена захар, Др. Йоткер
4 с.л. какао на прах, Др. Йоткер
375 мл сладкарска течна сметана
150 гр натурален шоколад
2 яйца

Декорация:
лешници
орехи
смокини


За тестото:
Брашното, пудрата захар и какаото се пресяват в купа. Добавя се маслото, нарязано на малки парченца, солта жълтъка и ванилената захар и се замесва тесто с бързи движения на пръстите. Първоначално се получават маслени трохи, след което вече се получава твърдо тесто. Оформя се на топка и се увива с прозрачно фолио, след което се прибира в хладилник за 30 минути.

Фурната се загрява на 180 градуса без вентилатор.
Формите за печене на тарталети се намасляват(може с краве масло, олио или спрей).
Тестото се изважда и се разточва между два листа хартия за печене. От него се изрязват необходимите размери според формичките(нужно е да е по-голям размера, за да остане и за борд.
Внимателно се прехвърлят във формите като хартията се отстранява.
Тестото се притиска по стените, а излишното се отстранява.
Тартите се бодат на няколко места с вилица и се поставят да се пекат в предварително загрятата на 180 градуса фурна на средна скара, за 20 минути.

През това време се прави пълнежа:
Сметаната се налива в съд, добавят се захарта и ванилената захар и се оставя на не много силен котлон да загрява. Когато кипне, се отстранява.
Добавя се пресятото какао и се разбърква да се разтвори.
Шоколадът се начупва на парченца и се добавя към сметаната. Разбърква се до хомогенност.
Добавя се маслото, разбърква се до еднородност.
Добавя се първо едното яйце, разбърква се с шпатула, докато се усвои от сместа, добавя се другото яйце и се разбърква добре.

Тартите се изваждат, върху тях се изсипва от сместа и се връщат във фурната, на по-нисък рафт и намалени градуси на 120.
Пекат се в продължение на 15 минути.
Изваждат се от фурната и се оставят да се охладят, след което се поставят в хладилник да престоят няколко часа заедно с формата.

Декорират се със смокини и ядки.




2 коментара:

  1. Шоколад и масло- любима комбинация! Разкошни са, Кате!Май ще ги спретна за първия учебен ден:)

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    комбинацията шоколад - смокини е много интересна и много вкусна.Чудесно сладко изкушение, много, много красиви снимки.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване