понеделник, 26 септември 2016 г.

Маклуба Maqluba


Маклуба е традиционно ястие от арабската кухня, среща се и в турската, но малко по-различно. Приготвя се от ориз, пържени зеленчуци и месо, като при сервиране се обръща в чиния, откъдето идва и името му. Най-често срещан вариант е с червени домати - патладжани-агнешко месо и ориз. Точно такъв вариант приготвих и аз. Възможно е да се направи с телешка или агнешка кайма, с още зеленчуци, с други меса, или пък само със зеленчуци и ориз. Поднася се с кисело мляко.


Продукти:
250 гр ориз "Червен и жасмин Крина"
900 мл зеленчуков бульон
2 червени домата
1 патладжан
250 гр агнешко месо
черен пипер
сол
олио
брашно
кисело мляко, за сервиране


Приготвяне:
Патладжанът и доматите се измиват и нарязват на шайби.
Патладжаните се посоляват и оставят да си пуснат горчивият сок. Потапят се в брашно и се пържат в горещо олио. Изваждат се върху домакинска хартия.
Доматите се пържат за кратко от двете страни в същият тиган с малко олио. Изваждат се върху домакинска хартия.
Месото се нарязва на малки кубчета, поръсва се с черен пипер и се пържат в олиото до готовност. Изваждат се върху домакинска хартия.


Касерола или малка тенджера се намаслява. Подрежда се ред червени домати, върху тях патладжани, след това месото и върху всичко това се изсипва измитият и отцеден ориз (без торбичките):). Разпределя се равномерно. Върху него внимателно се налива бульона (при нужда се добавя сол). Ястието се вари на слаб котлон за около 30 минути от момента на завиране на водата. Не се разбърква! В началото докато заври може да се усили котлона, но след това задължително се намалява, за да не развали формата си. Когато ориза поеме течността би трябвало да е готов. Ако не е, се долива още малко бульон или вода и се вари колкото е необходимо.
Ястието се отстранява от котлона, леко с нож се минава по стените от вътрешната страна. След десетина минути върху тенджерата се поставя чиния и се обръща върху нея. Сервира се с кисело мляко.


3 коментара:

  1. Кате,
    скоро гледах това ястие маклуба как се прави в постен вариант.Чудесно и много вкусно с месо и зеленчуци.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат много вкусни снимките ти, Кяте! Нареждам се с една празна чинийка и я заменям само за добре напълнена.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване