сряда, 7 септември 2016 г.

Сироп от смокинови листа, Йоли


Благодаря на Йоли за поредната порция вдъхновение и качествена рецепта! Оригиналът може да видите тук, а в моят блог я записвам, за да я запазя за себе си, близките ми и ако все още някой не е пробвал, да опита:). Не очаквах сиропа да е толкова ароматен и вкусен.

Продукти:
30 бр. средни смокинови листа, без дръжки
1 кг захар
1 литър вода
1 пакетче лимонтузу


Приготвяне:
Листата се измиват и се поставят в касерола с водата да се варят за 20 минути. Оставят се да се охладят. Листата се отстраняват, а отварата се прецежда.
Към нея се добавя захарта и касеролата се връща на котлона. Сиропът се вари на среден огън, докато започне леко да се сгъстява, за около 30 минути.
Добавя се лимонтузуто и се вари още 2-3 минути. Налива се в топли и сухи бутилки и веднага се затваря.
Консумира се като се разрежда с вода или сода.


* Нямам представа колко време може да се съхранява, както и дали е нужна допълнителна стерилизация. Моля за включване, знам, че много хора го правиха:)
*Моят сироп съхранявам в хладилник и е идеален за горещите летни дни.



2 коментара:

  1. Кате,
    тези сиропи наистина са много ароматни и вкусни.Навремето моята баба правеше много вкусен и ароматичен сироп от вишневи листа.Чуден беше.Сигурно и този сироп е много вкусен.Ако си намеря смокинови листа задължително ще изпробвам рецептата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Вярвам че е много ароматен, защото и аз съм се уверила в силата на ароматите на листата. Например от лимон листата са страаашно ароматни. От смокиня сигурно също. Поздрави!

    ОтговорИзтриване