неделя, 9 октомври 2016 г.

Чомлек с телешка опашка


Чомлек е ястие от българската кухня, което се състои от месо и зеленчуци. Като всяко друго и това се среща в различни версии, добавени зеленчуци, различни видове месо и т.н. Характерното обаче е, че продуктите са или цели или нарязани на едро. Приготвя се в глинен гювеч и се готви за няколко часа.
Резултатът е ясен:) крехко и сочно месо с гарнитура от вкусни зеленчуци. Ето как го приготвих аз:




Продукти:
1 кг телешка опашка, нарязана на шайби
1 кг дребни картофи
1/2 кг лук
2 моркова
1 суха чушка
1 глава чесън
1 дафинов лист
черен пипер
сол на вкус
100 мл вино
вода


Приготвяне:
Зеленчуците се обелват, остъргват и измиват. Ако са големи се нарязват на едро. В глинен гювеч се налива малко олио и се подреждат ред зеленчуци, върху тях се подрежда месо, върху него отново зеленчуци. Между пластовете се поръсва сол и пипер, парченца накъсана суха чушка, скилидки чесън, пуска се и дафиновият лист. Отстрани по стените на съда се налива внимателно виното и след това се налива вода почти на нивото на продуктите.
Гювеча се затваря с капак, уплътнява се с тесто. (Друг съвременен вариант е гювечът да се покрие с алуминиево фолио, след това да се затвори с капака.). Важното е да се уплътни добре.
Съдът се поставя във фурната, включва се на 200 градуса да свикне с температурата, след 5-10 минути се засилва на 250 градуса и когато започне да ври(усеща се миризма или пък се чува бълбукането) температурата на фурната се намалява на 180 градуса. Така ястието се готви за 4 часа. Ако телешкото месо не е достатъчно крехко, може и повече време.





5 коментара:

  1. Имаш опашка, правиш чомлек, Кате :) Страхотна манджа си сготвила, а снимките са невероятно апетитни!

    ОтговорИзтриване
  2. :) Няма да кажа какво ми покапа от тези снимки....

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    това ястие е много характерно за Банско, но не съм използвала до сега телешка опашка, а джолан.Но твоят вариант е несъмнено по - вкусен и оригинален.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  4. А как обичам телешки опашки...а да не казвам, че рядкост да се намерят по магазините.
    Разкошна гозба!

    ОтговорИзтриване