Страници

Есенен гювеч в тиква


В есенните кулинарни предложения все по-често присъства тиквата. В сладък и солен вариант тя безспорно е любима гостенка на трапезата. Чудесен ядлив съд е и след фондюто, аз я поднесох и като гювеч. Други предложения в блога има тук.




Продукти:
Зеленчуци по избор, в случая:
2-3 картофа
1 морков
10 бр. Печурки
резен целина
бялата част на праз лук
1/2 свинско бонфиле
1 бр. тиква
50 мл бяло вино
2 с.л. зехтин
50 мл бульон(вода)
сол
черен пипер



Приготвяне:
Тъй като тиквата Хокайдо, която използвам е с тънка и крехка кора, бързо се пече, предварително задушавам плънката, за да не остане сурова. Понеже за пръв път, когато я приготвих ми се наложи след печене, да вадя плънката и да я готвя допълнително, вече се подсигурявам:). Ако се използва голяма тиква с дебела кора, тогава може би няма да е наложително.

Месото се нарязва на хапки, картофите на малки кубчета, гъбите и морковите на филийки, празът на ивички, целината и пащърнака на дребни кубчета.
В тиган се налива малко олио или зехтин, добавя се месото и се запечатва от всички страни, след което се добавят картофите и малко вода, оставят се да се задушат за десетина минути под капак. Добавят се останалите зеленчуци и се задушават за още 5 минути.
От тиквата се изрязва капаче и тя се издълбава с лъжица. Пълни се с месото и зеленчуците, като между тях се посолява и подправя с черен пипер. Наливат се виното, бульонът и зехтина, затваря се с капачето и се поставя в тава. В тавата се налива вода - ниво 1-2 см и се пече във фурна на 200 градуса до готовност. Ако започне да почернява може да се покрие с алуминиево фолио.


5 коментара:

  1. Кате,
    много апетитно ястие се е получило.Аз също правя подобни ястия, но наистина зависи каква е тиквата.Тиквите цигулки също са по - крехки, а белите тикви се изпичат по - бавно, но затова пък са с по - твърда кора и по - сладки.Месото може предварително да се задуши или позапържи, за да се получи наистина перфектен резултат.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Солен вариант не съм пробвала, Кате, но изглежда чудесно! ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Аз съм пълнила тиква само с месо и става великолепно,така че те поздравявам за този гювеч вариант!
    Поздрави,Катенце!:)

    ОтговорИзтриване
  4. Не е като да не сме виждали тази рецепта, но от твоите снимки така ми се дояде точно това......
    Прегръдка, Бонбон.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз огладнях, само се чудя домашните как биха реагирали:)

    ОтговорИзтриване