събота, 1 октомври 2016 г.

Есенни вкусове: Тиквено фондю със сирена


Едно от последните ми открития е тиквеното фондю. Чудесна идея, съдът за фондю си го хапваш, няма нацапани съдове, вкусът е много добър, съчетанието на сирена и тиква също, дори не е необходимо да се сервира с допълнителни екстри за топене, тиквата със сирене е напълно достатъчна. И все пак за разнообразяване може да се поднесе с различни плодове(за тези които обичат комбинацията на сирена и плодове), със сухари, крутони, гризини и т.н.
Сирената които аз съм включила могат да бъдат заменени с други. Начинът на приготвяне също, аз направих "мързеливият", като след запичане на тиквата пъхнах в нея всичко и пекох до готовност. Може сирената да се стопят в съд на котлон и тогава да се изсипят в изпечената тиква.
Ето моят вариант на тази есенна класика, която съм сигурна ще се превърне в хит на сезона:), като следващият вариант който ще пробвам е със шоколад.




Продукти:
1 малка тиква Хокайдо
100 гр Сирене Чедър
1/2 топка Моцарела
30 гр Грана Падано(Пармезан)
2 с.л. бяло вино
1 с.л. царевично нишесте
черен пипер
1-2 скилидки чесън


Приготвяне:
Тиквата се измива. Изрязва се капаче и се изчиства от семките.


Натрива се с пресованият чесън. Поставя се в тава с малко вода, покрива се с алуминиево фолио и се пече във фурна на 200 градуса за 20 минути.


Сирената се нарязват или настъргват на ренде.



Изсипват се в тиквата и тя се връща отново във фурната за 20 минути, без фолио. Разбърква се на няколко пъти. Нишестето се разбърква с виното и се изсипва в тиквата. Поръсва се черният пипер, разбърка се добре и се връща във фурната за още около 10 минути.
Поднася се с крутони, гризини или друго по желание.







6 коментара:

  1. Катенце, прекрасно е! Никога не бих се сетила, а изглежда много вкусно! Със сигурност ще е откритието на сезона ;) Слънчева и уютна есен!

    ОтговорИзтриване
  2. Предложение-мечта!Поздрави,Кате за рецептата и разбира се за великолепните композиции!Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ох,мале,това е просто велико,как се сети не знам,но е жестока идея,Кате,благодаря за апетитните кадри!Много целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Разкош..., красива есенна приказка ни предлагаш, Кате -
    изобилие от цветове, ухания и вкусове, страхотна идея и впечатляващо представяне!
    Нещо подобно имам като идея, но твоята рецепта е неустоима... Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Кате,
    кой ако не ти ще предложи това прекрасно, тематично, есенно разкошно фондю.Не съм се сещала да направя такава аранжировка и поднасяне, но е истински разкош.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  6. Разкошно предложение, Кате! Изглежда просто невероятно.... Поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване