събота, 15 октомври 2016 г.

Тиквен хумус


Хумус с тиква не е новост, но пък е рецепта, изключително подходяща за сезона. И моето поредно предложение с кралицата на есенната трапеза е:



Тиквен хумус

Продукти:
2 ч.ч. сварен и отцеден нахут (от консерва)
2 с.л. зехтин
2 с.л. сок от лимон
1/2 ч.ч. пюре от тиква (печена или задушена на пара пасирана тиква)
1 с.л. мед
1/2 ч.л. сол
черен пипер
на върха на ножа кимион
2 скилидки чесън


Приготвяне:
Всички продукти се поставят в блендер и се пасират до хомогенност. Гъстотата може да се регулира с добавяне на течни или сухи съставки.
Изсипва се в чиния, заравнява се и с лъжица се правят вдлъбнатинки, отгоре се налива 1 с.л. зехтин и се поръсва със сварени нахутени зрънца и печени тиквени семки. Може да се съхранява в хладилник в затворено бурканче за 1-2 дни.


1 коментар:

  1. Кате,
    тиквата е чудесен, много диетичен продект и е чудесно,че си я включила в толкова много кулинарни предложения.Навремето моята баба много използваше тиква - непрекъснато правеше с бели тикви или тикви цигулки някакви ястия и десерти.Много интересно есеснно допълнение към менюто.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване