вторник, 1 ноември 2016 г.

Пламъчета


Честит празник на всички учители, писатели, журналисти, ученици, културни деятели! Поклон пред всички будители, съхранили през вековете българската писменост, вяра, духовни ценности и история! Днес отдаваме признателност на всички онези, които чрез силата на словото са подкрепяли националното ни самочувствие, чрез своята борбеност са разпалвали и разпалват огъня на знанието!
Благодарим! Честит празник!






Празничните ни сладки са тематични:). Импровизация са на известните Dolci candele. Не мога да не отбележа тук красивите Коледни свещички на Ивана.
Е, аз ги направих с бутер тесто и есенна декорация. За направата им може да се използва тестото на фунийките от детството, кремът може да е друг - сладък, солен. Пробвах няколко варианта за направа; едните са с дълга навита лентичка тесто, другите с правоъгълно парче тесто. Навих малки и големи цилиндри. Освен това пробвах да изпека едната част с ядки, но по този начин леко прегарят, затова съветът ми е да се потопяват в ядки след изпичане.


Сладки свещички

Продукти:
1 пакет прясно бутер тесто -275 гр
1 пакет ванилов пудинг с варене Др. Йоткер
прясно мляко, според указанията на опаковката, за пудинга
захар, отново за пудинга
смлени орехи
краве масло
2 с.л. захар, за карамела
за декорация - грозде, кестени, шоколад
1 яйце


Приготвяне:
Може да се използват малки метални формички или кухненски картонени ролки от хартия за печене, алуминиево фолио, кухненска хартия(тя е по-голяма). Картонените се увиват с алуминиево фолио.
Бутер тестото се развива и нарязва на ленти или правоъгълници.
Навиват се около формичките и се залепват с разбит с вилица белтък. Подреждат се в тава върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200 градуса до готовност. Изваждат се и се оставят да се охладят. Формичките се отстраняват.

Кремът се приготвя според указанията на опаковката. Покрива се със стреч фолио и се оставя да се охлади.

Захарта за карамела се изсипва в суха тенджера и се оставя на котлон да се разтопи, като се разбърква със суха лъжица, ако е необходимо.
Върху хартия за печене се изсипва по 1 ч.л. или к.л. от карамела и с помощта на клечка за зъби се изтегля в единият край като пламък. Клечката се поставя в пламъка, за да го служи за закрепване в последствие.

Готовите цилиндри се намазват с четка с разтопено масло и се овалват в смлени ядки. Пълнят се с крем и се подреждат изправени в поднос. Във всяка свещичка се забива по едно пламъче. (Карамелените пламъчета не може да се поставят директно в крема, защото се втечняват, затова са клечките за зъби:).)

За декорация шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова и в него се потапят кестените и гроздето. Оставят се върху хартия за печене и се прибират в хладилник да стегнат. От шоколада може да се направят листенца или в силиконови формички, или да се използват листа плодни дръвчета. За целта върху тях се нанася шоколад с четка и се оставя да стегне, след което се отлепва внимателно.

4 коментара:

  1. Кате! Ти си истинска магьосница! Как ти хрумват такива прекрасни идейки!!?
    Вълшебни пламъчета сте сътворили с Ицко /вярвам че ти е помогнал/, защото без негова помощ "едва ли" щеше да се справиш така добре. Снимката, където той държи пламъчето не си личеше много, затова те питах във фейсбук, но сега като виждам другите - наистина изглеждат като пламнали свещички!
    Прекраснице, прегръщам ви и се черпя пламъче послучай този прекрасен български празник!

    ОтговорИзтриване
  2. Честит празник Кате ! Здраве и благоденствие ! Както винаги винаги се удивлявам на твоите публикации, тематично подбрани и толкова красиви.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник, Кате и вълшебни пламъчета,
    страхотна идея, изпълнение и снимки, а той е прекрасен!
    Адмирации за двама ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна идея за празника, Кате! Малко истински пламъчета останаха в държавата ни, но ощи ги има!

    ОтговорИзтриване