неделя, 20 ноември 2016 г.

Бонфиле в ябълки с гъби


Комбинацията на продуктите в тази рецепта е характерна за австрийската кухня. Различното тук е начинът на приготвяне и поднасяне, което прави рецептата много подходяща за есенно зимни празници. Вместо да нарежа ябълките в ястието, аз ги използвах като съд за готвене:), както използваме и тиквата. Има сортове ябълки, които не са подходящи за печене, тъй като се разпукват, така че когато се избират ябълки за рецептата да се има предвид.





Продукти:
1 бр свинско бонфиле
6 бр по-едри ябълки
1 с.л. горчица
100 мл говежди бульон
2 с.л. заквасена сметана
сол
черен пипер
1 с.л. олио
1 с.л. краве масло
захар за ябълките

за гарнитурата:
400 гр гъби
50 гр краве масло
50 мл олио
сол
черен пипер
копър
чесън


Приготвяне:
Филето се нарязва на медальони с дебелина 3-4 см, посоляват се леко и се поръсват с черен пипер. В тиган се загрява олио с масло и филетата се запечатват за по 2-3 минути от двете страни. Към тях се налива бульона, горчицата и сметаната и всичко се готви за около 5 минути, докато сосът остане на половина.
От ябълките се отрязва капаче и се издълбават. Стените отвътре се поръсват много леко със захар. Във всяка ябълка се поставя по един медальон, полива се 1 с.л. от соса и се поставя капачето. (Останалият от готвенето на месото сос се отделя и поднася при сервирането.)
Подреждат се в тава, налива се малко вода и се пекат в предварително загрята на 180-200 градуса фурна за около 30-40 минути(до готовност).

Гъбите се измиват и нарязват на едро. Една средна печурка се разрязва например на 4:).
В касерола се загряват маслото с олиото и гъбите се изсипват. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. Затварят се с капак и се задушават за 10 минути. Капака се отстранява и се оставят докато течността се изпари и останат само на масло. Добавя се пресованият чесън и ситно нарязаният копър.


5 коментара:

  1. Изглежда разкошно, Кате! Честит празник на цялото семейство!

    ОтговорИзтриване
  2. Кате,
    ябълките са типични при приготвяне на дивеч, но и тази рецепта е интересна.Чудесно изглежда.
    Честит ден на християнското семейство, здраве и благословение.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Много ефектно и елегантно предложение, Кате,
    чудесен избор и изпълнение ...
    Поздравления за теб и честит празник!

    ОтговорИзтриване
  4. Много ефектно поднесено, Кате! Месо с ябълки обичам, ще пробваме твоето предложение.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване