Страници

Сарми с прясно зеле


Сарми могат да се приготвят с листа от кисело зеле, прясно зеле, лозови листа, липови листа, листа от лапад, левурда, киселец, изобщо има доста варианти по темата.
Плънката може да е от ориз или кайма, кой както обича. Тези, които направих са с листа от прясно савойско зеле (неговите листа са по-нежни и крехки и подходящи за тази цел) и ако някой все още не е попадал на такава идея ето я и нея:



Продукти:
1 зелка( използвам савойско зеле)

за плънката:
250 гр смляно месо( използвам говеждо)
2 с.л. ориз
1 глава лук
подправки( черен пипер, сол, червен пипер)
олио

за соса:
1 яйце
200 гр кисело мляко
1 с.л. брашно


Приготвяне:
За листата:
Листата на зелката се разделят, от тях се изрязва твърдата част. В тенджера се налива вода с 1 с.л. сол и когато заври се добавят листата. Варят се до леко омекване, да не се чупят и късат при огъване. Листата на савойското зеле са крехки и затова е необходимо малко време за варене – около 5 минути. Изваждат се и се отцеждат.

За плънката:
Каймата се омесва със ситно нарязаният лук, ориза и подправките.

Завиване на сармичките:
Един зелев лист се разстила. Взима се 1 с.л. плънка, притиска се в ръка и се поставя в центъра в края на листа, откъм отрязаната твърда част. Страничните краища се похлупват към плънката и се завива рулце. Приготвят се и останалите сармички, подреждат се в по-дълбока тава с 2- 3 с.л. олио и се заливат с топла вода, да ги покрие. Добавя се 1 ч.л. сол.

Печене на сармичките:
Сармите се пекат в предварително загрята фурна на 200 граудуса, като първите 30 минути се покриват с алуминиево фолио, а след това без. Времето за печене е около 1 час. Ако е необходимо се налива още вода.

За соса:
Яйцето се разбива с брашното с телена бъркалка, добавя се киселото мляко, отново се разбива. Добавя се по малко горещият бульон от сармите и сосът се поставя на котлона докато заври. Бърка се непрекъснато. Готовият сос се поднася заедно със сармите. По желание може да се изсипе и директно в тавата.


8 коментара:

  1. Кате,
    все още не съм правила сарми с този вид зеле, но аз от скоро го намирам в търговските вериги.Много ми харесва - нежно и много крехко е.Чудесно предложение за сармички.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Кате, отмъквам си едничка. Прекрасен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, много е красиво това зеле, май не съм го срещал още. Постът ти обаче е невероятно ясен, красив и пленяващ, както винаги!

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Идеята ти е страхотна, Кате, снимките и представянето ... много красиви,
    а изпълнението - стегнато, апетитно и майсторски оформени.
    Благодаря, поздрави за теб и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Страхотни са станали, Кате! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Идеята за този вид зеле ми хареса,не съм опитвала.
    Аз лично предпочитам да запържа ориза за кратко, за да не стои сбита после плънката, а да е рохка.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, аз също разнообразявам с плънките, този път е без запържване на ориза с каймата. По принцип предварителното пържене на плънката го прилагам за пиперките, а сармите приготвям по този начин, но ще пробвам и с тях. Поздрави!:)

      Изтриване
  7. Благодаря ви:), рецептата не е нещо ново, но се радвам, че ви допадна в мое изпълнение. Поздрави!:)

    ОтговорИзтриване