петък, 11 ноември 2016 г.

Фокача


Фокача е традиционен италиански хляб, приготвен от тесто(естествено) и лук, домати, поправки, маслини, зехтин или сирена.
След като Пепи ме "подлуди" със снимки от италианската си ваканция, реших да внеса малко италиански вкус в кухнята, поне и аз!:) Докато се наканя да публикувам рецептата, тя вече приготви и публикува няколко такива, вдъхновението си е вдъхновение!
Преди пък Мария да сподели нейните гурме изживявания в Сицилия мятам моите "скромни" фокачи тук:)))






Продукти:
500 гр брашно
1 пакетче (7гр)суха мая
около 300 мл топла (не гореща!) вода
1 с.л. зехтин
сол

за гарниране:
зехтин
чери домати
маслини
риган, босилек или розмарин



Приготвяне:
Брашното се пресява с маята и солта в купа. Прави се кладенче, в него се налива водата и зехтина и се замесва тесто. Ако е нужно се добавя още брашно. Меси се меко тесто, прави се на топка и се оставя да втасва 45 мин. в купа, намазана със зехтин и се покрива със стреч фолио.


След като удвои обема си тестото се разделя на две, всяка част се разтегля с ръце, с пръсти се правят дупки, но не до долу, подреждат се в тава, застлана с хартия за печене и се поливат със зехтин ( по 2 с.л. за всяка фокача).
Подреждат се половинки чери доматчета, като се притискат леко, нарязани маслини без костилки, поръсват се с избраните подправки.
Тавата се покрива със стреч фолио и фокачите се оставят да втасат за още 20 минути.
Пекат се на 190 градуса, в предварително загрята фурна, за 20 минути, изваждат се и се поливат с по 2 с.л. зехтин, покриват се леко с кърпа и се оставят да се охладят.


6 коментара:

  1. Не мога да подмина, любимо тесто, любими фокачи и невероятни снимки. Прекрасен ноември, Кате!

    ОтговорИзтриване
  2. невероятно е как зехтина пропива във фокачите, Кате :) Аз вече и на нашите си пърленки ръсвам зехтин накрая.
    Чудесни са твоите!

    ОтговорИзтриване
  3. Направо усетих аромата им, Кате!

    ОтговорИзтриване
  4. Усещане за уют и топлина ми носят тези снимки! Трябва и аз да направя една :)

    ОтговорИзтриване