Страници

За Коледната трапеза: Печена гъска с портокали, ябълки и бира

Дата на публикуване: 30.11.2016 г.
Дата на обновяване: 12.11.2019 г.


Нa 11 ноември в Австрия се празнуваДенят на Св. Мартин. Празникът се отбелязва и в други страни. Светецът е покровител на децата и на бедните.
По традиция на този празник се поднася печена гъска, известна като Martinigansl. Традиционно за Австрия е приготвянето ѝ с ябълки, портокали и кестени, както и поднасянето ѝ с червено зеле, кнедли и кестени.
Тези кестени са чудесна гарнитура към дивечови меса, както и за птици, разбира се могат да се консумират и така:).
Рецептата е подходяща за Коледа, както и за всеки специален повод, празничен обяд или вечеря. Може да се изпълни и с патка:) или пуйка, дори пиле.


Печена гъска с ябълки, портокали и бира


Продукти:
1 гъска (около 3 кг)
2-3 ябълки
2 портокалa
150 мл бира
черен пипер
суха мащерка
сух риган
сол

за глазиране:
100 гр мед

 


Приготвяне:
Гъската отвътре се посолява и поръсва с черен пипер. Отвън се натрива хубаво със сол, черен пипер, мащерка и риган. Поставя се в тава, с малко олио, с гърдите надолу.
Ябълките и портокалите се измиват хубаво и се разрязват на 4 или 6 части. Гъската се пълни с тях, а останалите се поставят отстрани в тавата.
Пече се в предварително загрята фурна на най-долният рафт (не се покрива с фолио), първоначално на 200 градуса, след около 30 минути гъската се изважда се намазва с меда с четка или лъжица. Отстрани внимателно се налива бирата. Тавата с гъската се връща във фурната, тя се намалява на 160 градуса. Необходими са около 40 минути за всеки кг. Обръща се веднъж и се глазира отново, за да се запече и от двете страни. По време на печенето се полива със отделеният сос. В случай, че птицата започне да загаря може да се покрие с алуминиево фолио.
Може да се поднесе с кнедли, кестени, червено зеле.


Глазирани кестени


Продукти:
15 гр краве масло
50 гр захар
400 гр сварени кестени
200 мл зеленчуков бульон



Приготвяне:
Маслото и захарта се карамелизират до леко златисто. Добавят се кестените и се разбъркват внимателно. Налива се бульонът, разбърква се внимателно, защото може да започне да кипи(внимава се). Оставя се на котлона, на слаба степен, за около 10 минути, докато течността почти се изпари.


Гарнитура от червено зеле

Продукти:
1 малка глава червено зеле ( около 500 гр)
1 глава лук
1 с.л. захар
100 мл червено вино
250 мл портокалов сок
1 с.л. ябълков оцет
1 ябълка
1 пръчка канела
1 ч.л. сол
1 ч.л. млян кимион
мас (друга мазнина)

Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, ябълката се настъргва, зелето се нарязва на фини ивици.
В касерола се загрява мазнината и към нея се добавя лука с 1 с.л. захар. Оставя се да се карамелизира. Деглазира се с виното( виното се налива и разбърква, вари се 1-2 минути). Добавят се всички останали продукти и се вари за около 30 минути.

Няма коментари:

Публикуване на коментар