сряда, 30 ноември 2016 г.

За Коледната трапеза: Печена гъска с портокали, ябълки и бира и глазирани кестени Martinigansl


На 11 ноември в Австрия се празнува Денят на Св. Мартин. Празникът се отбелязва и в други страни. Светецът е покровител на децата и на бедните.
По традиция на този празник се поднася печена гъска, известна като Martinigansl. Традиционно за Австрия е приготвянето ѝ с ябълки, портокали и кестени, както и поднасянето ѝ с червено зеле, кнедли и кестени.
Тази рецепта наподобява предишната, но се различава по това, че не използвам портокалов сок, а бира, добавям мед за глазиране и гарнитурата са глазирани кестени -Glasierte Maroni. Подходящи са за дивечови меса, както и за птици, разбира се могат да се консумират и така:).
Рецептата е подходяща за Коледа, както и за всеки специален повод, празничен обяд или вечеря. Може да се изпълни и с патка:) или пуйка, дори пиле.



Продукти:
1 гъска (около 3 кг)
2-3 ябълки
2 портокалa
150 мл бира
черен пипер
суха мащерка
сух риган
сол

за глазиране:
100 гр мед





Приготвяне:
Гъската отвътре се посолява и поръсва с черен пипер. Отвън се натрива хубаво със сол, черен пипер, мащерка и риган. Поставя се в тава, с малко олио, с гърдите надолу.
Ябълките и портокалите се измиват хубаво и се разрязват на 4 или 6 части. Гъската се пълни с тях, а останалите се поставят отстрани в тавата.
Пече се в предварително загрята фурна на най-долният рафт (Не се покрива с фолио. ) , първоначално на 200 градуса, след около 30 минути гъската се изважда се намазва с меда с четка или лъжица. Отстрани внимателно се налива бирата. Тавата с гъската се връща във фурната, тя се намалява на 160 градуса. Необходими са около 40 минути за всеки кг. Обръща се веднъж и се глазира отново, за да се запече и от двете страни. По време на печенето се полива със отделеният сос. В случай, че птицата започне да загаря може да се покрие с алуминиево фолио.

Може да се поднесе с кнедли, кестени, червено зеле.

Глазирани кестени

Продукти:
15 гр краве масло
50 гр захар
400 гр сварени кестени
200 мл зеленчуков бульон


Приготвяне:
Маслото и захарта се карамелизират до леко златисто. Добавят се кестените и се разбъркват внимателно. Налива се бульонът, разбърква се внимателно, защото може да започне да кипи(внимава се). Оставя се на котлона, на слаба степен, за около 10 минути, докато течността почти се изпари.

Няма коментари:

Публикуване на коментар