понеделник, 14 ноември 2016 г.

Онигири


Онигири е японско ястие от ориз, оформено като триъгълник или топка. В него може да се постави пълнеж, както при сушито, или пък само овкусен ориз. Увива се в парче нори, или пък то се поставя в едната част. Различни са вариантите. Аз го открих благодарение на Иван и прецизното изпълнение тук, както и приготвянето на ориза е негово дело.


Задължително е използването на специален ориз за суши, той е по-лепкав и различен от останалите, този е на Крина и е най-често използваният от нас за тази цел. Продава се на много места в магазинната мрежа. В големите търговски вериги може да намерите и листа за нори и други азиатски продукти.

Ориза се измива няколко пъти и се отцежда. Ориза се сварява според указанията на опаковката.
Овкусява се по следният начин:
Смесват се: 2 с.л. оризов оцет с 1 с.л. захар, 1 ч.л. сол.
Напръсква се тази смес върху ориза и се разбърква с дървена лъжица.

След като оризa e готов се оформя по желание. Плънката може да бъде сьомга с крема сирене и авокадо; риба тон с майонеза; краставици с крема сирене; ролца от раци с авокадо и т.н., може и без плънка, любими на моите деца:) особено на малкото:) - чист ориз Крина директно от тенджерата:). Поднася се със соев сос Кикоман.


Онигири, приготвено с любимите ни продукти:


3 коментара:

  1. Кате, страхотни помощници си имаш!Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда вкусно, Кате, със сьомга няма да му простя:)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате,
    чудесна нова серия от рецепти, прекрасно онигири, впечатляваща фокача и лесен и бърз ход - дог.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване