вторник, 22 ноември 2016 г.

Печен джолан по немски


Характерни за приготвянето на този джолан са: подправката - задължително ким на зърна, както и че джоланът трябва да е с кожичка, естествено и традиционното за немската кухня сервиране: кнедли, кисело зеле, цвекло, ябълков мус, горчица, пържен лук, бретцели, земели, кисели краставички.
Тъй като кимът го харесваме само леко да загатва за присъствието си, аз използвах смлян и съвсем малко.





Продукти:
1 джолан с кожа- 1,200 кг
1 ябълка
2 скилидки чесън
1 морков
1 глава лук
сол
черен пипер
ким - смлян или на зърна
50 гр краве масло



Приготвяне:
Джолана се обтрива с маслото и пресованият чесън. Посолява се и се поръсва с черен пипер и ким.
Ябълката се нарязва на малки кубчета, лукът на полумесеци, морковите на кръгчета и се изсипват в тава. Върху тях се поставя джолана. Желателно е изправен, за да получи ефект печен на грил. В тавата се налива 300 мл вода и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 3 часа. В края на печенето може да се покрие с алуминиево фолио, за да не загаря прекалено. Ако водата се изпари се долива още. По време на печенето се полива със соса. (Ако започне да загаря още в началото градусите на фурната се намаляват на 190.)




5 коментара:

  1. Тоз хубав кокак, като си пусне сосчето вътре ставааа...

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектната джоланска рецепта.......Браво!

    ОтговорИзтриване
  3. Кой ме кара да надничам тук по никое време, сама не знам. Уникално джоланче, Кате! И боба ми хареса, но тази гледка повече ме привлича :)

    ОтговорИзтриване
  4. Кате,
    типично немско меню.Характерни са за Германия и Австрия тези ястия, но се изненадах от подправката ким.Използвам я, но никога за месо не съм я пробвала.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  5. Браво, Кате! Идвам ти на гости!

    ОтговорИзтриване